21 Mayıs 2011 Cumartesi

Adet Sancisina Bitkisel Çözüm – Adet Agrisi Nasil Geçer?


Hayit (Vitex agnus-castus)


Bilim adamlari, hayit bitkisinin, vücutta hormon dengesini saglayan hipofiz bezini düzenleyerek, hormon dengesizliginden ileri gelen kadin hastaliklarinda olumlu etkide bulundugunu belirtiyorlar.


Hayit bitkisi adet öncesi görülen ve adetin baslamasiyla sona eren gögüslerde sisme, basagrisi, karin sismesi, tatli yeme istegi ve depresif ruh hali gibi sorunlara karsi olumlu etkiler gösterir.


Santral belirtilerdeki iyilesme dopaminerjik etkiyle, meme agrisindaki düzelme ise prolaktin sekresyonunu azaltmasiyla iliskilidir.


Almanya’da yapilan bir deneyde, çalismaya katilanlarin % 93'ünde, hayit ekstresi tedavisinden sonra, üç aylik adet dönemi boyunca adet öncesi semptomlarin azaldigi ya da ortadan kayboldugu sonucuna ulasilmistir.


Çalismada Vitex meyvasinin kuru ekstresini içeren standardize kapsüller kullanilmistir. Arastirma sonucunda kadinlarin % 42 si PMS den artik hiç etkilenmediklerini belirtirken, %51' inde bu semptomlarda azalma, %6 sinda degisme olmamis ve % 1 inde artis oldugu tespit edilmistir.


Almanya Saglik Bakanliginin bitkisel preparatlarin hazirlanmasi ve ruhsatlandirilmasindan sorumlu E komisyonu Premenstrüel sendromda hayitin kullanimina onay vermistir.


Kurutulmus olgun meyvalardan hazirlanan standardize hazir preparatlar kullanilir. 6 ay kullanimi önerilmektedir.


Nadiren yan etki olarak ciltte karincalanma olabilir. Ancak kullanimina son verilince ortadan kalkar.


Hamilelikte kullanimi sakincalidir. Antipsikotik ve antiemetik ilaçlarla beraber kullanilmamalidir.


B6 Vitamini


Arastirmalar adet öncesi gerilim yasiyan kadinlarda progesteron hormonu eksikligini göstermektedir. Adet öncesi gerilim yasayan kadinlara gerginligi azaltmak amaciyla B6 vitamini öneriliyor. Bunun dopamin ve serotonin bilesiklerinin üretiminde B6 vitaminine gereksinim duyulmasindan kaynaklandigi belirtiliyor. B6 vitamini prolaktini de tutabilir. Prolaktinin fazla olmasi meme hassasiyeti, sivi birikimi ve huzursuzluk gibi adet öncesi belirtilerinde rol oynar.


Çuhaçiçegi Yagi (Evening Primrose Oil)


Adet agrilari ve premenstürel sendromda etkisiyle taninir. Adet öncesi gögüs agrilarinda olumlu yararlari bulunuyor. Hormonal dengeyi sagliyor ve adet sendromunun giderilmesinde etkili oluyor. 5 menstrüel döngüsü boyunca kullanilmasi öneriliyor.


Çuha çiçegi yagi GLA (Gamma Linolenik Asit) içerir. Menstrüel döngünün hormonal kontrolünün düzenlenmesinde özel prostaglandinlere ihtiyaç duyulur. Yeterli oranda GLA, bu prostaglandinlerin elde edilmesine yardim edebilir. Arastirmalara göre bu bitki meme hasssiyeti, kaygi, karin siskinligi gibi yakinmalarda oldukça faydali olmaktadir.


PGE1 linoleik asitin sonuç ürünüdür ve hormonal denge için önemlidir. Eksikligi adet öncesi gerginlik belirtilerine yol açar. Adet öncesi gerginlik bir süredir B6 vitamini eksikligine baglanmaktaydi ve bunun GLA nin PGE1'e dönüsümü için gerekli maddelerden biri olmasi da ilginçtir. C – E vitamini, selenyum ve çinko minerali de PGE1'e dönüsümde etkili olan diger maddelerdir. Çuhaçiçegi yagi Evening Primrose Oil adiyla kapsül seklinde eczanelerde satilmaktadir.


Dong Quai


Kadin tonigi olarak bilinir. Regl düzensizliklerini regule etmek amaciyla kullanilmaktadir. Dogu tibbinda uzun zamandir kullanilmasina ragmen ABD Dogal Standart Arastirma Birligi bu bitkinin sakincali oldugu için kullanimina karsi çikmaktadir.


Black Cohosh (Cimicifuga racemosa)


Adet sancisini azaltici etkisi vardir. Uterusa kan akimini çogaltarak ve kasilmalari azaltarak etkili oldugu belirtiliyor.


Almanya Saglik Bakanliginin bitkisel preparatlarin hazirlanmasi ve ruhsatlandirilmasindan sorumlu E komisyonu Premenstrüel sendromda bu bitkinin kullanimina onay vermistir. Ancak hayit PMS de daha etkilidir.


Doktor onayi olmadan 6 aydan fazla kullanilmamalidir.


Östrojene bagli tümörleri olanlar doktor onayi olmadan kullanmamalidir.


Hamileler, emzirenlar ve karacigerinde sorun olanlar kullanmamalidir.


Magnezyum


Adet öncesi sendromu azaltir. Adet öncesi gerilimi olan kadinlar üzerinde yapilan incelemelerde magnezyum eksikligi tespit edilmistir. Magnezyum kullanimi neticesinde adet öncesi gerilimde ve bas agrilarinda önemli bir azalma görülmüstür.


Uzmanlar magnezyum eksikliginin adet öncesi sendromunun meydana gelmesini kolaylastirdigini belirtiyorlar. Yeteri kadar magnezyum alimi bas agrisi, sinirlilik ve kramp gibi yakinmalari hafifletebilir.


E vitamini


Yapilan arastirmalara göre E vitamini kullanimi adet agrisini ve kanama miktarini azaltici etkide bulunuyor. E vitaminiyle ilgili yapilan deneylerde olumlu tespitlere ulasilmistir. Bilim adamlarinin yaptigi arastirmalara göre regl öncesi ve ilk günlerinde E vitamini alimi özellikle genç kadinlarda sancilarin hafiflemesini sagliyor. E vitamininin, özellikle regl öncesinde alinmasi öneriliyor.


Akupunktur


Güney Kore’deki Oriental Hastanesi yetkililerinin yaptigi ve Journal of Obstetrics and Gynaecology de yayinlanan degerlendirmeye göre akupunktur menstrüel dönem agrilarinin azaltilmasinda etkili olmaktadir. Akupunktur tedavisinin serotonin ve endorfin üretimini uyararak agriyi geçirdigi belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder