21 Mayıs 2011 Cumartesi

Agiz Kokusunu Gidermek için Neler yapilmali


Zaman zaman nefesinizdeki köttü kokudan sikayet ediyorsaniz, çözümünüz tam burda…


1-Dislerinizi ve disetlerinizi koruyun Dis çürükleri, dis eti iltihaplari agiz kokusunun önemli nedenlerindendir. Agiz içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artiracagi için daima agiz kokusuna neden olur. Bu nedenle dis hekimizin önerilerini mutlaka dinlemelisiniz


2-Agizda var olan protez ve köprüleri kontrol ettirin
Agiz içinde var olan eskimis köprü ve protezle zamanla gida birikmesine yol açacagindan kötü kokulara neden olabilir. Bu durumlarda yenilenmesi gerekenleri degistirmeli, eksik olan dislerin yerleri için gerekli tedavileri yaptirmalisiniz.


3-Sakiz çigneyin
Tükürük agiz kokusu ile savasmanin en güçlü yoludur. Içinde yemek parçaciklarini yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler vardir. Sekersiz sakiz çignemek tükürük salginizi artirarak agiz temizliginize yardimci olur. Nane sekerleri ve tatli sakizlar genellikle ise yaramaz ve durumu daha da kötülestirir. Ancak xylitol içeren sakizlar da bu konuda size yardimci olabilir.


4-Tarçin kullanin
Içeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçin kullanabilirsiniz. Tarçin agiz içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtir. Eger varsa tarçinli sekersiz sakizlar da uygun bir öneri olabilir.


5-Daha fazla su için
Özellikle yasla artan vücut kurumasi pek çok yönden dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çok su içmek onlarca diger yararinin yaninda dilinizin kurumasini da önleyerek agiz kokusu ile mücadelede önemli bir silah olarak kullanilabilir. Su agiz içindeki bakterilerin minimumda tutulmasi için direk yardimcidir. Ayrica tükürük salgisini artirarak da yardimci olur.


6-Asla burnunuz tikali uyumayin
Sinüzit gibi hava yolu rahatsizliklari ve burun tikanmasina neden olan diger durumlar geceleri agizdan nefes almamiza neden olur. Bu durum agzi ve bogazi kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam olusturur. Azalan tükürük salgisi durumu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tikali uyumamalisiniz.


7-Basit seker tüketiminizi azaltin
Beyaz un, beyaz seker, glukoz/fruktoz surubu ile tatlandirilmis tüm hazir gidalar agiz içindeki bakteriler için inanilmaz bir hazinedir. Bu tür sekerleri çok kolay kullanarak hizla çogalirlar. Basit sekerler (atistirmalik tüm sekerli gidalarda oldugu gibi) dis çürüklerine neden olur ve agiz sagligini büyük bir süratle bozarlar. Bu nedenle basit seker tüketiminizi azaltmalisiniz. Bu da su içmek gibi size onlarca yararin yaninda agiz kokunuzun azalmasina da yardim edecektir.


8-Lokmalari iyi çigneyin
Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgisi iyice karisir ve agizda yemek parçasi kalma olasiligi düser. Daha çok çigneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardimci olur.


9-Dis ipi kullanin
Dis ipi sayesinde firçanin çikaramadigi yerlerdeki bakteri ve yemek artiklarini sökebilirsiniz. Özellikle dis gövdeleri arasindaki dar bölgelerde biriken yemek artiklari hizli bakteri çogalmasina neden olabilir.


10-Sigara içmeyin
Sigara içmek agiz kuruluguna neden oldugundan agiz kokusuna sebep olur. Ayrica diger bir agiz kokusu nedeni olan dis eti hastaliklarina da zemin hazirlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder