21 Mayıs 2011 Cumartesi

Anne olmadan önce, henüz anne baba olmus bir arkadasinizla görüstünüz mü? Bebekleri ile ilgili olmayan her hangi bir konuda konusama­diklarini fark ettiniz mi? Yalnizca yemegini yi­yip, altini islatan ve durmadan mizmizlanan mi­nicik bir varligin, yetiskin insanlarin hayatlarini nasil ele geçirebildigine sastiginizi hatirliyor mu­sunuz?
Sanirim artik sasmiyorsunuzdur.


Yeni bir bebekle, oldukça yogun geçecek olan bir deneyime ilk adiminizi atmis bulunu­yorsunuz. Eglenceli oldugu kadar ürkütücü de gelebilir. Her seyden önce tüm enerjinizin bebe­ginize aktarilacagi bir dönemdir. Isi yaparak ög­renmek söz konusudur ve fazla mesailere her daim açik olmak. Yapmaniz gereken her seyi eksiksiz yapmak istersiniz. Ve bunu profesyonel olmak adina degil, içinizden gelen ve daha önce tanismadiginiz bir sesin emrinde yaparsiniz.


Anne oldugunuz ilk zamanlarda tecrübe et­tiginiz duygusal degisimler hayli yogundur. Be­beginize karsi hissettiginiz sey, daha önceden kendinizce tanimladiginiz anne sevgisinden farkli olsa da çok siddetlidir. Benliginiz anneliginizle bütünlesir ve kendinizde daha önce hiç fark et­mediginiz yeni seyler kesfetmeye baslarsiniz.


Hissettikleriniz neden mi bu kadar yogun? Çünkü simdi kucaginizda tutuyor oldugunuz bebeginiz, kisa bir süre öncesine kadar sizin be­deninizin içindeydi. Bu sebeple içten içe sizin ve bebeginizin tek bir varlik oldugu hissine ka­pilabilirsiniz. Eger bebeginiz huzursuzsa, siz de huzursuz hissedersiniz. Minik kaslarini gerdi­ginde, farkinda olmadan siz de aynini yaparsi­niz. Bu hâlâ duygularinizi paylastiginizin gös­tergesidir. Ayni sey bebeginiz için de geçerlidir. Hatta bu durum onda daha uzun sürer. Sizden ayri bir birey oldugunu anlamasi birkaç ayini alabilir.


Anneliginizin, su an hatirlayamadiginiz (muh­temelen bilinçaltinizin derinliklerinde varligini sürdüren) bebekliginiz ve annenizle yakindan iliskisi oldugu bir gerçek. Bebekliginizde sizin de tecrübe ettiginiz korku ve yalniz kalma endisesi gibi çesitli duygular, simdi bebeginiz kuca-gmizdayken tam bir yetiskin gibi ve oldugunuz gibi düsünmenizi engeller. Bu sayede kendiniz­de daha önce fark edemediginiz bir empati gü­cünü kesfedersiniz.


Eger bebekliginizde anneniz ona ihtiyaciniz oldugunda yaniniza gelmekte hep gecikmisse, bebeginiz agladiginda hemen kendinizi onun yaninda buluverirsiniz. Hatta buna gerek bile kalmaz, çünkü onu neredeyse hiç yalniz birak­mazsiniz. Bu bebeginiz her huzursuzlastigrada iyi bir anne olamadiginizi düsünüp vicdan azabi çekmenize bile sebep olabilir. Bu nislerinizi den­gelemenin yolunu bulmakta fayda var. Bebegi­nizin ihtiyaçlarini kelimelerle ifade edemiyor oldugunu aklinizdan hiç çikarmayin.


Annelige yeni adim attiginiz ilk dönemlerde, enerjinizi ne kendinize, ne de bebeginize yön­lendirmenize firsat vermeyecek baska streslerle de karsi karsiya kalabilirsiniz. Evliliginizle ilgi­li problemler, annenizin ya da kayinvalidenizin anneliginizle ilgili bitmek bilmeyen elestirileri, maddi sikintilar ya da yeni hayatiniza uyum sag­lamakta yasadiginiz güçlükler, sizi yildirarak ruhsal dengenizi bozup annelik nislerinizi olum­suz etkileyebilir. Çünkü kendinizi iyi hissetme­diginizde bebeginize de gereken alakayi göste­remezsiniz. Kisa bir dönem için bile olsa, enerji nizi tüketen kaygilarinizi bir kenara itip, bebe­giniz ve kendiniz için huzurlu bir ortam yarat­maya çalismanizi siddetle tavsiye ederim.


Her seye eskiden oldugundan daha fazla mi kafayi takiyorsunuz? Bunu üstesinden geline­meyecek bir problem olarak görmeyin. Bebegi­nize ve büründügünüz yeni anne rolüne alisma evresindesiniz. Toz almak gibi basit bir eylem bile gözünüzde büyüyor olabilir bu dönemde. Öyleyse birakin salonunuz tozlu kalsin, anne­niz ya da en yakin arkadaslariniz ne güne duru­yor? Ayse Hanim’in sizin anneliginiz hakkinda düsündükleri umurunuzda bile olmasin. Enerji­nizi caninizi sikan gereksiz seylere degil, bebe­ginize harcamaniz gereken bir dönemdesiniz.


Ister tutmus oldugunuz yardimci, ister anne­niz olsun, bebeginiz dogdugunda is bölümünü iyi ayarlamalisiniz. Bebegin bakimi ile asil ilgi­lenmesi gereken kisinin siz oldugunu onlar da bilmeli. Onlarin yapacagi tek sey, sizi bebegi­nizle ilgilenmekten alikoyan seylerin üstesin­den gelmek. Bebek görmeye gelip, bekledikleri hizmeti göremeyen akraba ve komsularin ge­reksiz elestirileri yeni annelerin canini sikar. Si­ze yardim eden kisinin ya da esinizin bu konuda çok hassas olmasi gerektigini bir kez daha ha­tirlatmakta fayda var. Siz siz olun, sizi bebegi­nizden alikoyacak hiç bir olumsuzluga takilip kalmayin.


Çogunlukla kendilerini bebeklerinin ihtiyaç­larina adayan yeni anneler, kendi ihtiyaçlarini görmezden gelirler. Sekiz çocuk annesi olan, tecrübeli hemsire esim Martha bile bu konudaki engin bilgisine ragmen diger tüm anneler gibi her seferinde ayni hataya düsmüstür. Ilgili bir baba ve es olarak Martha ‘ya bebeklerimizin en çok ihtiyaç duydugu seyin saglikli ve mutlu bir anne oldugunu her firsatta hatirlattim. Bebegi­nize vereceginiz en kiymetli hediyenin gülen ve mutlu bir yüz olacagini aklinizdan çikarmayin.


Bebeginizin varliginiza en çok ihtiyaç duy­dugu dönemdesiniz su an. Onun yenisi oldugu bu dünyada kendini bagli hissettigi, sesine, ko­kusuna ve davramsianna asina oldugu tek kisi sizsiniz. Onun ihtiyaç duydugu güven duygusu­nun tek kaynagi oldugunuz bir gerçek. Esiniz bile bebeginizin dünyaya gözlerini açtigi ilk za­manlarda, sizin yerinizi geçici bir süreligine de olsa dolduramaz. Bu baslangiçta hakki ile yeri­ne getirebileceginizden süphe ettiginiz bir sorum­luluk gibi görünebilir. Uyurken bile kulaginizin onda olmasi, gün içinde hep yaninda durmak ve zamaninizin çogunu onu beslemeye adamaniz Yirmi dört saat is basi yapmak. Hep hayalini kurdugunuz kariyeriniz için bile bu kadari fazla öyle degil mi? Hiç bir patron size bu kadar is yükümlülügü veremez.


Zaman zaman bu yükümlülüklerin altinda ezildiginizi hisseder gibi olacaksiniz. Bu çok normal. Tüm yeni annelere, bebeklerine baka­bilecekleri birilerini bulduklannda, kisa molalar vermelerini tavsiye ediyorum. Kendilerini daha canli hissetmelerini saglayacak ilik bir dus, kisa bir yürüyüs oldukça faydali olabilir. Ancak bu molalari kisa tutmanizin siz ve bebeginiz için daha avantajli olacagini aklinizdan çikarmayin. Emin olun fiziksel ve ruhsal yorgunlugunuzu üzerinizden atmaya yarayacak baslica sey, be­beginizle geçirdiginiz vakittir. Onu emzirmek, kucaginiza almak, birlikte sekerleme yapmak annelik becerilerinizi ve aranizdaki bagi güçlen­dirir. Her gün bebeginizin verdigi birbirinden farkli ipuçlarini ögrenmek, size kendinizi iyi hissettirecektir.


Bebeginizin tüm sorumlulugunu üstlenme­niz, onun sizden bagimsiz atacagi adimin geldi­gi zamani daha iyi anlamanizi, hatta hissetme­nizi saglayacaktir. Bir yandan daima kurmakta oldugunuz empatinizi kaybetmek istemiyorsu­nuz. Diger yandan, onun gözünde açligini gide­ren bir nesneye dönüstügünüzü hissetmek sizi rahatsiz ediyor. Telas yapmaniza gerek yok. Onun sundugu ipuçlarini yakalayip, sebatla ver­diginiz yanitlar aranizdaki iliskiyi istediginiz sekle büründürecektir.


Hayata gözlerini açtiktan sonraki ilk birkaç haftasinda hep bebeginizle birlikte olmak, yal­nizca bebeginizin size güvenmesini saglamakla kalmayip, sizin de kendinize bir anne olarak iti­mat etmenize sebep olacaktir. Ayni zamanda, degisen hayatiniza daha kolay adapte olmanizi saglayacak olup, etrafinizdaki olumsuzluklara kulak asmamanizi ögreteceginden, ilerleyen ay­larda bir uzman anne olarak daha rahat edecek­siniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder