21 Mayıs 2011 Cumartesi

Antik Çin, Misir ve Yunan uygarliklarindan beri insanoglu dogacak bebeginin cinsiyetini dogmadan önce saptayacak ve istedigi cinsiyette bebek sahibi olmasini saglayacak fomüllerin pesinde kosmustur. Bu konuda sayisiz hurafe, halk öyküsü ve sihirli öneriler ortaya atilmistir. Günümüzde bile bazi “otoriteler!” ve “konunun uzmanlari!” çiftlere istedikleri cinsiyette çocuk sahibi olabilmeleri için yüzdeyüz garantili! ögütler vermeye devam etmektedirler. Maalesef sadece bizim toplumumuzda degil en gelismis toplumlarda bile bu tür hokkabazlar ragbet görmektedir. Erkek bebek için Y kromozomu tasiyan, kiz bebek için ise X kromozomuna sahip spermin yumurtayi döllemesinin gerektigi bir asirdan beri bilinmesine ragmen1970'lerde Y kromozomu tasiyan spermlerin X’lerden ayrilabileceginin kesfi ile isteyene istedigi çocugu vermenin bilimsel ve gerçekçi yolu açilmistir.


Zaman içerisinde yüksek teknolojiler gelistikçe X ve Y spermlerinin özellikleri daha iyi anlasilmis ve bunlari ayirmak için degisik teknikler gelismistir. 1998 yilinda Virginia’a da yapilan bir çalismanin sonuçlari spermlerin ayrilmasinda yeni bir teknigi dünyaya duyurmustur. Bu teknik X ve Y spermlerin içerdikleri DNA oranlarina göre Y spermlerinin daha küçük ve hafif olmasina ve hareket hizlarina dayanmaktadir. Erkegin ejekulati (menisi) filtre edilmekte ve daha sonra basinç altinda çok ince ve çokuzun bir tüpe verilmektedir.Bu spermlerin neredeyse tek tek boruda ilerlemelerini saglamaktadir. Tüpün diger ucu ikiye ayrilmakta ve birtkim teknikler ile X ve Y içeren spermler ayrilmaktadir. Bu sistemin basari orani X yani kiz için %85 iken erkek yani Y içinse %65 olarak bulunmustur.


Teknoloji gerektirmeyen ve kisilerin kendilerinin uygulayabilecegi bir yöntem de 1989 yilinda tanimlanmistir. Bu sistemde de Y spermlerinin daha küçük ve hizli oldugu varsayimindan yola çikilmakta ve iliski zamanlamasi ile istenilen cinsiyette bebek sahibi olmak için öneriler verilmektedir. Buna göre erkek bebek isteyen çiftler öncelikle yumurtlama anini saptamak için piyasada satilan kitleri günde 2 defa kullanmali, testteki renk degisimine göre ovülasyonun 24 saat içinde olacagi saptandiktan sonra tek bir sefer iliskde bulunmali, bu iliski renk degisiminden sonraki 24 saat içinde olmali, ve derin penetrasyonu saglayacak pozisyonlar tercih edilmelidir. Bu sayede hizli yüzen Y spermleri daha çabuk tüplere varabilecektir. Kadinin erkegin bosalmasindan önce orgazm olmasi da sansi arttiracaktir.Kadinin orgazmi vajendeki pH dengesini alkali yönde degistirerek sperm ile serviks salgilarinin temasini güçlendirecektir. Ek olarak iliskiden 1 saat önce kafein içeren içeceklerin alinmasi spermlerin hizini arttiracaktir. Iliskiden önce 3-4 gün süre ile erkegin bosalmamasi sarttir. Bu sayede erkegin sperm sayisi yükselecektir. Kiz isteyenler için de bunun tam tersini yapmak gerekmektedir. Ovülasyonkitine gerek yoktur ve adet kanamasi sona erdikten sonra sik cinsel iliskide bulunmak yeterlidir.


Ancak son zamanlarda yapilan çalismalar bu yöntemin Tabiat Ana’nin verdigi olasliklardan daha yüksek basarilar vermedigini ortaya koymustur.


Istenilen cinste bebek sahibi olmanin en garantili yolu embryo seçimidir. Tüp bebek uygulamalarinda embryo birkaç hücreli hale geldiginde hücrelerden biri alinarak Y kormozomu baklir ve eger istenilen cinsiyette ise rahimne yerlestirilir. Bu yöntemin basari sansi %100 dür.


Etik Yönü
Cinsiyet tayininin en önemli engelleyicisi isin etik yönüdür. Herhangi bir sebep olmadan çiftlere istedikleri cinsiyette bebek sahibi olmalari konusunda yardimci olmak doganin hassas dengelerini bozacaktir.Degisik toplumlarda farkli istekler olmasina ragmen özellikle ülkemizde erkek çocuga olan merak geri dönüsü mümkün olmayan zararlar dogurabilir. Bu yöntemler sadece belirli hastaliklarin varliginda kullanilmalidir. Örnegin X-e bagli geçis gösteren kromozom bozuklugu olan çiftlerden dogacak kiz bebekler %100 hasta olacagindan bu tür çiftlerde yogun çocuk istegi var ise degisik yöntemler ile kiz bebek sahibi olmalari engellenebilir.


http://www.saglikvesifa.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder