21 Mayıs 2011 Cumartesi

apper> google_protectAndRun("render_ads.js::google_render_ad", google_handleError, google_render_ad); Suan buradasiniz : Anasayfa » Genel Saglik » Reflü Larenjit (Reflüye Bagli Ses Teli Iltihabi) google_protectAndRun("render_ads.js::google_render_ad", google_handleError, google_render_ad); Önemli Yazilar Çörek otu Elma sirkesi zayiflatirmi Elmanin faydalari Kalp atis hizi Keten tohumu Sarimsak Sifali bitkiler Zencefil var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-23397383-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); 19 Agustos da'eklendi. if (top.location != self.location) top.location = self.location; google_protectAndRun("render_ads.js::google_render_ad", google_handleError, google_render_ad); Bu hastalikla ilgili olarak ses teli iltihabi, ses kisikligi, bogazda yabanci cisim hissi, kroniklesmis öksürük ve bogazi temizleme, yutma güçlügü, agiz kokusu, kronik rinosinüzit, ses teli ve girtlakta kronik iltahaba bagli darlik ve girtlak kanseri olusabilecek hastaliklardir.Mide asidinin yukari dogru hareketi yemek borusunda, girtlakta (larenks) bogazda ve akcigerde iltihap ve ödem gelisimine yol açar.

Hastaligin temel nedeni mide asit içeriginin yaptigi etkilerdir. Bu hastalarin bir kisminda yemek borusunda mide asitinin yaptigi tahris hiçbir bulgu vermeden bogaz ya da girtlaga ait bulgularla ortaya çikabilir.
Hastada kronik larenjit, ses kisikligi, bogazda yabanci cisim hissi, uzun süreli öksürük bogazi temizleme geregi, yutma güçlügü, agiz kokusu, kronik sinüzit, larengeal darlik ve nadiren larengeal kanser eslik edebilir. Ayrica larengeal reflüsü olan hastalar operasyona bagli entübasyondan daha olumsuz etkilenirler.
Hastaligi sebebi asit ve pepsinin girtlak ve farenks bölgesinde olusturdugu hasara baglidir. Su 4 mekanizma normalde mide asiti ve pepsinin reflüsüne karsi koruyucudur.


1) Yemek borusu alt kismindaki kapak
2) Yemek borusunun motor hareketi ile asitin temizlenmesi
3) Yemek borusu mukozasinin direnci
4) Yemek borusu üst kisimda ki kapak
Bu dört mekanizmadan birinin yada birkaçinin bozulmasi hastaligin ortaya çikmasina yol açar.Asitin yemek borusunu döseyen mukozaya zarar vermesi tükrük ve balgam birikimine yol açarak öksürük ve devamli bogaz temizleme hareketine yol açar.Hastalarda girtlagin kasilmasina bagli olarak nefes darligi setseli ödemi, kontakt ülserler, ses kisikligi bogazda dolgunluk ortaya çikar.
Hastalarin büyük kisminda bu desiklikler olsa da hastada hiçbir belirti veya sikayet olmadan sinsice uzun zaman devam edebilir.
Belirtileri:
1) Globus (bogazda yabanci cisim hisii dolgunluk)
2) Bogazda gicik
3) Uzun süreli öksürük
4)Agiz kokusu
5)Ses kisikligi özellikle sabahlari
6) Yemek borusunda agza aci ve eksi tat gelmesi özellikle geceleri
7) Gögüste yanma
8 ) Diger reflü bulgulari acili soslu baharatli yemek sonrasiyanam
Fizik muayene bulgulari
Sestelinde sislik ödem kizariklik ses teli arka kisminda asiri ödem ve kizariklik ve kalin yapiskan mukus
Tani yöntemleri
Baryumlu özefagus grafisi
Larengoskopi
Özefagoskopi ve gastroskopi
24 saat Ph monitorizasyonudur
Hasta KBB ve Gastroenteroloji uzmaninin birlikte degerlendirmesi ile tani ve tedaviye gidilir.
Dr. Erkan UYGUR
Kulak-Burun-Bogaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder