21 Mayıs 2011 Cumartesi

Aslinda Güney Amerika’da And Daglari çevresinde yaklasik 4 bin yildir yetistiriliyor ancak son dönemde dünya genelinde yasanan gida sikintisi ve açlik sorunlari alternatif çözüm arayislarina neden olana kadar yöre halki ve meraklilari disinda taninmiyordu.


Bugün ise Kinoanin dünyayi açliktan kurtarabilecek bir mucize olduguna inaniliyor.


Hem lisin hem de hem de amino asit açisindan zengin oldugu için bitkilerden elde edilen gidalar arasinda en önemli protein kaynaklarindan biri olarak görülen quiona lif, fosfor, magnezyum ve demir açilarindan da çok güçlü.


Quinoa bu özellikleriyle NASA’nin arastirmacilarinin da dikkatini çekti. NASA’da görevli beslenme uzmanlari quinoa’nin yüksek besleyici degerine dikkat çekerek uzun süreli uzay uçuslarinda astronotlar için yeterli olabilecek, kapsamli ve dengeli bir gida ürünü oldugunu belirtti.


Bununla birlikte bölge ülkelerinde de quinoa üretimi de artti.


Basta Bolivya olmak üzere Güney Amerika’da bulunan üreticileri çatisi altinda toplayan Quinoa Üreticileri Birligi (ANAPQUI) Direktörü Epifanio Murana, yüksek besleyiciligiyle bu tarim ürününün gelecekte önemli bir besin kaynagi olacagini ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder