21 Mayıs 2011 Cumartesi


Asya, Hindistan ve Arabistan’da tedavi amaçli kullanilan aromatik yag açisindan zengin, tropikal bir kök bitkisi oldugunu söyledi. Eski zamanlarda zencefilin eklem iltihabi, kolit agrilari, ishal ve kalple ilgili hastaliklarin tedavisinde kullanildigini ifade eden Dönmez, söyle dedi: “Zencefil, uzun yillardir yemeklerimizi lezzetlendiren önemli bir baharat olarak tüketilmektedir.


Zencefil, soguk alginligi, grip, nezle gibi hastaliklarin belirtilerini, bas agrilarini ve regl dönemi agrilarini azaltmak için tüm dünyada yaygin olarak kullanilmaktadir.” Dönmez, taze zencefilin B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve lif açisindan yüksek besin degerlerine sahip olduguna belirterek, söyle konustu: “Günümüzde zencefil kökleri, yaygin olarak mide kaynakli sindirim problemlerinin tedavi edilmesinde kullanilir.


Zencefil, kalp hastaliklari, kanser gibi önemli hastaliklarda da kullanilmaktadir.” Dönmez, 80 denizci üzerinde yapilan arastirmada, zencefil tozu kullanan kisilerin kusma ve soguk terleme sikayetlerinde azalma oldugunun belirlendigini ifade ederek, sözlerini söyle sürdürdü: “Piyasada reçeteli veya reçetesiz olarak satilan bulanti azaltici ilaçlar, uyusukluk ve agiz kurulugu gibi istenmeyen sikayetlere neden olabilir.


Buna karsilik, yolculuk sirasinda gelisen mide bulantisi ve kusma sikayetlerinin azaltilmasi için kök veya toz halde zencefil tüketiminin ilaç tedavisine alternatif olarak kullanilabilecegi düsünülmektedir.” Zencefilin 2 yasin altindaki çocuklara verilmemesi gerektigini vurgulayan Dönmez, 2 yasin üstündeki çocuklarda ise bas agrisi, mide bulantisi ve sindirim sistemi kramplarinin tedavi edilmesi için kullanilabilecegini belirtti.


Yetiskinlerde ise zencefil tüketiminin günlük 4 grami geçmemesi gerektigini ifade eden Dönmez, zencefilin asiri dozda tüketilmesi halinde gögüste hafif yanma hissedilebilecegini kaydetti.
RealAge.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder