21 Mayıs 2011 Cumartesi

Balik yagi çesitleri: Balik yagi çesitleri 2 sekildedir.


1-Fish body oil: Baligin gövdesinden elde edilen balik yagi.
2-Cod liver oil: Baligin karacigerinden elde edilen balik yagi.


Her ikisinde de omega 3 bulunur. Cod liver oil A ve D vitamini bakimindan da zengindir.


Balik Yagi Faydalari


Balik yagi faydalari denilince ilk akla gelen kalp damar hastaliklarina olan olumlu katkilaridir. Balik yaginin içinde bulunan omega 3 yag asitleri kalbi korur, kani inceltici, kolesterolü düsürücü ve kalp ritmini düzenleyici etkisi balik yagi yararlari arasinda en fazla bilinenlerdir.


Omega 3 yag asidinin beynin yaslanma sürecini azaltici etkisinin oldugu ve de Alzheimere karsi koruyucu özellik tasidigi belirtilmistir.


Omega 3 saglikli nöral yollari olusturmak için temel teskil eder. Yeterli omega 3 yoksa depresyon, bipoler bozukluk ve birçok baska psikolojik rahatsizliklara yol açar.


Çocuklarda balik yagi kullanimi: Omega 3 ün çocuklarda zihinsel gelisimlerini olumlu etkiledigi ve ögrenme kapasitesini artirdigi gözlemlenmistir.


Hiperaktivite görülen çocuklarda, omega 3 bu sorunun giderilmesinde önemli katkilar sagladigi tip adamlarinin dile getirdigi bir tespittir.


Diyabetin neden oldugu hasarlari önleyici etkisi bir diger balik yagi faydalari arasinda yer alir . Yaslilikta görülen göz bozuklugu(maküler dejenerasyonu) görülme oranini azaltir.


Omega 3 kansere karsi koruyucu ve önleyici nitelik tasidigi yapilan çalismalarda ifade edilmistir.


Balik yaginin faydalari arasinda romatizmal artritte görülen eklem sisligi ve agri gibi sikayetleri hafifletme etkisi de bulunmaktadir.


Gebelikte balik yagi kullanimi: Vitamin mineral takviyelerin yaninda omega 3 kullanimi da hamile bayanlara tavsiye edilmektedir. Hamilelikte balik yagi kullanimi gebeligin son üç ayinda ve de dogumdan sonraki ilk birkaç ayda emziren annelerin kullanmasi için önerilmektedir. Gebeligin son aylarinda anneden bebege fazla oranda omega 3 geçer. Balik yaginin bebeklerin merkezi sinir sistemine ve bedensel gelisimine olumlu katki bulundugu dile getirilen bir tespittir.


Uyari:


1-Baligin karacigerinden üretilmis olan balik yaglarini hamileler kullanmamalidir. Çünkü bu balik yagi çesidinin içinde (retinol) A vitamini yüksek oranda bulunur ve de A vitamini vücutta depo edilen bir vitamin olmasi sebebiyle yüksek dozlari anne karnindaki bebege zarar verir. Hamileler Baligin gövdesinden üretilen ve A vitamini içermeyen balik yagi çesidini kullanmalidir.


2-Balik yaginin yararlarindan faydalanmak için civa kursun ve diger agir metaller ile kirletilmemis baliktan elde edilen farmasötik kalitede balik yagi kullanmak gerekir.


Kullandiginiz balik yaginin bu tür zararli maddeler içermediginden emin olmalisiniz. Kalitesinden emin olmadiginiz balik yagi takviyesini kullanmayiniz. Ayni risk besin olarak tüketilen baliklarda da olabilecegi için ayni uyari bunun içinde geçerlidir. Bu tür maddeler beyin gelisimine zarar verir.


Her balikta omega 3 bulunmaz. Somon, uskumru, ringa baligi, sardalye, alabalik omega 3 içeren baliklardir. Soguk sularda yasayan yagli baliklar da omega 3 yag asitleri daha fazladir. Baliklar bu maddeyi planktonlardan üretirler.


Diger omega 3 kaynaklari ceviz, semizotu, keten tohumudur.


Balik Yagi Takviyesi Nasil Seçilmelidir?


Besin uzmanlarinin omega 3 ihtiyacinizi baliktan karsilamaniza nazaran balik yagi takviyesi almanizi önermelerinin bir nedeni balikta bulunan yüksek düzeyde civa ve diger tehlikeli kimyasallardir. Maalesef, ayni toksik düzeyler de kirleticiler bazi balik yaglarinda ve balik yagi takviyelerinde bulunabilirler.


Balik yagindan gerçek anlamda sagliga yarar elde etmek için civa, kursun veya diger agir metaller ile kirletilmemis baliktan elde edilen farmasötik kalitede balik yagi ile yapilmis bir balik yagi destegi seçmek önemlidir. Buna ilaveten, balik yagi toplanildiktan sonra da sayet nakledilmisse veya sise ile balik arasinda baska sekilde isleme tabi tutulmussa kirletilmis olabilir. Süreç de ne kadar az el devreye girerse, kirletilme ihtimali o kadar azdir.


Farmasötik Kalite Balik Yagi Neden Seçilmelidir?


Arastirmalar balik yagi takviyelerinin baslica saglik için yararlarinin docosahexaenoic asit (DHA) ve eicosapentaeonic asitten (EPA) kaynaklandigini belirlemistir. Bedeniniz fiilen balik yaginin faydalarini kullanmaya baslamadan önce, DHA ve EPA ‘yi çikarmak için balik yagini bilesenleri olan esterlere ayirmasi gerekmektedir.


Piyasadaki balik yagi takviyelerinin birçogu, dogal olarak yüksek düzeylerde DHA içeren bir balik yagi destegine nazaran daha az etkili kilan çok düsük düzeyde DHA içermektedirler.


Omega 3 ‘ün sagliga olan yararlari tartisilmazdir, fakat balik yagindaki bütün omega 3 bedeninizin kullanimina hazir durumda degildir. Farmasötik sinif balik yagi her türlü kirleticiden arinmistir ve vücudunuz için yüksek omega 3 kaynagi saglamak için rafine edilmistir.


Balik yagi kullanimi: Günde 1-3 gr tavsiye edilmektedir. Bazi durumlarda daha fazla miktarda da kullanilmaktadir.


Kan sulandirici sentetik ilaç kullananlar doktora danismadan balik yagi takviyelerini kullanmamalidir.


Ameliyat olacak kisiler ameliyattan önce balik yagi kullanimini kesmelidir.


Zararli PCB’ler-kanserojen kimyasallar- ve civaya maruz kalmayan baliklardan elde edilen balik yagi takviyeleri kullanilmalidir.


Balik yagi takviyeleri balik yagi kapsülü ve balik yagi surubu olarak satilmaktadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder