21 Mayıs 2011 Cumartesi

Bebegi agladiginda onu susturabilen, cani si­kildiginda eglendirebilen, uykusu geldiginde uyutabilen baba; hem anne, hem de bebek için kutsal babanin ta kendisidir.

Bebegi agladiginda onu susturabilen, cani si­kildiginda eglendirebilen, uykusu geldiginde uyutabilen baba; hem anne, hem de bebek için kutsal babanin ta kendisidir.


Bebek bakimina esinizi ne kadar erken dâhil ederseniz sizin için o kadar iyi olacaktir. Çünkü ögrenmesi gereken çok sey var. Sizin bebegi­nizle olan iliskiniz biyolojik olarak siz hamiley­ken baslayip emzirirken devam ettjginden, be­beginizi esinize nazaran çok daha iyi taniyor olursunuz. Bebeginiz agladiginda, altini islatti­ginda, hastalandiginda tepkileriniz çok daha hizli olur. Bu, bebeginizi esinizin onu sevdiginden daha çok sevdiginiz anlamina gelmez elbet. Vücudunuz yaratilis itibariyle siz farkinda olmadan bebeginizin ihtiyaçlarina karsilik vermeniz için harekete geçer.


Son zamanlarda her ne kadar bebek dergisi kapaklarini, bebekleriyle samimi pozlar veren babalar süslese de, erkeklerin bebekler ve bebek bakimi hakkinda bildiklerinin çok kisitli oldugu bir gerçek. Hemen hemen her yeni baba, kendi­ni yetersiz gördügünden bebegiyle diledigi gibi oynamaktan kaçinir. Elbette aralarinda daha si­ki bir bag olusmasini ister ama bunu nasil basa­rabilecegi konusunda bir fikre sahip degildir.


Bu noktada size düsen görev, bir adim geri­ye çekilip, bebeginizi esinize teslim etmeniz. Onu sizin tuttugunuz gibi tutmayacak, sizin oynadi­giniz gibi oynamayacak elbet ama bu esinizin bir seyleri yanlis yaptigini göstermez. Bebeginiz babasinin kucaginda huzursuzlastiginda ilk bas­ta seyirci kalmanizi öneririm. Birakin aralarin­daki iletisim yolunu kendileri kesfetsinler. Eger bebeginiz aglamaya baslarsa esinizi hayal kirik­ligina ugratmamak adina “acikmis olmali, erazirelim babasi” deyip, bebeginizi kucaginiza ala­bilirsiniz.


Esinizin bebek bakimi hususunda pratik yap­masina zemin hazirlayin. Siz onu emzirdikten sonra, gazini babasi çikartsin. Siz de bu arada uzun bir dus alin, hatta küveti doldurup keyif yapabilirsiniz. Bazi bebekler babalariyla vakit ge­çirmekten çok hoslanmazlar. Esinize bunun çok normal oldugunu, bir süre sonra bebeginizin ona alisacagini söylemeyi ihmal etmeyin. Zaten ger­çekten bir süre sonra nasil yakinlastiklarina siz bile sasiracaksiniz. Esiniz kendini harikalar ya­ratabilen bir süper kahraman gibi hissedecek.


Bebeginizi sizin emziriyor olmaniz, esinizin ona kalan pek önemli bir is olmadigini düsün­mesine sebep olabilir. Gün içinde çok sik aciktiklarindan bebeginizin vaktinin çogunu sizinle geçirecegi bir gerçek ama bu babanin da üstle­nebilecegi sorumluluklar olmadigi anlamina gel­mez. Bez degistirme, banyo yaptirma, gaz çi­kartma gibi bebeginizin ihtiyaci olan o kadar çok sey var ki. Genellikle babalar gece bakimi­na dâhil olmamayi yeglerler ama eger esiniz bu konuda hevesliyse, is bölümü yapmaktan kaçin­mayin.


Eger esiniz bebekliginde yeteri kadar anne sefkati alamamissa, bebeginizi emzirirken sizi kiskanabilir. Bu elbette ki istem disi gerçeklesir ancak hayatinizdaki bu yeni döneme alisma ev­resinde yaratacagi stres, su an ihtiyaciniz olan en son sey. Eger böyle bir problemle karsi karsi­ya kalirsaniz, bir uzmandan destek almanizi tav­siye ederim. Hissettiklerinizi esinizle açik açik konusmaniz, sizin onu anlayabildiginizi göstereceginden hepiniz için faydali olur. Unutmayin sizinle birlikte esiniz de yeni bir rol üstlenmis durumda.


Bebeginizle ilgili ögrendiginiz ya da kesfet­tiginiz her yeni bilgiyi esinizle paylasin. “Hava­da hoplatilmaktan çok keyif aliyor” ifadesi “be­begi öyle hareketsiz tutmamalisin” ifadesinden çok daha etkili ve verimlidir. Aksi takdirde esi­nizin kendisini yetersiz hissetmesine yol açabilirsiniz. Yeni babalar yeni annelere kiyasla daha az bebek gelisimi dergisi ya da kitabi okurlar. Bu bebeginizle daha az ilgili olduklari anlamina gelmez. Sizin anneliginize o kadar hayrandirlar ki, her seyi sizden ögrenmeyi yeglerler. Bebegi­nizin verdigi ipuçlarini dogru okumayi ona da ögretirseniz, bebeginizin aglamasiyla bölünen diyaloglariniz, geciken aksam yemekleriniz esi­niz için de sorun olmaktan çikar.


Esinize, anne oldugunuz ilk haftalarda bebe­giniz kadar sizin de ilgiye ihtiyaciniz oldugunu hissettirin. Bunu onun anlamasini beklerseniz, vakit kaybedersiniz. Çünkü erkekler zihin oku­ma konusunda kadinlar kadar basarili degiller­dir. Bebeginizi emzirirken size sütünüzü artiracak aperatif yiyecekler, ya da meyve suyu getir­mesini isteyin. Iyice dagilmis olan mutfaginizin sizi çileden çikardigini ögrenirse, eminim bula­siklari yikayacaktir.


Annesine de sizin anneliginizi elestirmeme­sini söyleyecek olan kisi yine esiniz olabilir.


21. yüzyil kadinlari olarak hemen her seyin üstesinden gelebilecegimize dair o kadar sag­lam bir bilince sahibiz ki, çogu kez esimizden yardim istemeyi zayiflik ya da yetersizlik ema­resi olarak algilariz. Size tavsiyem bir aile oldu­gunuzu unutmayip kusandiginiz gardi bir kena­ra birakmaniz. Tecrübe ettiginiz dönem, ne siz ne de esiniz için kolay olacaktir. Birbirinize des­tek olarak minik bebeginizi en iyi sekilde büyü­teceginizden kuskunuz olmasin. Esinizden müm­kün olabildigince çok izin almasini isteyin. Ya­ninizda olmasinin size güç verdigini ona hisset­tirin.


Çogu erkek dogum esnasinda eslerinin elle­rini tutmalarinin ya da sarf ettikleri sevgi söz­cüklerinin ne kadar kiymetli oldugunun farkin­da degildir. Bunu ona göstermek sizin görevi­niz. Yardimini ne kadar takdir ettiginizi dile ge­tirmeyi ihmal etmeyin. Doguma onunla birlikte girmis olmanin her seyi ne kadar kolaylastirdi­gini anlatin. Gelisen babalik kabiliyetlerinin hiç birini görmezden gelmeyin. Bu sayede esinizin hem sizinle, hem de bebeginizle olan iliskisini güçlendirmis olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder