21 Mayıs 2011 Cumartesi

 


Beslenme hastaliklara karsi korunmada en etkili kalkanlardan bir tanesi olmayi basarmistir. Dengeli beslenerek hem sagliginizi hemde vücut ölçülerinizi dengede tutabilirsiniz. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tip Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman dengeli beslenme konusunda bazi önerilerini bu yazimizda bizlerle paylasti.


Dengeli beslenmek için yapilmasi gerekenler


Herhangi bir engeli olmayan insanlarin günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmesini tavsiye eden Akman, vücutta mikrop ve virüslere karsi savasma özelligi yüksek aktif maddeler içeren ispanak, karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanasi, havuç ve turunçgillerin bol miktarda tüketilmesi gerektigini belirtti.


PROTEIN, SARIMSAK VE SOGAN


Akman, vücudun yapi tasi olmasi bakimindan protein kaynaklari ve günlük alinan protein miktarinin da önemli oldugunu ifade ederek, “Bu nedenle baska bir saglik sorunundan dolayi yasaklama veya sinirlama yoksa, yumurta, kirmizi et, tavuk, balik, peynir, süt, yogurt tüketimimizi arttirmaliyiz. Yogun katki maddesi içeren hazir besinleri çok sik tüketmemeliyiz. Bol sivi, sekersiz bitki çayi ve en önemlisi de su tüketimimizi artirmaliyiz. Günde yaklasik 2,5-3 litre su tüketmeliyiz” diye konustu.


 


Sarimsagin, antimikrobiyal özelliginden dolayi bagisiklik sistemini güçlendirdigini ve kanin akiskanligini saglayarak kolesterolü düsürdügünü dile getiren Akman, yemeklere eklenen sarimsak miktarinin arttirilmasinin bagisiklik sistemini güçlendirecegini, soganin da içerdigi allisin ve sülfür ile bagisiklik sistemini destekledigini kaydetti.


MEYVE VE SEBZE TÜKETIMI ARTTIRILMALI


Akman, soguk havalarda sivi tüketimi kadar meyve ve sebze tüketimine de agirlik verilmesi gerektigini belirterek, sunlari kaydetti: “Elma, içerigindeki E ve C gibi antioksidan vitaminlerle bagisiklik sistemini güçlendirerek hastaliklara karsi vücut direncini artirir. Armut, içerdigi çözünmeyen lif ise bagirsaklarin düzgün çalismasini saglar. Ayrica C vitamini ve bakir içerigi yüksektir. Tipki elma gibi armut da antioksidan etkisiyle vücudu serbest radikallere karsi korur. Iyice yikandiktan sonra kabuklari ile tüketilmesi daha sagliklidir. Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vücudun savunma mekanizmasini kuvvetlendirir. C vitamininin yani sira, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri de içerir.”


Güne bir bardak taze sikilmis meyve suyu ile baslamanin hastaliklara karsi vücut direncini arttiracagini ifade eden Akman, sabah kahvaltida protein alinmasi, taze nane, maydanoz, marul gibi yesil sebzelerin tüketilmesi gerektigini söyledi.


Gün içinde elma veya siyah çekirdekli üzüm yenilmesini de öneren Akman, soguk havalarda tüketilen kuru incir, findik veya cevizin de zinde tuttugunu belirtti.


Et yerine haftada 2 kez izgara balik tüketilmesi gerektigine dikkati çeken Akman, yine et yerine haftada 2 kez kuru fasulye, kuru nohut veya barbunya gibi kuru baklagiller tüketilmesinin de gerekli besin ihtiyacini karsilayabilecegini sözlerine ekledi.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder