21 Mayıs 2011 Cumartesi

Birazcik bile olsa atistirsam ?

atistirmak 150x150 Birazcik bile olsa atistirsam ?


Sekerli gidalarin tüketilmesi, geceleri azda olsa birseyler yemek kilo almanin baslica sebepleri arasinda yer alan etkenlerden oldugu gözlemleniyor. Özellikle aksam yemeginden sonra TV basinda atistiranlarin zayiflari neredeyse imkansiz bir hal içerisindedir.


Geceleri metabolizma yavaslar ve atistirmalar kilo almayi kolaylastirir. Bir baska önemli konu da, gün içinde, kan sekerindeki düsmeler nedeniyle ortaya çikan, seker, çikolata veya tatli gibi seyler yeme istegidir. Özellikle kan sekerini hizla yükselten karbonhidratlara dikkat etmek gerekir. Yüksek insülin seviyeleri 2-3 saat sonra kan sekerini normalin altina indirdigi için, bu defa siddetli bir yeme istegi ve terleme olur. Kisi bu durumda seker, çikolata veya tatli, ne varsa yemek için saldirir. Dengeli diyet uygulamayanlar, kahvalti yapmayanlar ve düzensiz yemek yiyenler, kan sekeri düstügü için sik sik atistirma krizine girer ve kilo veremez hale gelir.


AÇLIK ATAKLARINA KARSI


- Gün içinde devamli su için.
- Kan sekerini düsüren ve sekerli seylere saldirmaya neden olan sigara, kahve ve kolali içeceklerden uzak durun.
- Atistirmalara yol açan stresi azaltmaya çalisin, gevseme tekniklerini ögrenin, spor yapin veya psikologdan destek alin.
- Atistirmalara yol açan uykusuzlugun önüne geçin ve en geç saat 22.00’de yatin.
- Kan sekerinde düsüklük devam ediyorsa seker yüklemesi testi yaptirin.
- Hormonal bir hastaliginizin olup olmadigi arastirin.


Bunlara dikkat:


-Patates cipsi, bisküvi, çikolata veya seker yerine, elma, salatalik, kuru erik, badem, ceviz ya da yogurt yemeye çalisin.
-Açlik hissettiginizde, önce bir bardak su için.
-Ara ögünleri atlamayin. Az, ancak sik yemek yiyin.
-Egzersiz yapmak ve hareketli olmak da açlik hissinin azalmasina katkida bulunur, unutmayin.
-Günde 1-2 saat disari çikin, günes isigi görün. Stresiniz varsa derin nefes alma egzersizi yapin.
-Doygunluk ve mutluluk duygusunu, beyindeki serotonin hormonu saglar. Bu hormonun artmasi açlik duygusunu önler, aklinizdan çikarmayin.


ADET ÖNCESI ARTAN YEMEK KRIZLERI
Bazi kadinlarda adet öncesi, karinda gaz, ruhsal degisiklik, bas agrisi, sekerli ve tatli gidalara saldirma, uykusuzluk, yorgunluk ve bas dönmesi gibi belirtiler görülür. Bunu önlemek için beslenmeye dikkat edilmeli. Nisastali ve sekerli gida yememelidir. Bu dönemde; tam bugday ekmegi, süt, kepekli pirinç, sebze, meyve ve ceviz yiyin.


Kalsiyum bakimindan zengin gidalarla beslenmek bu sikâyetlerin azalmasina yardimci olur. Kalsiyum zengini besinler arasinda; brokoli, susam, badem, yagsiz süt ve ayrani sayabiliriz. Diger yandan kahve ve çaydan uzak durmali, yesil çay veya taze meyve suyu içilmelidir. Günde üç kez ahududu yapragi çayi ve adaçayi içmeye çalisilmalidir.


Baharatli ve tuzlu gidalar, sert peynirler yenmemelidir. Istahin nedeni kan sekerindeki düsmelerdir. Kan sekeri düsünce yorgunluk ve bitkinlik baslar. Bu nedenle ögün atlanmamali, alkolden, hamur islerinden uzak durulmalidir. Bir sey atistirmak istendigi dogdugunda yogurt, elma veya kivi yiyin.


Ayrica B vitamini, magnezyum ve potasyum bakimindan zengin gidalar alinmalidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder