21 Mayıs 2011 Cumartesi

Bunun disinda tiroid bezinin asiri çalismasi, böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazi hastaliklar, sismanlik, menopoz, agir psikiyatrik hastaliklar ve bazi kanserlerin tedavisinde kullanilan hormonlar asiri terlemeye yol açabiliyor.


Ruhsal ve fiziksel sorunlar
Bakteri üremesini kolaylastirdigi için asiri terleme kokuya da neden oluyor. Ruhsal ve fiziksel sorunlara yol açan, sosyal yasami zorlastiran terleme, ellerde, koltuk altinda, ayak altlarindan, yüzde ve gövdede olusabiliyor. Terlemenin ellerde oldugunda hem el ile yapilan islerde güçlük çekiliyor hem de sosyal olarak kisileri rahatsiz ediyor. Terleme stresli durumlarda gelisiyorsa ve kisi terlemeden rahatsiz ise kisir bir döngü içine giriyor ve terleyecegini bilerek daha endiseli hale geliyor ki bu endise de daha fazla terlemeye yol açiyor.


Terlemenin nedeninin saptanmasi
Terleme tedavisine baslanmadan önce nedeninin saptanmasi gerekiyor. Terleme sorunu olan kisinin öncelikle kilo durumu inceleniyor. Aldigi ilaçlar gözden geçiriliyor. Hastanin menopozda olup olmadigi arastiriliyor. Endokrinoloji uzmaninin yapacagi degerlendirme ile sorunun tiroid bezinden ya da böbrek üstü bezlerinden kaynaklanip kaynaklanmadigi belirleniyor. Bu durumlarin hiçbirinde sorun saptanmaz ise dogustan sempatetik sinir sisteminin asiri çalistigi ortaya çikiyor.


Tedavide ilk olarak genel tedavi yaklasimlari uygulaniyor. Kisinin öncelikle kiyafetini düzeltmeli ve daha hafif giyecekler giymesi gerekiyor. Lokal olarak talk pudrasi veya oldukça etkili olan aleminyum klorid içeren solüsyonlar mutlaka öneriliyor. Bazi hastalarda sempatetik sinir sisteminin çalismasini azaltmak ve böylece de terlemeyi azaltmak için ilaçlar da kullanilabiliyor. Bazi hastalarda strese bagli terlemeyi kontrol edebilmek amaci ile psikoterapi de öneriliyor.


Uygulanan yöntemler
Iyontoforez: Bu yöntemde küçük su banyosu içinde el veya ayaklara hafif elektrik akimi veriliyor. Sik tekrarlanmasi gereken bu yöntemde; hafif ve orta derecede terlemesi olan hastalarda oldukça iyi cevap aliniyor.


Botulinum toksini: Özellikle koltuk alti terlemesinde kullanilan bir madde olan Botulinum toksini, aslinda dogal bir zehirdir ve sulandirilarak tipta çesitli amaçlarla uzun zamandir kullaniliyor. Ter bezlerini çalistiran sinirleri felç ederek etki gösteren madde, terlemeyi 3 – 4 kat azaltiyor. 6 -12 ay gibi uzun araliklarla tekrari gerekiyor.


Cerrahi tedavi: Carrahi tedavi özellikle ellerdeki ve yüzdeki asiri terleme için önerilen tedavi sekli. “Endoskopik transtorasik sempatektomi” olarak adlandirilan teknikle koltuk altindan bir delik açilip akciger bölgesindeki yüz ve ellere giden sinirlerin baslangiç bölgesi kesiliyor. Ellerde % 99 civarinda basari elde edilirken, ayaklardaki terleme için bel bölgesindeki sinirlerin kesilmesi gerekiyor. Sadece koltuk alti terlemelerinde koltuk alti ter bezlerinin alinmasi ile iyi sonuçlar elde edilebiliyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder