21 Mayıs 2011 Cumartesi

 


Bursa Saglik Müdürlügü Iletisim Merkezi’nce yürütülen bir proje kapsaminda yapilan anketle, 3-6 yas arasindaki çocuklarin cips ve gazli içeceklere yogun ilgi gösterdigi, süt, et, balik gibi önemli besinleri tüketmedikleri belirlendi.


“Bursa Ili Yildirim Ilçesi Yavuz Selim Mahallesi’nde 3-6 Yas Arasi Çocuklari Olan Annelere Yönelik Beslenme Aliskanlari” konulu egitim ve arastirma projesi çerçevesinde 600 anneye ulasilarak anket uygulandi.


 


Annelere yas ve egitim durumlarinin yani sira çocuklarinin tükettikleri gidalarla ilgili sorularin yöneltildigi anketin sonuçlari, çocuklarin beslenme aliskanliklari ile ilgili ilginç verileri gözler önüne serdi.


Ankette “Çocugunuz ne siklikla kirmizi et tüketiyor” sorusuna annelerin yüzde 30.65'i “hiç tüketmiyor”, yüzde 28.9'u “ayda bir”, yüzde 12.2'si “ayda 2-3 gün” yanitini verdi.


Anneler çocugunun ne siklikla beyaz et tükettigi sorusunu yüzde 56.6 oraninda “haftada 1-3 gün”, yüzde 17'si “ayda bir gün”, yüzde 16.5 oraninda “ayda 2-3 gün”, yüzde 6.3 oraninda ise “hiç tüketmiyor” diye yanitladi.


Annelerin ankete verdikleri yanitlara göre, çocuklarin yüzde 37.3'ünün haftada 1-3 gün tükettigi baligi, yüzde 34.2'si hiç yemiyor, yüzde 16.1'i de ayda bir kez yiyor.


Çocuklarin yüzde 46.3'ünün her gün, yüzde 34.6'sinin haftada 1-3 gün, yüzde 11.5'inin haftada 4-6 gün yedigi yumurtayi, yüzde 5.9'luk bölümde kalan çocuklar ise tüketmiyor.


Kuru baklagil tüketiminde ise haftada 1-3 gün yiyen çocuklar yüzde 70.8 ile ilk sirada yer aliyor. Çocuklarin yüzde 51.4'ü meyveyi, yüzde 49.8'i sütü her gün tüketirken, yüzde 25'i sütü, yüzde 3.7'si ise meyveyi agzina sürmüyor.


Makarna, bulgur ve pirinç tüketiminde ise bu gidalari haftada 1-3 kez yiyen çocuklar yüzde 72.9, haftada 4-6 gün yiyen çocuklar da yüzde 23.4'lük oranlariyla dikkati çekiyor.


CIPS VE GAZLI IÇECEKLER


Ankette yer alan çocuklarin ne siklikla cips ve gazli içecek tükettiklerine iliskin sorulara verilen yanitlar, çocuklarin bu gidalari çok tükettigini gösteriyor. Çocuklarin yüzde 30.7'si her gün, yüzde 43'ü haftada 1-3 gün, yüzde 6.7'si haftada 4-6 gün cips yiyor. Cips yemeyenlerin orani ise yüzde 11.6'da kaliyor.


Gazli içecekler ise çocuklarin yüzde 39.6'si tarafindan haftada 1-3 gün, yüzde 12'si tarafindan her gün, yüzde 22'si tarafindan ayda 1-3 gün tüketiliyor. Çocuklarin yüzde 21.8'i ise gazli içecek içmiyor.


“CIPSE PARA VAR, SÜTE YOK”


Bursa Saglik Müdürlügü yetkilileri, anket uygulanan kadinlara ailelerinin aylik gelirlerinin de soruldugunu, bu soruya yüzde 16.5 oraninda “0-400 YTL”, yüzde 41.3 oraninda “401-600 YTL”, yüzde 33.2 oraninda “601-1000 YTL”, yüzde 9.8 oraninda ise “1000 YTL ve üstü” yanitlarinin verildigini söylediler.


Proje için Bursa’nin sosyoekonomik açidan en geri kalmis, yogun göç alan bir bölgenin seçildigini anlatan yetkililer, egitim çalismasina katilacak kadinlara öncelikle çocuklarinin beslenme aliskanliklarinin soruldugunu ifade ettiler.


Yetkililer, anketle çocuklarin zararli bir takim gidalari tükettiklerini ama bazi faydali gidalarin az tüketildigini ya da tüketilmedigini ortaya koyduguna deginerek, sunlari kaydettiler:


“Anket sonuçlari bütün toplumun göstergesi olur mu, bu yoruma açik ama bu yastaki çocuklarin beslenme aliskanliklari ile ilgili çarpici gerçekleri gözler önüne serdigi bir gerçek. ‘Para bulamiyorum’ gerekçesiyle süt, yumurta alip çocuklarina yediremediklerini söyleyen anneler cipse, gofrete, çikolataya para buluyor. Yani cipse para var, süte yok. Bu parasizliktan degil, egitim eksikliginden kaynaklaniyor. Anket sonuçlarina göre, bütün annelere birer birer ulastik, beslenme konusunda egitim veriyoruz. Annelerin algilamalari çok yüksek, egitimi ilgiyle takip ediyorlar. Bir süre bu annelere tekrar ulasip anket yapacagiz; egitimin çocuklarinin beslenme aliskanligina nasil katki sagladigini belirleyecegiz.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder