21 Mayıs 2011 Cumartesi

Gebelikte cep telefonu 150x150 Gebelikte cep telefonun zararlari


Cep telefonu ilk çiktiginda bu kadar yayginlasacagini hiç kimse hayal etmesi mümkün degildir. Ancak neredeyse 13 yas üstü her insanin bir cep telefonu bulunuyor. Lakin cep telefonu yarattigi radyasyon sebebiyle hamilelik döneminde bazi sakincalar yaratmaktadir.


Cep telefonlarinin beyin kanserine yol açtigi,kalp ritmini bozdugu,baska tür kanserlere yol açabilecegi konusu zaman zaman haberlere yansimistir.Bu haberler için kanit istendiginde ise istatistiksel olarak anlamli bir veri çogu zaman gösterilememektedir.


Cep telefonu üreticisi firmalar,ürettikleri cihazin yaydiklari radyasyonun insanlara zarar vermedigini,SAR(özgün sogurma orani) adi verilen birimle ölçülen miktarlara zarar verebilecek sinirlarin çok altinda yer aldigini ve bu SAR miktarlarinin en kisa zamanda telefon kullanma kilavuzlarinda yer alacagini belirterek kullanicilari rahatlatmaya çalismaktadir.Bu firmalar kendi yaptiklari ölçümlerde SAR oranlarinin telefon numarasini çevirirken ve telefon çalarken en yüksek degerine çiktigini,baglanti gerçeklestirdikten sonra ve telefon kullanilmadigi zamanlarda en az seviyede oldugunu belirlemislerdir.


Yine de cep telefonlarini her zaman bazi kurallara bagli olarak kullanmakta fayda var.Bu kurallarin en önemlileri arasinda cep telefonuyla gereksiz yere uzun konusmamak,cep telefonunu kalbin üzerinde bulundurmamak (bu özellikle kalp hastalari ve pacemaker (kalp pili) kullananlar için çok önemli)gebelik döneminde telefonu karin bölgesinden uzak bir yerde bulundurmak,küçük çocuklarin cep telefonlarini kullanmasini engellemek sayilabilir.
Yaklasik 10 yildir kullanilan bu teknoloji için “canli hücrelere hiç bir olumsuz bir etkisi yoktur” demek su anki bilgilere göre mümkün olmamakla beraber, su ana kadar biriken bilimsel veriler arasinda insanlarin bu teknolojiden vazgeçmelerini gerektirecek kadar ciddi sorunlar bildirilmis degil.


Yine de cep telefonlarini her zaman bazi kurallara bagli kalarak kullanmakta fayda var. Bu kurallarin en önemlileri arasinda cep telefonuyla gereksiz yere uzun süreler konusmamak, cep telefonunu kalbin üzerinde bulundurmamak (bu, özellikle kalp hastalari ve pacemaker (kalp pili) kullananlar için çok önemli), Gebelik hakkinda daha fazla bilgi”gebelik döneminde telefonu karin bölgesinden uzak bir yerde bulundurmak, küçük çocuklarin cep telefonlarini kullanmasini engellemek sayilabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder