21 Mayıs 2011 Cumartesi

Çikan sorunlar hayatimizi olumsuz etkileyebilir.


En yaygin hastaliklardan biri olmasina ragmen, ülkemizde ve dünyada yeterince taninmayan diseti hastaliklari son derece kolay tedavi edilebiliyor. Ancak dislerimize yeterince özen göstermedigimiz için bu sorunlar hayatimizi olumsuz yönde etkiliyor.


Genetik olarak da aileden geçis gösterebilen diseti hastaliklari, erken yasta dis kaybina neden olabiliyor. Bu yüzden diseti hastaligi olan kisilerin mutlaka düzenli olarak dis hekimi kontrolü altinda olmalari gerekiyor. Dis Hekimi Alper Çildir, dis ve diseti hastaliklari ile ilgili önemli bilgiler verdi.


Ülkemizde ve dünyada yeterince önemsenmeyen diseti hastaliklari, ilerledigi takdirde hayatimizi ve sagligimizi olumsuz yönde etkiliyor. Disleri destekleyen dokulari etkileyen diseti hastaligi, iltihabi bir hastaliktir. Baslangiç dönemindeyken tedavi edilmeyen diseti hastaliklari, kisa zaman içerisinde dis köklerinin çevresindeki kemik dokusunun kaybedilmesine neden oluyor. Belli bir miktardan fazla kemik kaybi oldugunda, disler bulunduklari konumdan hareket ederek yer degistirmeye ve sallanmaya basliyor. Bunun sonucunda da dislerin kaybi kaçinilmaz oluyor.


Dis Hekimi Alper Çildir, diseti hastaliklarinin Gingivitis (basit diseti hastaligi) ve Periodontitis (ilerlemis diseti hastaligi) olarak ayrildigini belirterek ‘‘Basit diseti hastaligi olarak tanimlanan Gingivitis, agiz hijyeninin yeterli olarak saglanamadigi durumlarda olusan diseti hastaliklari grubunu temsil ediyor. Diseti hastaliginin en önemli nedeni, düzenli ve dogru bir sekilde dis firçalamamaya bagli olarak gelisen “bakteriyel dis plaginin disler üzerinde birikmesi. Ancak Gingivitis’in olusumu üzerinde sadece bakteri plaginin öncelikli olarak etkisinin olmadigi; bazi ilaçlarin kullanimi, hamilelik veya menopoz dönemleri gibi hormonal dengesizliklerin oldugu dönemlerin de etkisi oldugu biliniyor. Bakteri plagina bagli olarak gelisen Gingivitis’in, hekimin uyguladigi dis yüzeyi temizligi ve 6 ayda bir yapilacak olan sürekli kontrollerle iyilesmesi mümkün. Ancak tabii ki iyilesme üzerinde etkili olan en önemli faktör, hastanin dogru ve düzenli bir sekilde uyguladigi kisisel agiz bakimidir. Tüm bu faktörler yerine getirildiginde Gingivitis, bir daha olusmamak üzere iyilesecektir.’’dedi.


Dr. Alper Çildir; ilerlemis diseti hastaligi olarak adlandirilan Periodontitis’in, basit diseti hastaligindan farkli olarak, disin kök yüzeyini, dis kökünü saran kemigi ve bu iki doku arasindaki bag dokusunu yok eden iltihabi bir hastalik oldugunun altini çizdi. ‘‘Periodontitis, tedavi edilmemis olan Gingivitis’in ilerlemis haline benzetilebilir. Genellikle hastayi rahatsiz edecek boyutlara ulastiginda, ne yazik ki ileri düzeyde harabiyetlere neden olmustur. Eger hastalik ilerlemis düzeydeyse disetinde abse olusumu görülebilir. Hastalar genellikle bu durumu, disten kaynaklanan iltihabi bir durum sanarak, agri ile dis hekimine basvuruyor. Ileri diseti hastaliginin kronik ve agresif Periodontitis olarak iki alt gruba ayrildigini söyleyebiliriz’’ dedi.


Kronik Peridontitis toplumun %85’inde görülürken, Agresif Periodontitis erken yasta dis kayiplarina neden oluyor


Toplumun %85’inde genelde 35 yas üzerinde görülen Kronik Peridontitis, basit diseti hastaliginin tedavi edilmemesi sonucunda gelisiyor. Dr. Alper Çildir, Kronik Peridontitis’te disetlerinin olmasi gereken pembemsi rengini kaybederek, daha koyu kirmizi renkte, sis ve kolaylikla kanayabilen bir durumda oldugu belirtiyor.


Agresif Periodontitis’in ise bakteri plaginin bölgesel etkisinden bagimsiz ve daha hizli ilerleyerek, hastayi ergenlik, genç eriskin ve hatta ergenlik öncesi dönemde etkiledigini belirten Çildir; ‘‘En önemlisi çok erken yaslarda dis kayiplarina neden olacak derecede ilerleyebilir olmasi. Yapilan çalismalar, hastaligin genetik olarak geçis gösterebildigini, bu nedenle ailesinde erken yasta diseti hastaligi nedeniyle dis kaybi olan bireylerin mutlaka düzenli olarak dis hekimi kontrolü altinda olmalari gerektigini gösteriyor’’dedi.


Erken tani dis kayiplarini önlenmesinde önemli rol oynuyor
Dis Hekimi Dr. Alper Çildir tedavi yöntemleriyle ilgili sunlari söyledi; ‘‘Agresif Periodontitis’in tedavisinde eskiden dis çekimi ya da dislerin köklerinden birinin çekimi yapilirken; günümüzde antibiyotik kullanimi ile birlikte dis kök yüzeylerinin temizlenme islemi yapilabiliyor ve bu sayede disler eski saglikli görünümlerine kavusabiliyor. Eger diseti hastaligi baslangiç dönemindeyken tedavi edilmezse, kisa zaman içerisinde dis köklerinin çevresindeki kemik dokusu kaybedilmeye basliyor. Kemigin yitirildigi bölgeye, hastanin saglikli agiz içi bölgesinden alinan kendi kemigi, kemik bankalarindan elde edilen steril insan kemikleri veya sentetik kemik minerallerini taklit eden malzemeler uygulanarak kayip kemik miktari kazanilmaya çalisiliyor.’’


Diseti hastaligi nasil önlenir?
Tüm bireyler için bebeklik döneminde baslayip düzenli olarak dis hekimi kontrollerini yaptirmak ve buna yilda en az iki kez devam etmek büyük önem tasiyor. Ancak bu sayede agresif Periodontitis gibi ciddi dis ve diseti hastaliklari, erken dönemde teshis edilebiliyor ve neden oldugu olumsuz durumlarin önüne geçilip kolaylikla tedavisi gerçeklestiriliyor. Ancak tüm bu kontrollerin yani sira bireyin yasami boyunca saglikli bir agiz – dis sagligina sahip olabilmesi için, hekimi ile birlikte is birligi yaparak agiz – dis bakimina özen göstermesi, agiz bakimini ögretildigi sekilde dogru ve sürekli olarak uygulamasi büyük önem tasiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder