21 Mayıs 2011 Cumartesi

Cilt kurulugu 150x150 Cilt kurulugunu önlemek için yapilmasi gerekenler


Cilt kurulugu özellikle kis aylarinda yaygin olarak izlenmektedir. Cilt kurulugu hakkinda açiklama yapan uzmanlar cilt kurulugunun nasil önlenecegiyle alakali bilgileri bizlerle paylastilar.


1- Kimlerde cilt kurulugu görülür?


Insanlar yaslandikça daha çok ortaya çikan bir tablo olan kuru deri ‘Kserozis’ olarak bilinir. Yaslanmayla beraber daha kuru ve daha az yagli bir cilt olusur. Derinin üst tabakasinin yaklasik yüzde 10 kadarlik bir kismini su olusturur. Bu tabakadaki suyun azalmasi deride çatlama, kasinti ve kuruluga neden olur.
Cilt kurulugu olan kisilerin çogunda altta yatan bir hastalik yoktur. Kuru cilde sahip olan kisilerin büyük çogunlugunu ise sik dus alan kisiler olusturur. Son yillarda insanlarda dus alma sikligi arttikça kserozis sikliginin da arttigi dikkati çekmektedir.


2- Cilt kurulugunun sebepleri nelerdi?


Kuru cilde neden olan çevresel etkenler; sicak su, deterjanlar, giysilerden dolayi olusan sürtünme, sik hava yolculugu, rüzgara maruz kalmak, çevre kirliligi, klima ve diger kimyasal maddeler olarak siralanabilir. Atopik egzama, kalitsal bazi hastaliklar, ihtiyosis, sedef gibi cilt hastaliklari, metabolik faktörler, tiroit bezinin yeterince çalisamamasi, asiri kilo kaybi ve ilerleyen yas kuru deriye neden olan diger faktörlerdir.


3- Cilt kurulugu nasil anlasilir, belirtileri nelerdir?


Deri kurulugunun ilk belirtisi, deride donuk gri beyaz bir renktir. Kuruluk arttikça renk degisikligine ek olarak ciltte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yariklanmalar olusur. Kasinti, kuru derinin neden oldugu diger bir sikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda egzamalar olusabilir.


4- Cilt tipinin (kuru, yagli, karma) nasil oldugunu anlamak mümkün mü?


Deride kepeklenme, gerilme hissi ve kasinti sikayetleri varsa kuru cilt tipi olarak degerlendirilir. Akneye meyilliyse, gün içerisinde ve sabah uyandiginda ciltte parlama oluyorsa, gözenekler genisleme ve siyah noktalar varsa yagli cilt olarak degerlendirilir. Bazi kisilerde ise yüz bölgesinde özellikle yer yer kuruma, kepeklenme fakat belli bölgelerde ise yaglanma, parlama sikayeti olur. Bu tip ciltler ise karma cilt olarak degerlendirilir.


5- Cilt kurulugu özellikle hangi bölgelerde görülür?


Su kaybinin regülasyonu, vücudun bölgelerine göre farkliliklar gösterir. Kuruluk kollarda, bacaklarda ve gövdede daha belirgin olur; çünkü bu bölgelerde daha az yag bezleri vardir. Yüz diger vücut bölgelerine göre daha su geçirmezdir. Deri geçirgenliginde ise lipitlerin (yaglarin) kritik rolleri vardir. Sik dus alindiginda dogal deri lipitlerinin yeniden olusabilmesi için yeterli süre olmadigi için kuruluk özellikle yag bezleri daha az olan kol ve bacaklarda daha belirgin olur.


6- Cildi kuruyan biri, kuru ciltler için olan ürünleri mi almali, yoksa öncesinde dermatologa mi basvurmali?


Cilt kurulugu olan kisiler mutlaka bir dermatoloji uzmanina danismadirlar. Kisinin sikayetleri, belirtilerin süresi ve siddeti, tedavinin seklini belirler. Bazi olgularda sadece nemlendiriciler yeterli olurken, belirtilerin siddetli oldugu olgularda antihistaminik ilaçlar, topikal kortikosteroid kremler vermek gerekebilir. Çok sayida ve markada nemlendirici oldugundan rasgele bir nemlendirici kullanimi dogru degildir. Hastanin deri tipine ve sikayetlerine uygun nemlendiriciler önerilmelidir.


7- Cildi kuru olanlar ne tür kozmetik ürünler kullanmali?


Kuru cilt problemi olan hastalar yag içinde su emülsiyonu dedigimiz deriyi daha yogun nemlendiren ürünler kullanabilirler. Deride iritasyon problemi olmayan kisiler ise üre ihtiva eden kozmetik nemlediricilerden fayda görebilirler. Banyo sonunda kullanilan vücut yaglari derinin nem kaybini engeller. Bu tip kozmetik ürünlerin de oldukça faydasi vardir.


8- Soguk-sicak hava, mevsimler, günes, sauna, hamam, kese ve vücut peelingi cildi nasil etkiler?


Kuru deri, stratum korneum tabakasinin nem içeriginin azalmasidir. Sicaga ve soguga maruz kalan ciltte transepidermal su kaybi artar ve bu artis cildin kurumasina neden olur. Ayrica kis mevsimi de cilt kuruluguna neden olur. Dönemsel kuruluk dendiginde ‘kis kasintisi’ olarak da bilinen soguga bagli kserosis akla gelir. Kis aylarinda düsük neme bagli olarak gelisen bu tablodan korunmak için mutlaka koruyucu giysiler giyilmeli, nemlendiriciler kullanilmalidir. Günes de, hem isi hem de isin etkisiyle derinin nem kaybina neden olur. Kozmetik açidan kaba ve kuru bir deri görüntüsüne mahkum olmamak için yaz ve kis aylari boyunca günes koruyucu ürünler kullanmak gerekir. Günes koruyucular deri hasarini ve derinin kurumasini engeller. Suyla sik temasta bulunmak derinin nem kaybina neden oldugundan, kisilerin çok sik kese ve peeling uygulamalari yaptirmasi da sakincalidir. Kese ve peeling sirasinda deride olusan sürtünmeye bagli iritasyon, kurulugun siddetini daha da artirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder