21 Mayıs 2011 Cumartesi

Antibiyotikler 150x150 Antibiyotiklerin grip üzerinde etkileri


Dahiliye uzmani Dr. Serdal Baysal, grip ve soguk alginligina yakalanan hastalari antibiyotik kullanmamalari konusunda uyarilarda bulunmayi ihmal etmedi.


Grip ve soguk alginliginin kendini ayni semptomlarla belli ettigini ifade eden Baysal, ’’Soguk alginligina maruz kalan hastanin atesi gribe yakalanan kisilere göre daha düsük seviyede seyreder, hasta soguk alginligina yakalandiginda kisa sürede toparlanir. Gripte ise asri yorgunluk, yüksek ates, bas agrisi, gözlerde kizariklik, öksürük basgösterir, kisi is göremez hale gelir’’ dedi.


Antibiyotik içmenin gribe yakalanan kisileri tedavi etmeyecegini söyleyen Baysal, ’’Grip hastaliginda antibiyotigin yeri yoktur. Gribe sebep olan sey, virüs dedigimiz organizmalardir. Antibiyotik ise hastaliklara sebep olan mikro organizmalar üzerinde etkilidir, antibiyotiklerin virüsleri öldürme özelligi yoktur’’ diye konustu.


HEM CEBE HEM TOPLUMA ZARAR
Bilinçsizce antibiyoik kullanan kisilerin hem kendilerini mali zarara ugrattiklarini, hem de mikroorganizmalari dirençli hale getirdikleri için topluma zarar verdigine dikkat çeken Baysal, ’’Her grip oldugunda antibiyotik kullanan kisi hem kendini hem maddi olarak zarara ugratir, hem de mikroorganizmalara antibiyotige karsi direnç kazandirdigi için toplumu zarari dokunur. Antibiyotik sadece komplike durumlarda kullanilmali. Grip, bazi zamanlarda sinizüt, bronsit gibi rahatsizliklara sebebiyet verebilir, ancak böyle bir durum varsa antibiyotik kullanilabilir’’ diye bilgi verdi.


Grip rahatsizliginin tek tedavi seklinin gribe yakalanmadan asi olmak oldugunu ifade eden Baysal, ’’Gribin kesin tedavisi yok. Bu hastaligin tek tedavi yöntemi kisilerin hastaliga yakalanmadan önce asi olmalaridir. Grip olmus kisiler kendilerine iyi bakmak zorundalar. Soguk ortamlardan kaçinalari lazim. Çünkü grip virüsü sicak ortamda yasama sansi bulamayan bir organizmadir. Hastalar bol sivi tüketip C vitamini yönünden zengin olan kis meyvelerini sik tüketmelidirler. Hastaligi hafifleten anti gribal ilaçlar da gribe yakalanmis kisilerin kullanmasi gereken en önemli yardimcilardan biridir’’ dedi.


Grip asisinn yaptirildiktan itibaren 15 gün içinde etkisini gösterecegini söyleyen Baysal, asi olmanin da yüzde yüz çare olmadigini söyledi. Gribe yakalanan kisilerin kalabalik ortamlara girmemesinin toplumun sagligini korumak adina gerekli oldugunu ifade eden Baysal, ’’Gribe yakalanmis kisiler kalabalik ortamlardan uzak durmasi gereklidir, veliler eger çocuklari grip olduysa diger ögrencilere bulasmasinin önüne geçmek için okula göndermemelidir. Herkes odasini sik sik havalandirmalidir, çünkü grip bir damlacik enfeksiyonudur, daha çok hava yoluyla bulasir’’ seklinde konustu.


Kaynak ; IHA


Sayfa kategorisi: Saglik Bilgisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder