21 Mayıs 2011 Cumartesi

Doç. Dr. Tolga Ergin kadinlara 10 nedeni anlatti:Kadinlarin yasamlarini etkileyen sorunlarin basinda adet düzensizlikleri, anormal vajinal akinti, kasiklarda görülen siddetli agri ve gögüsler ile ilgili sikayetler geliyor. Ayni zamanda tüm bunlar jinekologa gitme nedenlerinin de basinda geliyor. Femical ‘Kadin Hastaliklari ve Dogum Klinigi’nden Doç. Dr. Tolga Ergin kadinlarin jinekologa gitmesini gerektiren 10 nedeni açikliyor; 1. Yillik smear, ultrasonografik muayene ve meme kontrolü

Femical ‘Kadin Hastaliklari ve Dogum Klinigi’nden Doç. Dr. Tolga Ergin kadinlarin jinekologa gitmesini gerektiren 10 nedeni açikliyor;


1. Yillik smear, ultrasonografik muayene ve meme kontrolü


Evlenmis yada cinsel hayati baslamis her kadin 6 ayda bir mutlaka jinekolojik muayeneye gitmeli, en az yilda bir kez smear testi yaptirmali ve meme muayeneleri ya da meme ultrasonografilerini( 40 yastan sonra mamografi ile birlikte meme ultrasonografisi önerilmektedir) çektirmelidir.


2. Adet düzensizligi (Adet görememe- sik adet görme, ara kanamalar)


21 günden kisa 35 günden uzun süren adet sikluslari anormal olarak degerlendirilir. Adet kanamalarinin çok az-çok fazla oldugu, ara kanamalarin görüldügü ya da hiç adet görülmedigi durumlarda mutlaka doktora basvurulmalidir.


3. Anormal vajinal akinti


Neredeyse her kadin hayatinin bir döneminde basit vajinal enfeksiyonlar ile karsilasir. Candida (mantar), Trikomonas ve Bakteriyel Vajinozis enfeksiyonlari, vajen florasinin bozulmasi ile ortaya çikarlar ve kasinti, sari-gri renkli akinti ve anormal kokulu akinti ile kendilerini belli ederler ve çok basit lokal fitil ve kremlerle tedavi edilebilirler.


4. Genital bölgede sigil


Çogunlukla cinsel temas ile bulasan Human Papilloma Virüs (HPV) olarak adlandirilan virüsler genital sigillere sebep olmaktadirlar. 100’e yakin tipi olan bu virüsler oldukça yaygindir ve genital bölgede sigil olusturmanin yaninda rahim agzi kanserlerine de sebep olabilmektedirler. Genital bölgede sigil görüldügü takdirde mutlaka doktora basvurulmalidir.


5. Kasiklarda görülen siddetli agri


Özellikle yumurtalik kistleri olustugunda hangi yumurtalikta olustu ise o kasikta siddetli agriya sebep olabilirler. Siddetli kasik agrisi varliginda ilk akla gelen sebep yumurtalik kistleridir. Bir çok farkli yumurtalik kisti mevcuttur ve bunlarin çogu iyi huyludur.Dolayisi ile bu tip agrilarin varliginda bir kadin dogum hekimine basvurmak dogru olacaktir.


6. Iliski sonrasi vajinal kanama


Cinsel iliski sonrasi görülen vajinal kanama rahim agzi(serviks) enfeksiyonlari veya rahim agzi yaralarinin bir belirtisi olabilir. Ayrica rahim agzi kanseri öncül hücreleri ve rahim agzi kanserlerinin de bir belirtisi olabileceginden dolayi iliski sonrasi kanama ciddiye alinmasi gereken bir bulgudur.


7. Sonradan ortaya çikan adet agrilari


Ilk adet görüldügünden itibaren olan adet agrilari rahim kasilmalarina bagli olan ve genelde masum agrilardir ve agri kesicilere iyi yanit verirler. Ilerleyen yaslarda sonradan ortaya çikan adet agrilarinin altinda ise endometriyozis (Rahim iç dokusunun endometriyumun rahmin disinda bulunmasi) ilk akla gelen sebep olmaktadir ve mutlaka doktora basvurulmalidir.


8. Aile planlamasi için yöntem seçimi


Zamansiz bir gebelikten korunmak amaci ile yapilmasi gereken ilk is doktorunuza basvurarak kendinize uygun dogum kontrol yöntemini seçmek olacaktir. Her yöntemin kendine göre avantajlari ve yan etkileri vardir. En uygun yöntemi seçmek için eczanelere ya da arkadaslariniza degil mutlaka bir kadin dogum hekimine basvurmaniz çok önemlidir.


9. Memede ele gelen sertlik-agri


Günümüzde oldukça sik görülen meme rahatsizliklari, kadinlarin hekime basvurmasinin en önde gelen sebeplerindendir. Yasamlari boyunca her 10 kadindan birinin meme kanserine yakalanma riski nedeni ile kadinlarin her ay adet sonrasi dönemde kendi meme muayenelerini yapmalari ve ele gelen sertlik varsa mutlaka bir hekime danismalidirlar.


10. Adet Görememe (Menopoz)


Menopoz yaslilik döneminin bir baslangici degil kadinin hayatinda belirli bir süreyi içeren artik gebeligin olamayacagi ve adet kanamasini olmayacagi bir dönemidir. Sicak basmasi-terlemeler, gece uyku düzensizlikleri, genital organlarda ve idrar yollarinda gerilemeye bagli sikayetler, ruhsal degisiklikler, cilt degisikleri ve bilissel fonksiyonlarda farklilasmalar gibi bulgularin dogru bir sekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu dönemin iyi planlanmasi bakimindan mutlaka bir kadin dogum hekiminin muayene ve önerilerine ihtiyaç vardir.


Kaynak: saglik.milliyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder