21 Mayıs 2011 Cumartesi

Elmalari yeterince küçük sekilde dogruyoruz. Boyutu önemli degil sadece hem piserken hem de sirke olma zamanini kisaltmak adina dogruyoruz. Sonra bunlari bir kapa koyup üzerine suyumuzu ilave ediyoruz. 2 kilo elmaya 1 lt su koyuyoruz. Orani siz çogaltip azaltabilirsiniz. Bunlar kaynayinca komposto kivamina gelecek. Sonra bu karisimi tatmanizda yarar var. Karisiminiz yani kompostonuz tatli olmali. Eger tatli degilse sirkeniz dönmez yani olmaz. O yüzden tadina bakin içilecek kivamda tatli olmali. Sonra bu karisimi bir kaba koyunuz. Tercihen sise, bidon, vb kaplar. Üzerini sakin kapatmayin bu karisim sirke oluncaya kadar hava almali. O yüzden ince bir bezle sikica kapatiniz ki bu sadece içine istemedigimiz seyler kaçmasin. Son olarak bunu bir kenarda saklayiniz.


Sirkemizin oldugunu nasil anlariz?
Çok basit üzerinde beyaz bir tabaka olusacak. Bu tabaka tamamen olustugunda sirkenizi tadiniz. Sirke hazir olmustur.


Elma sirkesinin bir farkli ve basit bir yolu daha..


Yediginiz elmalarin kabuklarini bir kavanoza doldurun. Ve üzerine 1litre kadar su ilave edin. Eger 3 elmanin kabugundan daha azini kavanoza koyduysaniz daha az su ilave edebilirsiniz. Ve son olarak da üzerine bir tatli kasigi tuz ile bir dilim bayat ekmek ilave edip kavanozu kapayin. Zaman zaman yediginiz elmalarin kabuklarini ilave edebilirsiniz. Hem bu sayede kavanoz hava alacagi için içindeki gaz da atilmis olacak. Kavanozu soguk yerde bekletmeye dikkat edin. Birkaç hafta sonra tadina bakin ve sirke tadina ulasana kadar bekletin. Sirke kivamina geldiginde süzgeçten geçirin. Tursu ve salatalarda artik kendi hazirladiginiz elma sirkesini kullanabilirsiniz.


? Öncelikle kullanacaginiz elmalari çok iyi yikayin.Elmalari kabuklari ve çekirdekleri ile dilimleyip,yumusayana dek üzerini geçecek kadar suda pisirin.10-12 saat dinlendirin.Bir süzgeçle ezmeden tüm suyunu süzün.Iliyan suyu,çok iyi temizlenmis ve kurulanmis,büyükçe bir kavanoza dökün.


? 1 su bardagi elma sirkesini(özellikle ev yapimi bulunursa daha iyi olur) maya olarak içerisine ilave edin.1 yemek kasigi tuz ve 1 çay bardagi nohut ekleyin.


? Ara sira evde arta kalan ve çürümeye yüz tutmus elmalarin çürük kisimlarini alip bu sekilde hazirlayip yine suyunu buna ilave edin.


?Arta kalan seker serbetlerini,reçel artiklarini(tüketilmeyen) çok az sulandirip,kavanoza ilave edin.


?Kavanozu 18-25 ºC sicaklikta dogrudan günes almayan havadar bir yerde bekletin.Agzini ilk iki hafta hava alabilecek sekilde,ama dis etmenlerden koruyacak bir siki tülbent parçasi ile kapatin.Bu sürede hareket ettirmeyiniz.Daha sonraki haftalarda üzerine bu sekilde iken tam oturtmadan kapagini örtün bir sekilde yine hava ile temasi saglanmali.


?Yaklasik 8-10 ayda sirkeniz olgunlasacaktir.Bu süre tabi ,üzerine eklediginiz her malzeme ile uzayacak veya kisalacaktir


? Eger daha çabuk olmasini dilerseniz bir kerede doldurup ilave etmeyin.Bu da en az 8-10 hafta sürecektir. Posalari ile hazirladiysaniz;bu süre sonunda sik sik kontrol edilip,eger olgunlasti ise fermantasyonun sürmemesi yani gittikçe keskinlesmemesi süzgeçten geçirilir.


? Sirkeniz olgunlastiginda, kullanmadan önce,üzerinde olusan sirke anasi denilen kaygan ve saydam bir tabakayi alin.


? Eger elmalari pisirmeden yapmak istiyorum derseniz,elmalarin suyunu çikarip posasiyla birlikte kavanozlanir ve diger islemler aynen tekrarlanir.Birkaç hafta sonra üzerindeki duru su süzülüp baska bir kavanoza alinir.Üzeri tülbetlenip olgunlasmasi beklenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder