21 Mayıs 2011 Cumartesi

Erzurum Bölge Egitim ve Arastirma Hastanesi Diyetisyeni Uzman Aysun Yorulmaz, yaz sicaklarinda oruçlu geçen sürenin uzun olmasinin göz önüne alinarak buna göre beslenme yapilmasi gerektigini belirtti. Yorulmaz, ögün tüketim sikligindaki azalmayla birlikte görülen kabizlik sikayetini önlemek amaciyla, iftardan 1- 1.5 saat sonra meyve tüketilmesini önerdi. Diyetisyen Aysun Yorulmaz, Ramazan’da yaklasik 15 saat süren açlik sonrasinda kisa sürede çok fazla besini tüketmenin reflü gibi mide rahatsizliklari ve daha pek çok saglik problemine neden olabilecegini ifade etti. Ramazan ayinda ögünlerin, sahur ve iftarla 2 ana ögün, iftardan sonra 1- 1.5 saat araliklarla 2 ara ögünden olusmasi gerektigini ifade eden Yorulmaz, su uyarilarda bulundu: “Günde ortalama 2- 2.5 litre suyun yani sira enerji verirken sivi ihtiyacini ve elektrolit dengesini de saglamak için daha çok ayran, sebze ve meyve tüketmeliyiz. Iftarda agir yagli kizartma gibi gidalardan mümkün oldugunca uzak durulmalidir. Oruç, çorba ile açilip bir süre ara verildikten sonra yemege geçilmesi hem doygunluk hissinin saglanmasi hem de sindirim problemlerinin önlenmesi açisindan etkili olur. Çorbadan yarim saat sonra etli sebze yemegi, salata, sütlü tatli ile devam edilebilir. Iftar yemegi yavas yavas ve küçük porsiyonlar halinde, iyi çigneyerek yenmeli ve sik araliklarla besin tüketilmelidir. Çok yagli, çok tuzlu ve asiri tatli besinlerden kaçinilmalidir.” Iftardan 2 saat sonra yürüyüs yapin

Ramazanda ögün tüketim sikligindaki azalmayla birlikte görülen kabizligi önlemek için iftardan 1-1.5 saat sonra meyve tüketilmeli.


Erzurum Bölge Egitim ve Arastirma Hastanesi Diyetisyeni Uzman Aysun Yorulmaz, yaz sicaklarinda oruçlu geçen sürenin uzun olmasinin göz önüne alinarak buna göre beslenme yapilmasi gerektigini belirtti. Yorulmaz, ögün tüketim sikligindaki azalmayla birlikte görülen kabizlik sikayetini önlemek amaciyla, iftardan 1- 1.5 saat sonra meyve tüketilmesini önerdi.


Diyetisyen Aysun Yorulmaz, Ramazan’da yaklasik 15 saat süren açlik sonrasinda kisa sürede çok fazla besini tüketmenin reflü gibi mide rahatsizliklari ve daha pek çok saglik problemine neden olabilecegini ifade etti. Ramazan ayinda ögünlerin, sahur ve iftarla 2 ana ögün, iftardan sonra 1- 1.5 saat araliklarla 2 ara ögünden olusmasi gerektigini ifade eden Yorulmaz, su uyarilarda bulundu:


Günde ortalama 2- 2.5 litre suyun yani sira enerji verirken sivi ihtiyacini ve elektrolit dengesini de saglamak için daha çok ayran, sebze ve meyve tüketmeliyiz. Iftarda agir yagli kizartma gibi gidalardan mümkün oldugunca uzak durulmalidir. Oruç, çorba ile açilip bir süre ara verildikten sonra yemege geçilmesi hem doygunluk hissinin saglanmasi hem de sindirim problemlerinin önlenmesi açisindan etkili olur. Çorbadan yarim saat sonra etli sebze yemegi, salata, sütlü tatli ile devam edilebilir. Iftar yemegi yavas yavas ve küçük porsiyonlar halinde, iyi çigneyerek yenmeli ve sik araliklarla besin tüketilmelidir. Çok yagli, çok tuzlu ve asiri tatli besinlerden kaçinilmalidir.”


Iftardan 2 saat sonra yürüyüs yapin


Ramazan ayinda kabizlik sikayetini önlemek için de bol meyve tüketimini tavsiye eden Aysun Yorulmaz, ögün tüketim sikligindaki azalmayla birlikte görülen kabizlik sikayetini önlemek amaciyla iftardan 1- 1.5 saat sonra yaz ayinda olmanin avantaji kullanilarak meyve tüketilmesi gerektigini söyledi. Özellikle karpuzun bol su içermesi ve yaz meyvesi olmasi nedeniyle iyi bir seçim oldugunu hatirlatan Yorulmaz, iftardan 2 saat sonra yapilacak hafif yürüyüslerin daha rahat bir sindirim ve daha rahat bir uyku saglayacagini kaydetti. Aysun Yorulmaz, “Sahurda doygunluk kapasitesi yüksek, acikmayi geciktiren, hazmi kolay besinler tercih edilmelidir. Açik çay, bitki çaylari, peynir, zeytin, domates, salatalik, yesil sebzeler, kuru meyve, muz, elma, yumurta, kepekli veya çavdar ekmeginden olusan hafif bir kahvalti yapilabilir. Ya da çorba, az yagli etli veya zeytinyagli yapilmis sebze yemekleri, yogurt ve kompostodan olusan gidalar da yenilebilir” dedi.


Orucun sagliga olumlu etkilerinin oldugunu ifade eden diyetisyen Aysun Yorulmaz, “Oruç tutarken saglikli beslenme kurallarina dikkat edilir, besin seçimi ve miktari kisiye özgü olarak hazirlanarak vücudun toksinlerden arinmasi, metabolizmanin dinlenmesi saglanir. Orucun asil amaci da bireyin bedenen ve manen bütün fazlaliklarindan arinmasi ve dinlenmesidir. Bir ay boyunca sindirim sistemi de bu sayede kendini yeniler” diye konustu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder