21 Mayıs 2011 Cumartesi

Ev hanimlari için beslenme tavsiyeleri

ev hanimi 150x150 Ev hanimlari için beslenme tavsiyeleri


Ev hanimlarinda kilo alma orani daha yüksek izlenmis durumdadir. Bunun baslica sebebide hareketsizlik ve yanlis beslenme. Uygulayacaginiz bazi beslenme önerileri ve egzersizlerle kilo almanin önüne geçmeniz mümkün olacaktir.


Bugün obezite, genel olarak dünyadaki gelismis toplumlarda erkeklerde, gelismekte olan toplumlarda ise kadinlarda daha sik görülüyor. Türk kadinlarinda obezite sikligi yüzde 33 iken, erkeklerde yüzde 13 civarinda. Bu farkliliga, egitim, gelir düzeyi, sosyal durum, dogum sayisi, diyabet gibi faktörler etki ediyor, ancak özellikle ev hanimlarinin çalisan hemcinslerine oranla kilo alma riskleri daha fazla.
Kadiköy Sifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Rabia Yurdagül, ev hanimlarinin obeziteden nasil korunabileceklerini anlatiyor ve saglikli beslenme önerileri sunuyor.


Ev hanimlarinin kilo alma nedenleri nelerdir?
- Mutfakta geçirilen sürenin uzun olmasi ve bu esnada yapilan sik atistirmalar,
- Her gün yapilan bes çaylarinda tüketilen yüksek yag ve seker içeren kek, pasta, börek ve diger hamur isleri,
- Kabul günlerinde hanimlarin sanki birbirleriyle yarisircasina hazirladiklari çok çesitli ve bol kalorili besinler,
- Gelisen teknoloji ile birlikte ev islerinin büyük çogunlugunun makineler araciligi ile gerçeklestirilmesi,
- Fiziksel aktivitenin yetersizligi


Yapilan bir arastirmada beslenme ve egzersiz bilinç düzeyinin yetersiz olmasi, fiziksel aktivite olanaklarinin kisitli olmasi ve egitim, sosyoekonomik durum gibi faktörlere bagli olarak obezitenin ev hanimlarinda 1 oraninda görüldügü saptanmistir. Obezitenin daha çok görülmesi hipertansiyon, kan yaglarinda artis, seker hastaliginda artis ve kalp hastaliklarinda artis gibi problemleri de beraberinde getirdigi için toplum sagliginin korunmasinda oldukça önemli bir yere sahip olan yeterli ve dengeli beslenme konusunda ev hanimlarinin muhakkak bilinçlendirilmesi gerekmektedir.


Beslenme önerileri
Kabul günleri kilo almak için büyük etkendir. Böyle günlerde sanki kadinlar arasinda bir rekabet olusur ve bir yemek hazirlama yarisina girilir. Oysaki daha az kalorili ve daha lezzetli menüler hazirlamak mümkündür. Agir hamur tatlilari yerine dondurma, az sekerli sütlü tatlilar ve meyve tatlilarini, pasta ve kizartmalar yerine az yag ile hazirlanmis börek ve pogaçalari, taze meyve ve mayonezli ve bol yagli salatalar yerine bol yesillikli vitamin deposu salatalari, taze meyveleri, sekerli ve asitli içecekler yerine ayran, taze sikilmis meyve sularini ve bitki çaylarini tercih etmek hem alinan fazladan kalorileri azaltir hem de sagliga olumlu katki saglar.


Yemek yeme hizi çok önemlidir. Yemekleri yavas yemek, iyi çignemek, küçük lokmalar halinde yemek hem sindirime yardimci olup gaz ve hazimsizligi önler hem de toklugun daha kisa sürede olusmasina yardim eder.


Yemek hazirlama ve pisirme esnasinda dogru yöntemlerin kullanilmasi alinacak gereksiz kalorileri önleyecektir. Örnegin etli yemeklere ekstra yag ilavesine gerek yoktur, sebze ve zeytinyaglilara eklenen yag miktari azaltilip, baharatlarla yemekler lezzetlendirilebilir. Et ve ürünlerinde yagsiz olanlar, süt ve ürünlerinde ise yagsiz veya yarim yagli olanlar tercih edilebilir.


Yemek servisinin uygun porsiyonlarla yapilmasi hem yiyecek israfini önler, hem de kalan yemekleri bitirme gayretiyle gereginden fazla besin tüketimi ile fazladan alinan enerjiyi azaltir.


Yapilan fiziksel aktivite miktari artirilmalidir. Haftanin en az 3 günü düzenli olarak 30- 45 süre ile dakika yürüyüs, yüzme gibi egzersizler yapilarak hem kilo verilmesi saglanir hem de kilo alimlari engellenir. Egzersiz fazladan enerji alimini kisitlayacagi gibi, sagligi gelistirmeye de yardimcidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder