21 Mayıs 2011 Cumartesi

Evde yapilan konserve ve tursular gida zehirlenmelerine yol açabiliyor. Saglik Bakanligi, evde konserve ve tursu hazirlanirken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.


Bakanlik açiklamasinda, daha çok konserve besinlerle bulasan ve ’’clostridium botulinum’’ adli bakterinin toksini ile olusan siddetli gida zehirlenmelerinin büyük çogunlugunun, uygun sürede ve sicaklikta pisirilmeden kapatilan, evde hazirlanmis konservelerden kaynaklandigi vurgulandi.


Bu toksin bilinen en güçlü zehirlerden ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsizliklara yol açiyor.


Belirtileri
Toksinli besinin tüketilmesinden yaklasik 12-36 saat sonra kusma ve bagirsak rahatsizliklari ile zehirlenme kendini gösteriyor.


Zehirlenme ile birlikte, agiz ve bogazda kuruma ve kizarma, ayrica agri da hissedildiginden, çogu zaman belirtiler, farenjit belirtileriyle karistiriliyor. Bu belirtiler görüldügü anda hastanin en yakin saglik kurulusuna basvurmasi gerekiyor.


Ev kosullarinda yapilan konservelerde clostridium botulinum riskinin yok edilebilmesi için besinlerin türlerine göre belirli sürede uygun isil isleme tabi tutulmasi gerekiyor.


Mutlaka Basinçli Tencerelerde Hazirlanmali
Botulizm toksini, 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede 10 dakika kaynatmakla tahrip edilebilmesine ragmen, gelistirdikleri isiya dayanikli sporlar ancak 116 derecede tahrip edilebiliyor. Ayrica, uygun olmayan kosullarda saklanan besinlerde yeniden üreme gerçeklesebiliyor.


Bu nedenle evde yapilan konservelerin mutlaka basinçli tencerelerde hazirlanmasi gerekiyor.


Kaynak:TRT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder