21 Mayıs 2011 Cumartesi

Fibrokist hastaliginin ne oldugu, bitkisel yöntemlerle nasil tedavi edildigi gibi detayli bilgileri bu makalemizde siz degerli kullanicilarimizla sizlerle paylasima sunacagiz.


Kistik Fibrozis kalitsal (ailevi geçis gösteren) bir hastaliktir. Dogumdan itibaren birden çok organimizi etkileyerek bu organlarda fonksiyon (islev) bozukluklarina yol açar. Kistik fibroziste esas olarak etkilenen organlarimiz dis salgi bezlerinin bulundugu organlarimizdir. Akciger, pankreas, barsak, ter bezleri dis salgi bezlerinin en çok yer aldigi organlardir. Normalde dis salgi bezlerinin ince ve akiskan salgisi vardir. Bu salgilar ile akcigerlerin temiz ve saglam kalmasi saglanir; toz ve yabanci cisimler, mikroplar bu akici salgi ile atilabilirler. Kistik fibrozisli hastalarda ise bu salgilarin kivami artmis olup, akci özelligini kaybederler.
Bu sebeple kistik fibrozisli hastalarin balgam çikarmasi güçlesmistir. Küçük hava yollarinin balgamla tikanmasi sonucu akciger rahatsizliklari olusur (öksürük, hirilti, zatüre, bronsit gibi). Pankreas denilen organimiz agizdan alinan besin maddelerinin sindirilerek vücuda yararli hale gelmesini saglayan dis salgilar (enzimler) salgilarlar. Kistik fibrozisli hastalarin büyük çogunda bu salgilarin hastalik nedeniyle salinamamasi veya kanallardaki tikanikliklar nedeniyle barsaklara akamamasi sonucu alinan besinler sindirilemez. Bol miktarda, kötü görünüslü-yagli, fazla sayida, pis kokulu diski olusur, hastalarda karin sisligi ve gaz olusur, tedavi edilmezse yeteri kadar kilo alamaz ve büyümeleri geri kalir.


Yine hastalarin ter bezlerindeki bozukluk nedeniyle terleri normal çocuklara göre daha tuzludur. Fazla tuz kaybetmeleri özellikle sicak ve kuru havalarda fazla terleme sonucu çocugu susuz birakip sorun olusturabilir. Böyle durumlarda önerildigi sekilde tuz ve sulu gidalarin fazla alinmasi gerekir.


Belirtileri Nelerdir?


Akcigerler ile Ilgili Olanlar (Solunum Sistemi ile Ilgili)


Sik ve uzun süreli öksürük
Fazla miktarda balgam
Sik tekrarlayan hirilti soluma
Zatürre ve bronsit gibi sik tekrarlayan akciger enfeksiyonlari
Nefes alip vermede zorlanma
Oynarken çabuk yorulma, nefes daralmasi
Düzelmeyen sinüzit ve nazal pdip


Mide ve Barsaklarla Ilgili Olanlar (Sindirim Sistemi ile Ilgili)


Yeni dogan bebegin ilk kakasinin kati ve barsaklara yapisik olmasi nedeniyle kaka çikaramamasi.
Kaka ile yaglarin fazla miktarda atilmasina bagli olarak sik, kötü kokulu, fazla miktarda kaka olmasi.
Barsaklarin genislemesine bagli karin agrisi ve karinda huzursuzluk fazla olur.
Yaglarin yeterince emilememesine bagli olarak fazla gaz ve karin sisligi olusur.
Hastalarin istahlari iyi olmasina ragmen iyi kilo alamazlar, kilo kaybedebilirler. Besinler yeteri kadar emilemez.
Besinlerin iyi sindirilememesi ve salgilarin kati olmasi nedeniyle ileri yaslarda da barsak tikanmalari olabilir.


Nasil Tani Konur?


Kistik fibrozisli hastalarin çok degisik sikayetleri olabilir. Hastalarda ter testi denilen terde tuz yüksekligini gösteren test ile tani konur. Tani konan hastalarin genlerine (yapi taslarina) bakilarak bozuklugun yeri bulunmalidir.


Bazi aileler çocugun terinin fazla tuzlu olmasi nedeniyle, bazi aileler ise hasta kardeslerinin olmasi nedeniyle basvururlar. Tani almis hasta kardesi olanlarda anne karninda hastalik tanisi konarak ailenin istegi ile düsük yapilir, bebek hasta degilse dogurtulur.


Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Tedavide Amaç hasta çocugun yasam kalitesini yükseltmek, tamamen saglikli bir çocuk yasantisinin saglanmasina yardimci olmaktir.
Tedavi Ömür Boyu devam edecektir.
Tedavi Bir Ekip Isidir: Ekipte çocuk doktoru, hemsire, fizyoterapist, diyetisyen, çocuk ruh sagligi uzmani bulunabilir.
Tedaviden Sorumlu Olan Kisiler Yalnizca Doktorlar, Hemsireler, Diyetisyenler ve Fizyoterapistler degildir. Ailenin de (anne-baba-kardesler) tedaviye yardimci olmalari, hatta tamamen tedavi edici takimin içinde yer almasi gereklidir. Hastalarin da yaslari büyüdükçe tedavi sorumluluklarinin üstlenmesine çalisilmalidir.
Amaç; akciger enfeksiyonlarinin erken ve uygun sekilde tedavi edilmesi, barsaklarda eksik olan, besinlerin emilimini saglayan enzimlerin agizdan verilmesidir.


Diger


Beslenme Büyüme
Hasta bebeklerin beslenmelerinde anne sütü uygun bir gidadir. Ancak bu bebeklerin büyümesi için normal bebeklerden daha fazla gidaya (enerjiye) ihtiyaçlari olmasi nedeniyle ek mama verilebilir. Mamalar ve diger besinlerle beslenirken daha fazla enerji ve uygun mamalarin verilmesi için hastalarin diyet bölümünce izlenmesi gerekir. Gerektiginde yemege yüksek enerji mamalar eklenir.
Kistik fibrozisli hastalarin A, D, E, K vitaminlerini emilimlerinde bozukluk oldugundan bu vitaminlerin doktorun önerdigi sekilde alinmasi gerekir.
Tuz kayiplarinin sicak ve kuru havalarda fazla olmasi nedeniyle hastanin susuz ve tuzsuz kalmamasi için önerilen miktarda fazla su ve tuz almalari gerekir. Bulunduklari ortamin nemlendirilmesi yararli olur.
Barsaklardan besinlerin emiliminin artirilmasi için eksik olan enzimlerin agizdan alinmasi gerekir. Alinacak enzim miktari yasa ve kiloya bagli olmayip enzim eksikligine baglidir. Genellikle alinacak enzim miktari hastadan hastaya degisir ve karin sisligini, kakanin sikligini-kötü kokusunu azaltmaya ve kilo alimina göre ayarlanir. Enzimler beslenmeden önce verilir, çignemeden yutulur. Agizda uzun süre kalirsa diseti ve dili rahatsiz eder. Besinlerle karistirilarak verilebilir. Besinlerle karistirildiktan sonra 30 dakikadan fazla bekletilmez.


Akcigerlerle Ilgili Rahatsizliklarin Tedavisi
Kistik fibrozisli hastalarda zatürre ve bronsit gibi hastaliklar sik görülür. Hastanin öksürmesi, balgaminin artmasi, erken yorulmasi, istahinin azalmasi, kilo alamamasi veya kilo kaybetmesi, ates, huzursuzluk, soluk alip vermesinin hizlanmasi, halsiz olmasi, daha az oyun oynamasi akciger hastaliginin belirtisi olabilir. Bu sikayetler oldugunda doktoru aranarak önerilere uyulmali, muayene sonunda önerilen antibiyotik tedavisine önerilen miktarda, önerilen sekilde ve önerilen sürede devam edilmelidir.
Hastalarin balgamlarinin söktürülmesi amaciyla fizyoterapistin gösterdigi sekilde çocugun gögsüne, çocuk degisik pozisyonlarda iken vurulmalidir. Bu islem günde en az iki ögün yapilmalidir. Akciger rahatsizligi oldugunda bunun sayisi arttirilir. Balgam çikarmasini kolaylastirmak için önerilen balgam söktürücü ilaçlar kullanilir. Gerektiginde tedaviye nefes açici ilaçlar eklenir.
Çocuklarin bulunduklari ortamin %50 oraninda nemlendirilmesi uygun olacagindan buhar makinesi kullanilir. Tozlu ve sigara içilen ortamlarda bulunmamalari, evde sigara içilmemesi gerekir.
Hasta ve gripli kisilerden uzak durmalari uygun olur.
Kizamik, suçiçegi gibi önemli hastaliklari geçirirken doktorlarinin haberi olmalidir.
Asi takvimleri normal çocuklarda oldugu gibidir. Ilave olarak grrip, H. Influenza ve pnömokok asilarinin yapilmasi uygun olur.
Normal okula devam edebilirler.
Her türlü sporu yapabilirler (dalma hariç), ortaminda toz ve duman olmayan, çok agir is gücü gerektirmeyen her türlü iste çalisabilirler. Hareketle balgam sökmeleri kolay olacagindan istirahate zorlanmamalidir.


Fibrokistin bitkisel olarak tedavisine gelecek olursak ;


Fibrokist oldukça yaygin olarka görülür.Hatta her iki kadindan birinde mutlaka fibrokist bulunur.Fibrokistin olusumunda ana sebebinde yatan nedenin genetik oldugunu bilinmektedir.Aile bireylerinde fibrokist görülen kisinin kendisinde de olma ihtimali bir hayli yüksektir.
Fibrokistler kanserle ilgisi oldugunu sanilir.Ama bu çok yanlis düsüncedir.Çünkü fibrokistin kanser olusumuna yada gelismesinde herhangi payi olmaz.Su açidan zarari olabilir.Kanserin teshis edilmesini güçlestirebilir.Nedeni de fibrokist ve kanser bulgularinin karismasi olarak tanimlanir.Fibrokist çogunlukla 30 yas ve üzeri kisilerde görülür.Menapoz döneminden sonrada son bulur.Fibrokistin psikolojik etkisi fazladir.Memelerinde kitle ile karsilasan kadinlar kanser sanip kendilerini büyük baski altina iterler.Her kitle kanser degildir.Mutlaka bunun bilinmesi ve ayirt edilmesi gerekir.Birkaç ufak ipucuyla fibrokistin etkilerini azaltabilirsiniz.Sütyeni biraz bol kullanin.Agri kesici ilaçlar kullanmaniz fibrokist agrilarinin giderilmesini etkiler.Özellike antioksidan madde içeren yesil çay, meyve ve sebze ile beslenilmesi hastaligin seyri açisindan olumludur.
Ahmet Maranki Fibrokist Bitkisel Kür:
*Çobançantasi, civanperçemi ve aslanpençesi otlarindan yapacaginizi çayi her üç günden farkli farkli çayini yaparak içebilirsiniz.
*Yarim litre suyun içerisine 10 gram civanperçemini atip üç tasim kaynamasini saglayin.Tadi aci olacak bu küre bal veya limon suyu ilave ederek günde 2 fincan için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder