21 Mayıs 2011 Cumartesi

Gripten korunmak amaçli uzmanlarin sürekli tavsiye ettigi vitaminlerden biri olan C vitamini, gripten korumak harici baska faydalari desteklemektedirler. C vitamininin vücudumuza olan faydalarini ve hangi besinlerde C vitamininin bulundugunu uzmanlar açiklamalarina yer verecekler.


Taze sebze ve meyveler C vitamini içeren besinler olarak gerekli C vitamini ihtiyacimizi karsilarlar. Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenk üzümü, en çok C vitamini içeren meyveler arasindadir. Lahana, domates, kusburnu, karnabahar, ispanak, maydanoz, turp, patates, yesil biber gibi sebzeler en fazla C vitamini içeren sebzeler olarak C vitamini kaynaklari arasinda yer alirlar. Fakat dikkat ediniz, askorbik asit sicakla, su, hava, pisirme, isik ve sigara içme ile kolayca imha olur. Isiya ve isiga karsi direnci düsük oldugundan C vitamini içeren sebze ve meyvelerin saklanmasi ve pisirilmesi C vitamininin yüksek oranda kaybolmasina neden olur.


Sebze ve meyveler C vitamini kaybi olmamasi için kesildikten sonra hemen tüketilmelidir. Kurutulmus meyve sebzelerde C vitamini kaybi fazladir.


C Vitamini nedir ?


C Vitamini biyolojik fonksiyonlarin çesitliliginde önemli rol oynayan suda eriyen bir maddedir. C vitamininin diger adi askorbik asittir.


C vitamini vücutta sinirli oranda depolandigi için C vitamininin fazla alimi toksisiteye neden olmaz. Fazla C vitamini alimi durumunda idrar yoluyla atilir.


C Vitamininin yararlari nelerdir?


Kolajen yapici özelligiyle kolajen olusumunda rol oynar. Antioksidan etkisiyle serbest radikallere karsi koruyucu özelliktedir. Bagisiklik sistemini güçlendirir.Yaralarin iyilesmesinde etkilidir. Demirin emilmesini kolaylastirdigi için kansizlik sorununda yardimcidir. Kataraktin ortaya çikmasini engellemeye yardimci olur.


Modern Tarim yöntemleri, besinlerin rafine edilmesi ve islemlerden geçirilmesi gibi sebeplerden dolayi yiyeceklerden gerekli oranlarda C vitamini almak giderek güç hale gelmektedir.


Günlük diyetinize takviye olarak askorbik asidi eklemek tükettigimiz yiyecegin düsen besin kalitesi nedeniyle makul bir karar gibi görünmektedir. Iste sizin için dogru olan C vitamini takviyesini seçmenize yardimci olacak bazi ipuçlari ve önlemler.


- Kan damarlarinin kuvvetli olmasinda yararlidir.
- Kolajen sentezinde görev alir.
- Steroid hormonlarinin sentezinde oldukça etkilidir.(yara ve iltihaplanmaya karsi etkilidir)
- Enfeksiyonlardan ve soguk alginliklarindan korur.
- Dis etlerinin saglikli kalmasinda faydalidir.
- Demirin vücutta daha elverisli kullanilmasinda etkilidir.
- Dis etlerinin kanamasini önler.
- Yorgunlugu giderir.
- Istah azalmasini saglar.
- Deride kuruluk ve çatlakliklara iyi gelir.
- Eklemlerde sismeleri azaltir.
- Ishale karsi oldukça etkilidir.


C Vitaminin diger besin katkilariyla etkilesimi


C Vitamini takviyesi ayni zamanda bioflavonoidler, hesperidin, rutin, kalsiyum ve magnezyum içerirse daha da etkili olur. Askorbik asit ayni zamanda baska bir antioksidan vitamin olan E vitamininin etkisini de artirir. Dolayisiyla, baska temel besinlerle birlikte dogru miktarda askorbik asit içeren bilimsel olarak formüle edilmis gida takviyesini kullanmak içerdigi tüm besin maddelerinin sagliga yararlarini artirabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder