21 Mayıs 2011 Cumartesi

Günümüzde yüze genç ve dinamik bir görünüm kazandirmak için pek çok yöntem uygulaniyor. Bunlar birlestirildiginde daha kalici, az riskli ve az komplikasyonlu sonuçlara ulasilabiliyor.


Yüz germe ameliyati denilince hemen aklimiza tüm yüz derisinin, deri alti yapilarindan ayrilip bütün kirisikliklari giderecek sekilde gerilmesi gelebilir. Ama yüzdeki kirisikliklarin hepsini sadece deriyi gererek ortadan kaldirmaya çalismak mimiksiz bir ifade ortaya çikarir, bu da yüze bir maske görünümü verebilir. Oysa alin, göz ve dudak etrafindaki kirisikliklar ilave metotlarla ayrica tedavi edilebilir.


Yüz germe ameliyatinda derinlik olarak üç tabakada islem yapilabilir: En üstteki tabaka deridir ve sadece bunun tek basina fazla gerilmesi ile “rüzgara karsi yürüyen bir insanin yüz görünümü” ortaya çikabilir.


Önemli olan ikinci tabaka, yani yüze uyum ve istikrar saglayan, SMAS denilen tabakadir. Bu tabakayla birlikte boyun ve alin adalelerinin ayri olarak gerilmesi, daha dogrusu sarkmis durumdaki yerlerinden eski pozisyonlarina getirilmesi, yüze eski dogalligini ve dinamizmini kazandirir.


Üçüncü tabaka ise periost denilen, kemik üzerindeki tabakadir. Bu tabakanin lifting’i genellikle endoskopi teknigi ile yapilir. Bazi otoriteler bu metodu uygulayarak yüzü gençlestirmenin yaninda yüzde asikar ifade degisikliklerinin meydana gelmesine sebep olmuslardir. Bu degisiklik ihtimali ameliyattan önce hastayla mutlaka konusulmalidir.


Yüz gerdirmede neler uygulaniyor?


Face styling: Face lifting ile bütün yüz kirisikliklarini gidermek mümkün degildir, dolayisiyla baska ilave yöntemlerle kombine etmek gerekir. Ekzodermpeeling, laserpeeling, dermabrazyon, yag veya diger dolgu maddeleri ile doldurma islemleri gibi. Dünyada bazi plastik cerrahlar son zamanlarda popüler olan bu kombinasyon yöntemini “Face styling” olarak adlandiriyor.


Midface-lifting: Klasik face lifting’de genellikle yüzün sarkmis olan orta bölümünü etkin bir sekilde germek mümkün degildir. Yüzün orta kisminin sarktigi durumlarda “midface-lifting” denilen orta yüz germe yöntemiyle bu kisimlar, alt göz kapaginin kenarindan yapilan kesiyle tamamen kemik üzerinden siyrilip yukari asilir. Deri ve onun altindaki SMAS tabakasinin çekilmesiyle yüzün sadece üçte ikilik alt kismi gerilir. Alin ve göz bölgeleri için ayri bir islem yapmak gerekir.


Alin germe: Kaslarin devamli kaldirilmasi ile alinda ortaya çikan yatay çizgilenmeler, yüzün kirisik olmayan diger kisimlariyla tezat yaratabilir. Ayrica devamli kas çatmadan veya günesten gözü koruma refleksinden dolayi kaslar arasinda ortaya çikan dikey derin çizgiler de yüze sert bir ifade verebilir. Günümüzde botoks enjeksiyonlari ile bu kirisikliklar sadece geçici olarak ortadan kaldirilabilmektedir. Devamlilik ise sadece alin germe ameliyati ile saglanabilir. Klasik olarak alin saç sinirindan 3-4 cm. kadar içeriden, bir sakaktan öbür sakaga kadar uzanan bir kesiyle alin derisi alin adalesiyle birlikte alin kemiginden siyrilir, fazla aktif olan alin ve kas çatma adaleleri kismi olarak zayiflatilir veya kesilerek pasif hale getirilir. Asagiya sarkmis kaslar eski pozisyonlarina getirilir ve saçli deriden 1-2 santimlik bir serit çikarilarak alin gerilir.


Endoskopik alin germe ve kas kaldirma: Bilhassa gençlerde, alinlari fazla gevsememis, çok fazla deri çikarilmasi gerekmeyen hastalarda 3-5 mini kesi ile bütün alin derisini mobilize etmek ve endoskopik kamera yardimiyla görerek kas arasi adalelerini zayiflatmak ve kaslari normal pozisyonlarina getirmek mümkündür. Endoskopik alin germenin kalicilik süresi klasik alin germe ameliyatinin kaliciligi kadar uzun degildir.


Kas kaldirma: Alin germe gibi büyük ameliyat islemi arzu etmeyen hastalarda ve bilhassa erkeklerde, kasin üst sinirinden yapilan kesiyle elips seklinde deri çikartilmasi ve bu sekilde kaslarin normal pozisyonlarina getirilmesidir. Ayrica kas ve sakak arasinda deri altindan tünel açilarak mini kesilerle kasi asmak da çok siklikla uygulanan bir tekniktir.


Sakak liftingi: Genellikle tek bir ameliyat olarak genç hastalarda uygulanan bir metottur. Çökmeye baslamis yanak bölgesinin yukariya kaldirilmasi ve göz etrafindaki kirisikliklarin hafifletilmesi saglanir.


Mini-lifting: 40 yas civarindaki, boyun sarkikligindan ziyade yanagin sarktigi durumlarda uygulanan, fazla kesi gerektirmeyen, genellikle sadece derinin gerdirildigi bir yöntemdir. Birçok cerrah tarafindan da “Model-lifting” diye adlandirilir. Kaliciligi çok uzun süreli degildir.


Midi-lifting: Mini-lifting’e ilave olarak derin tabakalarin da gerildigi bir metottur. Iskadinlarinin ve erkeklerin çok ragbet ettigi bir yöntem olmaya baslamistir. Iyilesme sürecinin kisaligi ve kaliciliginin mini-lifting’e nazaran daha uzun olmasi avantajlaridir. Boyun gerilmesinin gerekmedigi durumlarda kisa kesilerle uygulanmasi mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder