21 Mayıs 2011 Cumartesi

Hamileligi istemeyerek yapanlar… Simdi günümüzde pek anne adayi sigara içiyor. Bu doktorlara basvurmada önerilecekler arasinda anne adayina, yani size sigarayi geçici birakma söylemidir. Yani siz doktora gitmezseniz sigarayi birakmaniz gerektigini bilmiyor olabilirsiniz. Bir çok kadin adetleri geciktigi zaman süphe ile doktora gitmekte ve hamile oldugunu ögrenmekte. Bunun bilinmesi ise 3-5 haftada olmakta. Hamilelikte en önemli aylar ilk üç aydir. Bu dönem içersinde genin olusumu tamamlanir. Ilk üç ay gebe kisi geni bozacak bir madde alirsa, hastalik geçerirse geni etkiler. Buda çocukta kalici hastalik , sakatliklara yol açabilir. Yapilan arastirmalara göre ilk 3 ay hastalanan kadinlarin çocuklari dogdugunda “sakat” dogma orani yüksek olmaktadir.


Anne adaylari teshis edilebilmis hastaliklarini doktorlarina bildirmesi çok önemlidir. Çünkü bazi hastaliklarin gebelik öncesi tam olarak kontrol altina alinmasi sonradan olusacak bir çok sorunun önüne geçecektir.


Bu hastalik örnek: seker hastaligi.Sakatlik örnegini yukarda verdim iste dogumdan önce seker hastalarainin sekerleri yüksek oldugu için dogan çocuklar sakat dogabiliyor. Hamile kalan kadinlar insülin hormon tedavisi geçirmelidir.
Sara hastaliginda epilepsi tedavisi için kullanilan ilaçlarda dogacak çocuk için sakatlik riski olusturmaktadir. Bu yüzden sara hastasi olan annelerin hamile kalmadan önce sinir hastaliklari uzmanlarina gitmesi ve düsük dozda ilaç kullanmasi gerekir.


Tiroid hastasi olan anne adaylari hamilelikleri sürecinde hastaliklarininin kontrolü çok önemlidir. Tiroid hormonu yüksek veya az ise hamileligi kaybetme riski yüksek orandadir. Bununla beraber tiroid hormonu yüksek olanlarin dogacak çocuklarinda zeka gelisimi düsük olur. (Saglikli annenin çocuguna göre)


Astim hastasi olan anne adaylari ise hamilelikte astim hastalari çakisir ve astimi kötülestirir. Astim hastasi anne adaylari uygun tedaviye baslamasi gerekmekte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder