21 Mayıs 2011 Cumartesi

Bagisiklik sistemi 150x150 Bagisiklik sistemini hangi besinler güçlendirir


Hastaliklara karsi en etkili silahimiz bagisiklik sistemimizdir. Bagisiklik sisteminiz yeterli güçte degilse beslenerek bagisiklik sisteminizi güçlendirmek mümkün olmaktadir.


Bagisiklik sistemini güçlendiren besinler


Saglikli beslenmek için sofralardan eksik edilmemesi gereken besin maddeleri ise badem, elma, yaban mersini, brokoli, kirmizi mercimek, somon, ispanak, tatli patates, sebze suyu, bugday tohumu seklinde siralandi. ABD’nin önde gelen saglik merkezlerinden Mayo Clinic tarafindan hazirlanan ve internette yayimlanan listedeki bu 10 besin maddesinin iyi birer vitamin, lif, mineral kaynagi olmasi, A ve E vitaminleri, beta karoten gibi fitonütrien ve antioksidan bilesikler olmasi, kalp hastaligi basta olmak üzere diger hastaliklarin riskini düsürmesi ve düsük kalorili olmasi seklinde özetlenen “altin” kurallardan en az üçünü karsiladigi belirtildi. Mayo Clinic uzmanlari, 10 mükemmel besini neden sofralardan eksik edilmemesi gerektigini söyle açikliyor: Kalbin en iyi dostu badem Mayo Clinic uzmanlarinin, “gözyasi” seklinde tanimladigi bademin tam bir magnezyum, demir, kalsiyum, lif ve bazi kanserlerin gelismesini ve kansizligi önleyen, vücudun enerji üretiminde önemli rol oynayan ve doku onarimina yardim eden riboflavin içerdigi ifade ediliyor. Bademin bir porsiyonunda (23 adet) 75 miligram kalsiyum bulunuyor. Ayrica, yine bir porsiyon badem, günlük alinmasi tavsiye edilen E vitamini ihtiyacinin yarisini karsiliyor. Tüm kuruyemisler gibi badem en iyi bitkisel protein kaynaklarindan biri ve kalbin “en iyi dostu”. Badem yagi doymamis yag olmasi nedeniyle kandaki kolesterol düzeyini düsürmeye yardimci oluyor. Kanserin düsmani elma Elma, vücuda prostat, kolon ve akciger kanser hücrelerini büyük oranda öldüren moleküler parçaciklar salan ve bu sayede kanserin vücutta ilerlemesine de engel olan pektin maddesinin “mükemmel” kaynagi olarak gösteriliyor. Elmada kandaki kolesterol ve glikoz düzeyini düsüren lifler bulunuyor. Taze elma ayni zamanda çok iyi C vitamini kaynagi ve hücreleri koruyan bir antioksidan. Ayrica bag dokusunu, damarlari korumaya ve demir emilimini saglamaya yardimci oluyor.


Vitamin A
Balik karaciger yagi, karaciger


Beta karoten (proVitamin A) :
Havuç, ispanak, kavun, kayisi


Vitamin B2 (Riboflavin) :
Tüm hububat, yagsiz et, süt, yumurta, karaciger, kuru maya


Vitamin B6 (Pyridoxine) :
Tüm hububat, yagsiz et, süt, yumurta, karaciger, kuru maya ve muz


Folik Asit :
Yesil yaprakli sebzeler, etler


Pantotenik asit :
Bira mayasi, baklagiller, alabalik, tüm hububat


Vitamin C :
turunçgiller, çilek, karnabahar


Vitamin E :
Yesil yaprakli sebzeler, yumurta sarisi, karaciger, bugday


Selenyum :
sarimsak, baklagiller, balik, kuskonmaz


Demir :
Karaciger, bezelye, yumurta sarisi, kuskonmaz


Çinko :
Karaciger, soya fasulyesi, ayçiçegi tohumlari


Magnezyum :
Yesil yaprakli sebzeler, findik, deniz ürünleri


Manganez :
Muz, kepek, ananas, findik


Protein :
Yagsiz et, kümes hayvanlari, balik, yumurta, baklagiller, karnabahar, ayçiçegi tohumlari


Antioksidanlar :
turunçgiller, baklagiller, tüm hububat


Botanik Faktörler (Phytonutrients) :


Tüm bitkisel besinler


Vücudumuz farkli hastalik ve enfeksiyonlarla mücadele etmek için bagisiklik sistemine sahiptir. Güçlü bir bagisiklik sistemi kendimizi iyi hissetmemizi, iyi görünmemizi ve enerjimizi daha iyi kullanmamizi saglar. Bizi enfeksiyonlardan, kanserden ve çevresel zararlardan korur, yanik ya da ameliyat sonrasi iyilesmeyi çabuklastirir.


Bagisiklik sistemini güçlendiren yiyecekleri tüketerek, saglikli bir vücuda sahip olabilir, hastaliklardan korunabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder