21 Mayıs 2011 Cumartesi

Henüz ilk haftadan itibaren görülen hamilelik belirtileri. Gebelik nasil anlasilir? Hamilelik belirtileri nasil baslar? Hiç test yapmadan hamile olmak anlasilabilir mi? Hamilelik nasil anlasilir?


Bir kadinin gebe kalisini gösteren belirtiler 3 gruba ayrilir. Bu hamilelik belirtileri su sekildedir:


a) Süpheli belirtiler,
b) Olasi Belirtiler,
c) Kesin belirtiler,


Bize gebelik teshisinde yardimci olan bu belirtilerin bir kismi hiçbir test uygulamaksizin kadinin hissettigi belirtilerdir.
Bir kismi, ise testler ve doktor tarafindan saptanir. Süpheli ve olasi belirtiler dedigimiz belirtiler, hekime gebelik teshisinde yardimci olur, fakat bunlar yüzde yüz güvenilir isaretler olarak degerlendirilemezler. Çünkü gebelik disi bazi klinik tablolar da bu belirtilerin bir veya birkaçini verebilir. Birkaç belirtiyi bir arada görmedikçe gebelik teshisinde kesin konusmamak, bir süre daha beklemek daha dogru bir davranistir. Çünkü gerçege dayanmayan bir teshis çogu zaman kadinda ruhsal gerilim ve çöküntü yaratabilir. Bu nedenle kadinin, son adet kanamasi tarihi dâhil, verdigi bilgiler ve Kadin Dogum Uzmani’nin muayenesi diger testlerle beraber degerlendirilmelidir. Erken gebeliklerin tanisi karin bölgesi fazla yagli kimselerde ve muayenede kendini” sikmadan rahat durmayan hastalarda oldukça güçtür.


Ilk hafta hamilelik belirtileri: Gebelik nasil anlasilir, gebeligin belirtileri nelerdir?


Bulanti ve kusma: Hamileligin ilk haftasindan itibaren görülmeye baslayan tipik hamilelik belirtisidir. Gebelerin pek çogu, gebelik baslangicinda ilk haftalarda sabahlari bulantidan sikayetçi olurlar. Bulantinin sabah hasta uyandiginda görülmesi günün ilerleyen saatleri içinde azalarak kaybolmasi, gebeligin tipik erken bulgularmdandir. Bazi kadinlarda bulanti disinda kusma veya kusacakmis gibi olma yakinmalari siktir. Kusma bulantinin adet kanamasi gecikmesiyle beraber görüldügü vakalar ilk önce gebeligi düsündürür.


Vajinal akinti artisi Döl yolu akintisinda artis: Vajinal akintinin artmasi da hamilelik belirtilerinden ilk hafta görülen isaretlerden biridir. Gebeligin olusmasiyla beraber hormonsal degisimlere bagli olarak döl yolu akintisinda artis olur ve bütün gebelik süresince devam eder. Bazi gebelerde, gebeligin son aylarinda bu akinti oldukça rahatsiz verici boyutlara ulasir. Akinti sikâyetçi olmayan dogurgan çagdaki bir kadinda adet kanamasi gecikmesiyle beraber, ani bir akinti artisi da bize gebeligi düsündürür.


Adet kanamasinin gecikmesi: Eger adet döngüsü gebe kaldiginiz ilk haftaya tekabül ettiyse, bu da ilk hafta görülen hamilelik belirtisi olacaktir. 28-30 gün gibi düzgün araliklarla adet gören genç bir kadinda adet kanamasinin gelmemesi bize ilk önce gebeligi düsündürür. Ancak unutmamali ki, bazi enfeksiyon hastaliklari, kansizlik, iklim ve çevre, hatta meslek degisiklikleri, gebelik korkusu, psisik (ruhsal) gerilim ve ruh hastaliklari da çogu zaman adet kanamasinin gecikmesine neden olabilir. Bazi kadinlarda ise “üste görme” adi verilen olaya rastlanilir. Kadin gebe oldugu halde, adetlerine uyan zaman araliklarinda, aybasi kanamasina benzer kanamalar görülebilir.


Diger hamilelik belirtileri


Memelerde dolgunluk hissi: Gebeligin olusmasiyla birlikte degisen hormonsal denge ile baglantili olarak kadinda memelerde dolgunluk, hassasiyet, aci hissi olusur. Fakat birçok kadinda adet öncesi, günlerde de ayni belirtilerin daha hafif olarak görüldügü unutulmamalidir. Gebeligin gelismesiyle birlikte ikinci aydan itibaren memelerde büyüme görülmesi olagandir. Meme basini çevreleyen koyu renkli bölgenin rengi daha da koyulasir ve çapi genisler. Gebelik öncesi pembe renkli olan meme basinin da gebeligin ilerlemesiyle renginin koyulastigi dikkati çeker. Ayrica meme basi çevresinde yer alan ufak tepecikler hormonsal degisim sonucu daha belirginlesirler. Gebeligin son üç ayinda memelerin daha da büyümesi sonucu memelerin derisinin gerildigini ve üzerinde yer yer çizgilerin meydana geldigi, yüzeysel damarlarin deri altinda daha da belirginlestigi pek çok gebede görülebilir. Meme degisiklikleri, ilk gebelikte gebelik teshisi için önem tasiyabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder