21 Mayıs 2011 Cumartesi

Normal dogum1 150x150 Normal dogum isteyenlere tavsiyeler


Hersey gibi dogumunda dogal olani daha saglikli olanidir. Ancak normal dogum hakkinda çevreden edinilen bilgiler çogu zaman insanlari yaniltmaktadir. Normal dogum yapacak bayanlar için uzmanlarin 10 tavsiyesi sizlerin huzurunda.


1. Dogum için kendinizi rahat hisedebileceginiz ve normal dogumu destekleyen bir hastane seçin.


2. Dogumda sorumlulugunuzu alan doktoru seçerken asagidaki normal dogumu destekleyen 6 uygulamaya nasil baktigini sorgulayin.


3. Tibbi bir sebep yokken dogumunuzun erken baslatilmasini kabul etmeyin. Dogumun kendi baslamasi bebeginizin de hazir oldugunun en önemli isaretidir. Dogumunuzun kendi ritmini yakalamasina izin verin.Zamana saygi gösterin ve
dogumunuzun ilaçlarla hizlandirilmasina izin vermeyin.


4. Dogum sirasinda hasta gibi yataga bagli kalmayin ve hareket etmekte özgür olun. Dik pozisyonlari tercih etmeniz ve kasilmalarda hareket özgürlügünüzün olmasi kendinizi daha rahat hissetmenizi saglar ve dogumunuzu kolaylastirir. Bebek dogum kanalina daha rahat girer ve dogum süresi kisalir. Yürüyün, sallanin,dans edin yani kisaca bedeninizi izleyin, o size ne yapmaniz gerektigini söyleyecektir.


5. Dogumda size destek olacak kisiyi seçerken iyi düsünün. Bu kisi sakin olmali ve dogum boyunca size duygusal ve fiziksel olarak sürekli destek vermeli.Bu kisi esiniz veya akrabaniz olabilir.Profesyonel bir dogum koçu ile anlasmayi da düsünebilirsiniz.


6. Dogumda bebek kalp atislarinin izlenmesi için kullanilan makineye sürekli bagli kalmayin. Bu sizi kisitlar ve bir sorun oldugu hissine kapilirsiniz.Ara ara bebek kalp atislarinin izlenmesi yeterli olacaktir.


7. Bedeninizin istedigi ölçüde gida ve sivi aliminizi engellemeyin. Dogumun tüm evrelerinde sivi ve enerji ihtiyaciniz olacaktir.Bunun engellenmesi dogumunuzu yavaslatir ve müdahaleleri getirir.


8. Kasilmalar sirasinda rahatlamak için anestetik ilaçlar disindaki gevseme yöntemlerini tercih edin. Anestetik ilaçlar dogal hormonlarinizin dogru salinimini bozar.Derin gevseme,imgeleme,odaklanma,nefes teknikleri,masaj,sicak veya soguk uygulamalari ve lamaze siniflarinda ögrendigininiz diger teknikler sizin rahat etmenizi saglayacaktir.


9. Sirt üstü dogum yapmaktan kaçinin. Siniflarda ögrendiginiz dogum teknikleri kasilmalarinizin etkisini arttiracak ve yerçekimi ile çalismanizi saglayacaktir.Ikinmalar sirasinda bedeninizi izleyin.Bedeniniz isteyince ikinin.Saglik personelinden sadece sessiz ve sözel destek isteyin.


10. Dogumdan hemen sonra bebeginizi kucaginiza alin. Sicak cilt temasi sayesinde bebeginiz gevsek kalir,isisi korunur,kalp atimi ve solunumu daha kolay adapte olur.Anne-bebek bagi kolay ve çabuk kurulur.Bebeginizle ayni odada kalmaniz bebeginizi daha iyi tanimanizi ve ihtiyaçlarina çok daha çabuk cevap vermenizi saglar.Emzirme için güzel bir baslangiç olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder