21 Mayıs 2011 Cumartesi

HURMANIN FAYDALARI

Özellikle hacilarin ve umreye gelenlerin yogun ilgi gösterdigi Medine hurmasi, önümüzdeki ay agaçlarindan taze olarak toplanacak.


Medine’de Türk is adami Zeki Yetim’in “Vadi Buthan” adli hurma bahçesinde taze hurmalarin toplanmasi için hazirliklar sürüyor. 300 hurma agacinin bulundugu bahçede, birbirinden lezzetli onlarca hurma toplanarak pazara sürülecek. Is adami Zeki Yetim, hurmanin bir çok faydasi oldugunu bildirdi.


HURMANIN FAYDALARI


Ramazan sofralarinin meyvesi olarak bilinen hurma, her zaman tüketilmesi gereken bir yiyecek olarak taniniyor.


Hurma, seker orani yüksek olmasina karsin, kilo aldirmayan bir yapiya sahip. Özellikle suda çözünebilir lif içerigi yüksek olmasi hurmanin sindirim sistemi rahatsizliklarini (kabizlik, gaz vb) önlemeye ve gidermeye yardimci oldugu ve günlük yasamin getirdigi yorgunluktan kurtulmak için de yararli bir meyve olarak biliniyor.


Zeki Yetim hurmanin yararlarina iliskin sunlari söyledi:


”Hurma protein içeriyor. Protein, yag ve karbonhidrat (üçünü bir arada) içeren tek meyvedir. Vücudun yaslanma belirtilerini azaltir. Saf hurma cildi besler, hamilelik ve günes lekelerini yok eder. Içerdigi demir sayesinde, kansizliga iyi gelir. B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasindan ötürü karacigeri kuvvetlendirir. Bogaz agrisina, öksürüge iye gelir. Kansere ve kalp damar hastaliklarina karsi koruyucudur. Içerdigi bol fosfor ve kalsiyum ile kemik hastaliklarina karsi koruyucu özellik tasir. Seker hastalari için çok yararli bir besindir. Hurma, zihni ve sinir sistemini dinlendirici özellige de sahiptir. Hurma çekirdegi karin sisliklerine ve bagirsak gazlarina ve toksinlere karsi kullaniliyor. Çekirdegi parçalanarak su ile iyice kaynatilip içilirse, böbrek ve safra taslari olan hastalara sifa veriyor.”


HURMA TÜRLERI


Is adami Zeki Yetim, ”Hurmanin çok çesidi vardir. Fakat bunlardan bir kismi çarsi ve pazarlarda meshur olmus müsterilerin begenisini kazanmistir. Özellikle, hurma Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri, Misir ve Irak‘ta yetisiyor” dedi.


http://www.habervaktim.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder