21 Mayıs 2011 Cumartesi

Infertilite (kisirlik) korunmaksizin düzenli iliskiye ragmen 1 yil içinde gebelik olusmamasi olarak tanimlanmaktadir.Kisirlik en büyük üzüntü kaynagidir ve tedavisi için ileri teknoloji gerektiren yöntemler kullanmayi gerektirir.


Teknolojiye basvurmadan önce gebelik sansinin yasam tarzinizdaki ya da diger degisikliklerle artirilip artirilmayacagini anlamak için buna neden olan herseyi ortadan kaldirmak isteyebilirsiniz. Bu süre zarfinda da dogal alternatifleri degerlendirmekte fayda var.


Kisirlik tedavisi için önerilen sifali bitkiler:


Ahududu (Rubus idaeus) : Kadinlarda hamilelik sirasinda ortaya çikan rahim iltihaplari için ahududu yapraklarindan yapilan çay önerilir. Hayvan yetistiricileri ahududu yapraklarini,üretkenliklerini arttirmak için erkek hayvanlarin yemlerine karistirirlar.


Herbalist Kathi Keville kisir erkeklerin ahududu yapraklarindan yapacaklari çayi demleyip içmelerini öneriyor.


Zencefil (Zingiber officinale) : Yapilan bir arastirma zencefilin sperm sayisini ve hareketliligini büyük ölçüde artirdigini göstermistir.


Karnabahar ve B6 vitamini içeren besinler: Mikro gida takviyelerini savunanlar,kisirlik için genellikle karnabahar önermektedirler. Bu vitamin en çok Karnabahar, su teresi, ispanak, muz, bamya, sogan, brokoli, kabak, karalahana, yer lahanasi,bürüksel lahanasi,bezelye ve turpda bulunur.


Ayçiçegi ve Arginin içeren diger bitkiler : Sperm sayisi düsük erkeklere dogal sifacilar tarafindan genellikle arginin takviyesi önerilir. Arginin Ayçiçeginde yeterli oranda bulunur.


Günde 4 gram arginin almak için 50 gram kadar ayçiçegi tüketmek yeterlidir.Bu hayati besini yüksek oranlarda içeren diger besinler ise sirasiyla ; keçiboynuzu, ak ceviz, aci bakla, yer fistigi, susam, soya fasulyesi, su teresi, çemen, hardal, badem, bakla ve mercimektir.


Ispanak ve çinko içeren diger bitkiler: Bazi arastirma sonuçlari, çinko eksikliginin erkeklerde üretkenligi ve sperm kalitesini düsürebilecegini göstermistir.


Çinko bakimindan zengin kaynaklar arasinda ispanak, maydanoz, bürüksel lahanasi, salatalik, taze fasulye,hindiba, börülce, kuru erik, ve kuskonmazi sayabiliriz.


Bu bitkilerden bulabildiklerinizi büyük bir tencerede kaynatirsaniz çinko bakimindan zengin bir çorba elde edebilirsiniz.


Prof. Dr. Ahmet Maranki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder