21 Mayıs 2011 Cumartesi

Istanbul Saglik Müdür Yardimcisi Serap Gençer, kentteki kizamik vakalarina iliskin hastanede yatmakta olan 2 kisinin bugün taburcu oldugunu belirterek 24 kizamik hastasinin saglik durumunun genel olarak iyi oldugunu söyledi.


Kizamik hastaliginin çok hizli bulastigini vurgulayan Gençer, “Hastalarimizin hepsi Türk fakat bunlardan alinan örneklerden izolen edilen virüslerin genetik analizleri, bunun yurt disi kaynakli bir virüs oldugunu gösteriyor. Bu kisilerin kendilerinin baglantisi olmasa bile, o virüs bir sekilde disaridan gelmis, kisiden kisiye yayilmis olabilir. Daha önce Türkiye’de görülmeyen yurt disi kaynakli virüs tipi.” dedi.


Serap Gençer, su ana kadar ilk 5 vakaya ait örneklerden izole edilen virüslerin analizinin yapildigini, diger vakalara ait örneklerin analizlerinin Ankara Hifzi Saydam Laboratuvarinda devam ettigini belirtti.


9-12 aylik bebekler asilaniyor


Il Saglik Müdürlügü önlem olarak geçtigimiz hafta 9-12 ay arasi bebeklere tek doz kizamik asisi uygulamasi baslatti. Uygulama sürüyor.


Kizamik salgini 1998 yilinda ürkütücü boyuttaydi. 27 binden daha fazla kisiyi etkileyen salginla ilgili olarak Saglik Bakanligi asi kampanyasi baslatmis ve vaka sayisini 2007’de 4’e indirmisti. Hastalik en çok çocuklari tehdit ediyor. 21 yas üzeri genç ve eriskinler de risk tasiyor.


Korunmanin tek yolu asi


3-10 yaslari arasinda görülen bulasici bir hastalik olan kizamik hastaliginin nedeni, bir çesit virüs. Kizamikli hastanin tükürük damlaciklari araciligi ile hasta olmayanlara da bulasir. Bu nedenle, kizamik lekeleri kaybolduktan sonraki 10 gün içinde de hastayi, saglikli kimselerle görüstürmemek gerekir. Hastalik mikrop alindiktan sonra 10 gün içinde ortaya çikar. Hastanin gözleri kizarir, burnu akar, hapsirir, öksürür. Ates yükselir.


Bu belirtilerden 4 gün sonra küçük kirmizi ufak lekeler görülmeye baslar. Bunlar grup halindedir. Bu dönemde dudaklarda kuruluk ve dilde paslanma dikkati çeker. Bir süre sonra da kizamik lekeleri yüzün her tarafina, boyuna, gögse, kollara, karina, ve bacaklara yayilir. Bu dönem 3-4 gün devam eder. Sonra ates yavas yavas ya da birdenbire düserek belirtiler kaybolur.


Hastalik, zatürree, bronkopnömoni, zatülcenp, ortakulak iltihabi veya ensafalit gibi tehlikeli hastaliklara neden olabilir. Kizamik geçirenler, bagisiklik kazanip bir daha kizamik olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder