21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kafeinli içecekler fazla tüketildiklerinde vücutta demir mineralini baglayarak demir eksikligi anemisine (kansizliga) yol açmaktadir. Bu nedenle ögünlerden yaklasik 30 – 45 dakika önce veya sonra içilmeleri önerilmektedir.Dyt. M. Turgay KÖSE

Simdiye kadar gazli içeceklerin saglik için yararli olduguna dair bir arastirma yayimlanmadi. Hiç kuskusuz gazli içecekler sigara gibi insan sagligini dogrudan ve tehlikeli bir sekilde etkilememekte, ama bu durum onlarin masum oldugu anlamina da gelmemektedir. Bir sise gazli içecekte yaklasik 20 – 25 gram seker bulunmakta ve 80 – 100 kilokalorilik enerji saglamaktadir. Harward Üniversitesi’nde yapilan bir arastirmaya göre, sekerli ve gazli içeceklerin fazla içilmesinin seker hastaligina yakalanma riskini %85 artirdigini saptanmistir. Günlük yasamda elbette gazli içecekler tercih edilebilir. Ancak tüketim sikligi ve miktarina dikkat etmek gerekmektedir. Öte yandan sekerli besinlerin tüketimi kisa süre sonra kan sekerinde düsüse sebebiyet verir, kisinin tekrardan acikmasini ve susamasini saglar. Enerji alimini azaltmak adina aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandirici içeren light alternatiflerinin tercih edilmesi nispeten daha sagliklidir. Ancak sonuçta light olanlar da asit, kafein vs içermekte, asiri tüketim durumlarinda mide problemlerine neden olmaktadir.


Kafeinli içecekler fazla tüketildiklerinde vücutta demir mineralini baglayarak demir eksikligi anemisine (kansizliga) yol açmaktadir. Bu nedenle ögünlerden yaklasik 30 – 45 dakika önce veya sonra içilmeleri önerilmektedir.
Dyt. M. Turgay KÖSE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder