21 Mayıs 2011 Cumartesi

Keten Tohumunun Degerli Olmasinin Sebebi Nedir?


Keten tohumunun pek çok özelligi bilinmesine ragmen insanlar tarafindan en çok tercih edilme nedenleri;
-Kolesterolü ve vücutta bulunan yag asitlerini düsürmesi
-Pek çok kanser türüne iyi gelen bir destek gidasi olmasi
-Kabizliga ve pek çok sindirim bozukluguna iyi gelmesi
-Unutkanlik ve psikolojik sikintilara iyi gelmesi
-Seker hastaliklarinda ve kan sekerinin ayarlanmasinda rol oynamasinda
-Pek çok deri hastaliginin düzenlenmesinde
-Yaralarin ve pek çok lezyonun kisa bir süre içerisinde iyilestirilmesinde
-Solunum yolu rahatsizliklarinin aktif tedavisinde ve akciger rahatsizliklarinda
-Derilerin ve benzer organlarin tedavi edilmesinde keten kullanilmaktadir.


Keten tohumunun kullanildigi yerler nerelerdir?


1- Çok yüksek oranlarda omega 3 içermesinden dolayi tercih edilmektedir.


Keten tohumunun yüksek oranlarda omega 3 içerdigi bilinmektedir. Omega 3 ün genel özelliklerine deginmek gerekirse yag asitlerinin arasinda en esnek özelligi bulunan cinsidir. Hücre zarinin daha esnek bir yapi göstermesini saglamaktadir. Bu sebepten omega 3 siklikla tercih edilir. Ayrica kalp ve damar dostudur. Omega 3 ün temel faydasi asiri yagli yemeklerin damarlarda birikerek tortu olusturmasini engellemesinde yatmaktadir. Yüksek miktarlarda dokulari besleyerek kayganlik sagladigindan dolayi damarlarda birikme tortu olusmasina izin vermemektedir. Bu sebepten dolayi her yasta tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle 40 yasin üzerinde tüketilmesinin büyük artilari olacaktir. Balik sevmeyen insanlar tarafindan omega 3 kaynagi olarak kullanilmasinin da büyük artilari olacaktir. Bu özelliginden dolayi kurtarici olarak da nitelendirilebilir.


2. Keten Tohumunun Zayiflatici Etkisi de Bulunmaktadir.


Yapilan arastirmalar sonucunda keten tohumunun insanlar üzerinde oldukça önemli etkilere sahip oldugunu ortaya çikarmistir. Bu etkilerden en önemlisi zayiflatici etkisidir. Bu özelligini tokluk hissi vermesinden almaktadir. Ikinci etkisi ise sindirim sistemine sagladigi olumlu etkilerdir. Oldukça kisa bir süre içerisinde sindirim sistemini düzenlemektedir. Bu sayede pek çok özellik bakimindan büyük artilara neden olmaktadir.


3- Keten Tohumu Yüksek B12 vitamini içerigine sahiptir.


Insan vücuduna disaridan alinmasi gereken en önemli vitamin B12 vitaminidir. Bu vitamin pek çok hayati fonksiyonu düzenlemekte ve deri rahatsizliklarinin tedavisinde kullanilmaktadir. Bu sebepten B12 vitaminin disaridan insan vücuduna alinmasi büyük bir önem tasimaktadir. Et yemeyi sevmeyen insanlar açisindan da keten oldukça önemlidir.


Keten tohumunu nasil tüketilmelidir?


Bilindigi gibi keten pek çok sekilde tüketilebilir. En fazla yag seklinde küçük taneler halinde tüketilmelidir. Ögütülmüs haldeki keten tohumlari da kullanilabilir. Bu sekilde kullanilacak olan keten tohumlari bir kap içerisine alinarak kullanilabilir. Bu sekilde yaklasik olarak otuz gün kadar tazeligini korumaktadir. Keten tohumunu ilk aldiginiz gün gibi kullanmak istiyorsaniz islak bir pamuk içerisine koyarak daha uzun bir süre muhafaza edebilirsiniz.


Almis oldugunuz keten tohumlarinin tazeliginden süphe ediyorsaniz. Birkaç adet keten tohumunu pamuk arasina koyarak çimlenmesini bekleyebilirsiniz. Tohumlar çimlenmeye basladiysa tazedir. Kesinlikle çimlenmeye baslayan tohumlari tüketmeyiniz.Ketenleri yag halinde tüketmek istiyorsaniz da bu yag paketlerini güvenilir kaynaklardan temin etmis olmaniz oldukça büyük bir önem arz etmektedir.Tane olarak alinan keten tohumlarinin sindirim faaliyetlerini düzenledigi bilinmektedir. Fakat sert bir sekilde alinmis tohumlarin pek kolay ögütülmedigini bilmenizde büyük bir fayda vardir. Bu duruma ragmen yinede tüketmek istiyorsaniz, sindirim faaliyetleriniz de bozukluk yasanirsa tüketmeyi yarida kesmek zorunda kalabilirsiniz.


Yag halinde: Keten tohumunu yag olarak kullanmak istiyorsaniz küçük siselerde güvenilir markalardan tercih etmeniz büyük bir önem tasimaktadir. Bu siseler pek çok firma tarafindan üretilmektedir. Ama ek olarak bazi maddelerin yerlestirilip yerlestirilmedigi yalnizca labaratuar ortaminda fark edilmektedir.


Ögütülmüs olarak satilan keten tohumu: Keten tohumu tercih edilirken en fazla dikkat etmeniz gereken husus ögütülmüs olarak satilan keten tohumlaridir. Çünkü en tehlikeli olanlari da bunlardir. Ne zaman ögütüldükleri hakkinda pek bilgi sahibi olmaniz mümkün olmamaktadir. Bu sebepten keten tohumu tercih edilecekse ögütülmüs olanlarina önem verilmesi gerekmektedir. Biraz önce anlattigimiz gibi çimlendirerek tazeligini kontrol edebilirsiniz.


Sivi halde: Keten tohumunun demlenmesi ile elde edilen bu yönteme özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Tüketilebilecek miktardan fazlasi zararli olmaktadir. Yine ayni sekilde belirli bir oranin üzerinde bekletilmesi de zarara neden olmaktadir.


Dikkat edilmesi gereken hususlar:


Keten tohumunu kesinlikle küçük yaslardaki çocuklara vermemeniz gerekmektedir. Eger kullanmak istiyorsaniz miktarini az tutmaniz büyük bir önem teskil etmektedir.


Keten tohumunun fazla kullanilmasi bayanlarda selülit gibi problemlere neden olmaktadir.


Hamile bayanlarda bazi rahatsizliklara neden oldugu tespit edilmistir. Bu sebepten dolayi islem yapilmadan önce özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.


Keten tohumunun bir mucizeye yol açmayacagini bilmenizde fayda vardir. Sadece sifali bir bitki gözüyle bakmaniz faydali olacaktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder