21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kolesterol hastaligi beslenmede yapilan hatalar ve hareketsizlik sebebiyle bir çok insani tehdit içermektedir. Kolesterolün belirtilerini ve önleme yollarini ögrenerek hastaliktan korunmaniz mümkün olacaktir.


Kolesterol aslinda bedenimizde var olan bir maddedir. Yaga benzeyen kolesterol vücutta asiri biriktiginde bir damar hastaligi olarak karsimiza çikar. Kolesterol bedenimizdeki bütün damarlarda olusabilir ve fazlasinin olusmasi bizim için zararli olur. Fazla olusmasi damarlar içinde tikanikliga yol açar. Hangi organa giden damari tikarsa o organimizda sorunlar olusmaya baslar. Kolesterolün fazla yükselerek damarlari tikamasinda damar tikanikligi da denmektedir. Bu yüzden aslinda kolesterol kalp, böbrek gibi hastaliklarin sebebidir ve çok dikkat edilmesi gerekir.


Yüksek kolesterol
Kanimizda LDL-kolesterol ve HDL-kolesterol denilen degerlere bakilarak kolesterol hakkinda yorum yapilabilmektedir. LDL eger yüksek bir deger tasiyorsa riskli, HDL ise düsük deger tasiyorsa riskli demektir.


Normalde 20 yas üzeri kisilerde kandaki kolesterol düzeyi 200 mg/dl’nin alti olmasi gereken degerdir. 239’a kadar sinir 240 yüksek bir degerdir. LDL 130 mg/dl’nin alti istenilen degerdir. 159’a kadar fazla risk olmamakla birlikte 159’dan fazlasi risk tasimaktadir. HDL ise 35 mg/dl’nin alti düsük deger sayilir. HDL kolesterol yükseldikçe riskin azaldigi bilinir. Bu deger bayanlarda 55 erkeklerde ise 45 olmasi gerekir.


Iyi kolesterol- kötü kolesterol nedir? Nasil ayirt edilir?
Kolesterolün yagimsi bir maddeden meydana geldigini söylemistik. Bildiginiz gibi yaglar su içinde çözünmezler. Kolesterolde kan içerisinde çözünmez. Çözünmesi için karacigerden gelen bir madde olan protein ile birlesirler. Birlestikleri zaman lipoprotein denilen bir maddeyi olusturmaktadirlar. Bu lipoproteinlerden en bilineni ve kolesterolü ölçmek için kullanilanlari HDL ve LDL’dir. LDL kötü huylu, HDL ise iyi huylu kolesteroldür.


Kolesterolün yükselme sebepleri?


kolesterol resimleriKandaki kolesterolün düzeyini etkileyen birden fazla neden mevcuttur. Sismanlik basli basina bir kolesterol yükselmesi sebebidir. Bunun disinda 50 yasinda sonra artik insanlarda kolesterol yükselmeye baslamaktadir. Kadinlar menopoz sonrasinda mutlaka bir kolesterol artisi gözlemlenir. Stres faktörü de kolesterolün yükselmesini tetikleyen bir nedendir. Bunun disinda kolesterol bazen genetikte olabilir. Ayrica bazi tür gidalar ve beslenme sekilleri de (örnegin fast food) kolesterolün yükselmesine neden olmaktadir.


Bundan korunmak için beslenme sekillerine dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmak gerekir. Kolesterolden korunmak demek kalp ve damar hastaliklarindan, tansiyondan ve böbrek hastaliklarindan korunmak anlamina gelir. Kolesterolün yüksek olmasi demek özellikle kalp ve damar rahatsizliklarina davetiye çikartmak demektir.


Yüksek kolesterol birden bire yükselen ve ortaya çikan bir hastalik degildir. Uzun zaman sonucunda damarlarda kolesterolün birikmesi ve tikanmasi ile ortaya çikar. Biriken bu tikaniklik bir gün aniden rahatlanmaniza neden olabilir. Yüksek kolesterol bedenimize tahmin edemeyecegimiz zararlar verebilir. Kalp damarlarinda tikaniklik olmasi kalp krizine neden olabilir. Ayrica kalp damarlarindaki tikaniklik ameliyat gerektiren durumlara kadar varabilmektedir. Boyun damarlarindaki tikanikliklar beyin damarlarina kadar varabilir ve felçlere neden olabilmektedir. Börek damarlarinda görülen kolesterole bagli tikanikliklar tansiyon ve böbrek yetmezligi gibi sorunlari dogurur. Göz damalarinda olusabilecek bir tikanma ise körlüge kadar varabilmektedir.


Kollesterolün Belirtileri nelerdir?


kolesterol_yapan_yiyeceklerKolesterol aslinda sinsi bir hastaliktir ve zaman içinde yavas yavas olusur. Çogu zaman belirti vermez verdigi anda ise sorun çoktan baslamis demektir. Eger kalp sorunlarina yol açtiysa, gögüste agri, bas dönmesi, bulanti, kusma, denge bozuklugu, görme bozuklugu, uyusma ve halsizlik gibi belirtiler verir. Felç gibi durumlara yol açtigi durumlarda bas dönemsi, denge kaybi, yüz kol ve bacaklarda hissizlik ve hareket zorlugu zihinde bulaniklik gibi belirtiler vermektedir.


Kollesterol Tedavisi?
Kanda yapilan bir tahlil sonucu kolesterolün belirlenmesi ile bir beslenme programi ile birlikte ilaç tedavisi yapilir ve kolesterol seviyelerini düzenleyici ilaçlar verilir. Hasta bunlari mutlaka kullanmali ve düzenli olarak kontrollerini yaptirmalidir. Ayrica kolesterole iyi gelen besinler ve bitkisel takviyelerde doktora danisilarak yapilabilir.


Sayfa kategorisi: Saglik Bilgisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder