21 Mayıs 2011 Cumartesi

Konuyla ilgili bilgi veren, Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sah Topçuoglu, yürüyüs sirasinda bacaklardaki agri nedeniyle durmak zorunda kalanlarin akillarina ilk gelen hastaligin romatizma ya da siyatik oldugunu belirtti.


Bazi kisilerin de yürüyüs sirasindaki agrilari egzersiz yetersizligine bagladigina dikkat çeken Prof. Dr. Topçuoglu, “Bacak agrilarina bacaklarda üsüme, sogukluk ve solukluk ekleniyorsa mutlaka bir damar cerrahina atardamarlar yönünden muayene olunmasi gerekir” dedi.


Bu tür sikayetleri olanlarin bunu hafife alarak, baska rahatsizliklara bagladigini vurgulayan Topçuoglu, sunlari söyledi:


“Bacaklarimiza kan atardamarlar araciligiyla gelir. Bacak atardamarlari bacagin üst kismindan ayaklara dogru iner. Dokular, bu atardamardan ihtiyaç duyduklari oksijen ve besin maddelerini alirlar. Atardamarlardaki hastaliklar sonucu ise kan akimi tikanma nedeniyle azalir ya da kesintiye ugrar. Bu hastalik 50 yasindan sonra genellikle damar sertligine bagliyken, daha öncesinde sigara içmeyle ilgilidir.”


Kan akimi azalmasinin ilk belirtisinin yürüyüs sirasinda olan ve dinlenmekle geçen bacak agrilari oldugunu belirten Topçuoglu, “Agri, atardamarlardaki tikaniklik derecesiyle orantilidir. Bacak damarlarindaki tikaniklik çok ciddi degilse agri yürüyüs sirasinda olur, dinlenince geçer. Çünkü atardamarlardaki darlik nedeniyle bacaklara gelen kan, bacak beslenmesine yeterken, yürüyüs sirasinda yetmemeye baslar” diye konustu.


Hastaligin teshisi ve tedavisinde gecikme oldugunda, hastanin gecikmis tedaviden yarar göremeyecegini ifade eden Prof. Dr. Topçuoglu, sunlari kaydetti:


“Ayrica hastalar zamaninda tedavi edilmezlerse, agrilari sürekli olmaya, agri kesicilere cevap vermemeye ve yüzde 5 ile 7 oraninda, ayaklarda belli bir seviyeden kesilmeye yol açar. Bacaklarinda yürürken ya da istirahatta agri, solukluk, sogukluk, iyilesmeyen yaralar olanlarin öncelikle bacak atardamarlarinda bir problem olup olmadigini arastirmasi gerekir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder