21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kronik olarak dehidre, yani saglik uzmanlari tarafindan önerilen miktar olan günde yaklasik 2 litre su içmeyen insanla­rin %75'inin arasinda olma ihtimaliniz çok yüksek. Ortalama bir insan günde yaklasik 1 litre sivi alir; bunun çogunu asidik kahveden, çaydan ve mesrubattan aliyor ama aslinda bunlarin çogu vücudun suyunu çaliyor. Ve bu alt seviyede bulunmak, yi­yeceklerden alinan miktarin da hesaplanmasini gerektiriyor. Çok nadiren, bu ihtiyaç miktar ve kalite bakimindan yeterli ol­mama ihtimaline ragmen su içerek karsilaniyor. Cornell Tip Merkezi’nde Beslenme Bilgi Merkezi’nin yaptigi bir ankette, katilimcilarin tam olarak %10'u hiç su içmediklerini belirtmis!
Ideal saglik ve kilo için, daha sonra detayli olarak da anlata­cagim gibi, daha çok suya -iyi suya- ihtiyaciniz var. Ortalama bir yetiskin gün içinde terleme, nefes, idrar, hareket, hatta uy­ku yoluyla 2,5-3 litre sivi kaybeder ve eger bu yerine konmazsa vücut susuz kalir.
Eger yeterince su içmezseniz, sismanlarsiniz. Bu kadar ba­sit. Her seyden önce, hafif susuzluk bile metabolizmayi %3 ora­ninda yavaslatir. Ikinci olarak, vücudumuzun susuzluk isaret­lerine o kadar gözümüz kapalidir ki, onlari açlik sancilari ola­rak yorumlariz. Yani, yeterince içmezsek, gereginden fazla ye­riz. Son olarak, eger yeterince su almazsak, vücut sonunda su­yu tutar, kendimizi sismis ve rahatsiz hissederiz; ayrica oldu­gumuzdan daha sisman görünürüz! Asidik bir vücut, suyu do­kulara çevirir ve orada asitleri nötrlemeye baslar.


En önemlisi vücut, suyu asitleri nötrlemek için, asit fazlasi­ni seyreltmek için ve bir anlamda asitleri (ve bütün toksinleri) idrar, ter ve bagirsak yoluyla yikamak için kullanir. Yeterince su olmazsa vücut çok asitli olur ve koruma -yag depolama- duru­muna geçer. Vücut suyunda sadece %2'lik bir azalma bile bu­nun için yeterlidir. Bunun sizin için önemsiz bir miktar oldu­gunu düsünüyorsaniz sunu aklinizda tutun: Bir saatlik ortala­ma bir egzersizde bile vücut suyunun %2'sini kaybetmek mümkündür.


Eger bu da su içmeniz için yeterli olmadiysa sunu da belir­teyim; yag miktarina ek olarak, yeterince su içmemek de sizi hasta ve yorgun yapacaktir. Aslinda gün içi yorgunluklarin bir numarali sebebi su eksikligidir. Yeterince su olmadan, yeterin­ce enerjiye sahip olamazsiniz. Kendinizi yorgun ve güçsüz his­sedersiniz. Bu %2'lik azalma bile fiziksel performansta önemli bir eksiklige neden olabilir.


Yeterince su içmediginizde dokularinizda olusan asitler yu­musatici görevini görür, kaslariniz yumusar ve güçsüzlesir. Ya­pilan çalismalar su oranindaki %3'lük bir düsüsün, kas gücün­de %10 azalma, hizda %8 düsme ve daha düsük kas dayanikli­ligina yol açtigini göstermistir.
%4'lük su kaybina ulastiginizda, bas dönmeleri hissedersi­niz ve fiziksel güç kapasitenizde %30'luk bir düsüs meydana gelir. Bir puan daha düsünce büyük ihtimalle konsantrasyon, uyusukluk, sabirsizlik ve bas agrilari yasarsiniz (kuru cildin ya­ninda, bunlar susuzlugun en belirgin özellikleridir). Bir puan daha kaybetmek kalbinizin hizlanmasina ve vücut isinizin de­gismesine yol açar. %7'lik kayipta bayilirsiniz.
Erken safhalarda bile susuzluk düsünce bozukluguna, kisa süreli hafiza problemlerine, temel matematik sorunlarina, kendinizi sözlü olarak ifade etmekte zorlanmaniza ve odaklan­ma problemlerine neden olabilir. Bas dönmesi ve el-ayak so­guklugu da sonuçlar arasinda olabilir. Ve bu liste uzar gider: Huzursuzluk, asabiyet, depresyon, seker tüketme istegi ve kramplar.
Sizi hastalandirdigi için: Susuzluk biraz daha ciddi bir hal aldiginda, asit akisi (mide eksimesi), eklem ve sirt agrilari, mig­ren, fibromiyalji, kabizlik, kalinbagirsak iltihabi ve anjin gibi belirtilerin de aralarinda bulundugu rahatsizliklar meydana gelir. Ciddi susuzluk astim, alerji, diyabet, hipertansiyon, egza­ma, kurdesen, deride olusan nokta ve lekeler gibi cilt hastalik­lariyla da ilgilidir. Asiri obezite, kalp hastaliklari ve kanser gibi ciddi hastaliklar da uzun süreli susuzlukla baglantilidir. Eger vücut suyunuzun %15-20'sini kaybedersiniz, yasaminiz direkt olarak tehlikeye girebilir.


Kisacasi: Su eksikligi sizi öldürebilir.
Hiçbir sey yemeden yaklasik 30 gün dayanabilmenize rag­men, su içmeden yetmis iki saatten fazla yasayamazsiniz. Vü­cudunuz soguk havada, sicak havada kullandigi kadar su kulla­nir ve siz uyurken de su kullanimi uyanik oldugunuz miktara esittir. Ortalama bir günde, asiri fiziksel aktivite, uç noktada çevresel sartlar (sicak ve/veya kuru iklimler gibi) veya vücudu­nuzdan fazla su çekecek bir durum (hava yolculugu, yüksek bir binada geçirilen zaman gibi) söz konusu olmadiginda bile, vü­cudunuzdaki suyun %1'ini kaybedersiniz. Burada siralanan pek çok ciddi belirtinin, bir günü veya bir saatinizi düsük su se­viyesiyle geçirmeniz sonucu olusmamasina ragmen, pek çok insan hayatlarinin büyük bir bölümünü düsük seviyeli kronik susuzluk durumunda geçiriyor. Pek çogumuzun sisman, hasta ve yorgun olmasina sasirmaya gerek yok!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder