21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kürtajdan sonra belli süreyle 2-10 gün arasinda hafif, pihtisiz vajinal kanamalar normaldir. Bazen islemden sonra hiç kanama görülmeyebilir, bazen de belli sürelerle ara ara kanama sikayetleri olabilir. Genel olarak beklenen kanamanin gittikçe azalarak devam etmesinden sonra kesilmesidir.


Genel anestezi ile yapilmissa islemden yaklasik bir saat sonra yemek yenilebilir. Yenilen ilk ögün hafif, az yagli, tuzlu ve sivi gidalardan zengin olmalidir. Çorba türü veya kahvalti tarzi gidalar ideal olabilir. Zaman içinde 3-4 saat sonra eger bulanti yoksa normal gidalarla beslenmeye geçilebilir.


Kürtaj sonrasi hekimin reçete ettigi agri kesici (analjezikler) ve antibiotikler düzgün sekilde kullanilmalidir.


Genel olarak enfeksiyon olusmamasi için 10-15 süreyle iliski önerilmez.


Eger ki bir düsük veya ölü bebek nedeniyle kürtaj yapilmissa en az 3 ay süreyle bir aile planlamasi yöntemiyle korunma önerilir. Bu süre sonunda rahim kendini tam olarak toplayabilir.


Kürtajdan hemen sonra banyo yapilmasinin her hangi bir sakincasi yoktur. Fakat enfeksiyon riski nedeniyle vajinal dus yapilmasi önerilmez. Kürtaj sonrasi kanama genelde 3-4 gün içinde kesilir. 10 günden uzun sürmesi durumunda yeniden degerlendirme gerekli olur. Bazi durumlarda hiç kanama olmayabilir. Kanama varliginda kötü bir kokusunun olmamasi önemlidir. Koku varligi rahim içi bir enfeksiyonu düsündürür.


http://www.saglikvesifa.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder