21 Mayıs 2011 Cumartesi

Lifli gidalara yönelerek en dogru adimi atmaliyiz.Günlük olarak yeterli oranda lifli gidalar tüketmek birçok hastaliga karsi koruyucu etki tasir. Lifler ince bagirsakta sindirilmeyen ve emilemeyen karbonhidrat bilesenleri tasir.


Lifli besinler mide, ince bagirsaklar ve kalin bagirsaklarin daha saglikli olmasinda rol oynar. Sebze, meyve ve tüm bakliyatlarda yer alan dogal lifler kalin bagirsakta mayalanir ve kalsiyum gibi önemli minerallerin emiliminde vücudumuza yardim eder.


Lifli yiyecekler kalp sagligi bakimindan önemlidir. Yapilan çalisma sonuçlarina göre günlük olarak 12-33 gram lif tüketimi kan basincini düsürmektedir.


Çözünebilir lifler, kandaki kötü kolesterolün düsürülmesinde yardimcidir. Elma, yulaf, arpa, fasulye ve öteki kuru baklagiller, sebze ve meyveler, guar gum, pancar lifi, pektin, psilyum çözünebilir lif kaynaklaridir.


Günlük 10 gram çözülebilir lif tüketiminin LDL kolesterolünü %5 oraninda azalltigi belirtiliyor.


Çözünemeyen lifler, ince bagirsaklar, kalin bagirsaklarin, midenin çalismasini güçlendirici etki gösterirler. Bugday ekmegi, kahverengi pirinç gibi tohumlu, taneli gidalarin tamami çözünemeyen lif kaynagi olan besinlerdir.


Lif bakimindan zengin olan yiyecekler arasinda elma, portakal,Greyfurt, brokoli domates,havuç, pirasa, marul, sebze ve meyveler yer aliyor.


Lifli gidalar diyabetin kontrol altinda tutulmasini destekler. Lif açisindan zengin olan beslenme kan sekerindeki artisin daha yavas olmasini saglar.


Tahil ürünlerinin lif degerinin korunabilmesi için, tahilin saflastirilmamis olmasi gereklidir.


Bugday tanesinin kaba kepegi ve özünü ayristirmadan yapilmis ürünler, lif bakimindan oldukça degerlidir.


Lifli besinler tok tutucu özelliktedir.


Lifli yiyecekler hacimsel olarak büyük, kalori olarak ise küçüktür. Bu tür besinler ayni zamanda geç acikmayi da saglar. Lifli besinler tüketirken bol su içmek sindirim sistemini hizlanlandirir.


Tavsiye edilen lif tüketimi yaklasik olarak erkekler için 35 gram, kadinlar içinse 25 gram dir. 2 yasin altinda olan çocuklara lifli besin önerilmiyor.


Lifin diyette yavas yavas artirilmasi gerekir. Yüksek oranda lif çok hizli yenirse kramp ve gaz olusabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder