21 Mayıs 2011 Cumartesi

Omurga vücudun temel hareket bölgelerinden birisi olmustur her zaman. Omurganin yapisi ve görevleri hakkindaki bilgileri uzmanlar bizler için açiklamalarina yer veriyor.


Omurga vücut hareketlerinin eksenini olusturur, gövdeye destek verir ve omuriligi korur. Boyunda ve belde açikligi arkaya, sirtta ise açikligi öne bakan normal egrilikler vardir. Bunlar vücudun dengesi yönünden önemlidir.


Omurganin hareket birimi, üst üste duran iki omur gövdesiyle, bunlarin arasindaki etrafi liflerle çevrili, ortasi kati jel kivamindaki disk, omurga eklemleri ve bu eklemlerin kapsüllerinden olusan bölümdür. Kaslar ve baglar omurlarin degisik yerlerine tutunur. Omurga, omurga kaslari yardimiyla dik durur ve hareket eder. Baglar ve eklem kapsülleri de ek destek verir.


Duruslari normal olmayan ve egzersiz yapmayan insanlarda, eklem kapsülleriyle baglar asiri gerilir ve gevser. Omurga eklemleri üzerine binen yük artar. Dogal duruslari bozulur. Sonuç; agri ve erken dönemde yipranmadir.


Özellikle beldeki egriligin artmasi ve belin çukurlasmasi, eklem yüzeylerinin birbirine yaklasmasina ve birbiri üzerinde kaymasina sebeb olur. Bu da eklem kapsülünü gerer ve belde sik görülen agrilara sebeb olur.


Bel bölgesi, 5 bel omurundan olusur. Bu omurlarin arasinda 5 adet disk vardir ve omurganin en genis yüzeye sahip diskleridirler. Bu disklerin görevi yük tasimak ve omuriligi korumaktir. Disk üzerine gelen kuvvet postür (durus) ile yakindan iliskili olup, sirtüstü yatar durumda 25 kg iken, egik oturur pozisyonda 250 kg’a kadar çikmaktadir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder