21 Mayıs 2011 Cumartesi

Sari ve turuncular bagisiklik sisteminizi güçlendiriyor, kirmizilar kalp sagliginizi koruyor…


HABERTURK.COM SAGLIK HABERLERI SERVISI
Sari ve turuncular bagisiklik sisteminizi güçlendiriyor, kirmizilar kalp sagliginizi koruyor… Tipki gökkusaginin renklerinde oldugu gibi doga da, farkli farkli renklerde pek çok besini barindiriyor. Her bir renkteki besinin ise kendine özgü bir faydasi var. Dyt. Yesim Çelik, renklerine göre besinlerin faydalarini siraladi ve saglikli beslenme için önerilerde bulundu.


Kirmizi renkli besinler kalp hastaliklarina iyi geliyor
Kirmizi renkli sebzeler bitkisel kimyasallardan flavonoidleri içerir ve bu bilesikler sindirim-solunum sistemi hastaliklari, kalp hastaliklari, kronik nörolojik hastaliklar ve bazi kanser türleri üzerinde risk azaltici etkiye sahiptir. Özellikle kirmizi pancar, kirmizi lahana bu bilesiklerden zengindir. Domates, nar, kusburnu, bögürtlen, ahududu, visne, çilek, karpuz C vitamini yönünden oldukça zengin besinlerdir. C vitamini bagisiklik sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karsi direnci artirir, antioksidandir, kansere karsi koruyucu etki yapar, demir kalsiyum gibi mineralleri ile B1 vitaminin vücutta kullanimini artirir. Yemek borusu, mide, kolon- rektum kanserlerini önledigi bilinmektedir. Laykopenden (likopen) zengin olan domates, kusburnu ve karpuzun kanser ve kalp damar hastaliklarini önleyici etkisi vardir. Kirmizi elma, kirmizi erik gibi meyveler potasyum açisindan zengindir. Sagligin sürekli olabilmesini saglamak için sebze ve meyveleri günlük beslenmemiz içerisinde mutlaka bulundurmaliyiz.


Sari- turuncu renklerin öncüsü havuç, kayisi ve bal kabagi
Bu renk grubundaki sebze ve meyvelerde A vitamininin öncüsü olan karotenoidler bulunur. Havuç, kayisi, bal kabagi, turunçgiller bu bilesiklerden zengin besinlerdir. A vitamini görme fonksiyonu için gereklidir, bagisiklik sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karsi direncin artmasini saglar, kansere karsi koruyucu etkisi vardir. Yemek borusu, mide, prostat, akciger, karaciger, kalin bagirsak kanseri riskini azalttigi bilinmektedir.
Içerisinde oldugumuz kis aylari sari-turuncu renkte sebze ve meyveleri tüketebilmek için bulunmaz bir firsat sunmaktadir. Portakal, mandalina ve greyfurt dibi turunçgiller günlük meyve tüketiminiz içerisinde mutlaka olmalidir. Tek tip seçim yapmak yerine günlük her birinden birer adet tüketmeniz faydali olacaktir. Ayrica bu meyvelerin içerdigi yogun posadan yararlanabilmek için suyunu sikmak yerine meyvenin kendisini tüketmeniz bagirsak sagliginizi korumaya ve kabizlik sorununu ortadan kaldirmaya yardimci olacaktir. Havuç rendelenerek salatalarda kullanilabilir ayrica yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Haslanmis havucu garnitür olarak tüketebilirsiniz. Fazla seker kullanilmadan yapilan kabak tatlilari da bal kabagindaki vitamin ve minerallerden yararlanmanin iyi bir yolu olacaktir.


Yesillerin kansersavar etkisinden faydalanin
Bu renk grubundaki ispanak, pazi, maydonoz, marul, kivircik, nane, tere, roka, asma yapragi, yesilbiber özellikle C vitamini ve diyet posasi açisindan zengin besinlerdir. Nane, kekik, adaçayi, maydanoz, dereotu, rezene gibi bitkiler uçucu yaglar içerirler ve bunlarin hipertansiyon, solunum-sindirim sistemi rahatsizliklari, kalp hastaliklari ve bazi kanser türlerinin olusum riskini azaltma üzerinde etkisi vardir.
Içerdikleri yüksek posa, vitamin ve mineral nedeniyle yesil yaprakli sebzeler sagligin korunmasi ve hastaliklarin önlenmesi adina çok önemli görevler üstleniyor. Taze marul, kivircik, tere, roka ve maydonozla hazirlanan salatalar sofralardan eksik edilmemeli. Salatanizi zenginlestirmek için diger renkteki besinleri de eklemeyi unutmayin.


Turp, kereviz ve lahana gibi beyazlar sagliginizin dostu
Sarimsak, sogan, turp, kereviz, lahana, karnabahar gibi sebzeler kükürtlü bilesikler içerir ve bu bilesikler mide kanseri ve bazi kanser türlerinin olusma riskini azaltir, vücuttaki zararli maddelerin etkisiz hale getirilmesini saglar, gastrit ve ülser olusumunu engeller, kan kolesterol seviyesini düsürür, yüksek tansiyonu kontrol altina alir ve bagisiklik sistemini güçlendirir. Beyaz üzümde ve diger üzüm türlerinde bulunan ellagik asit isimli kimyasalin çok kuvvetli antikansorejen, antibakteriyel ve antiviral etkiye sahip oldugu biliniyor. Ayrica antioksidan, yaslanmayi geciktirici ve kanser olusumunu yavaslatici özellikleri de bulunuyor.
Pek çok faydasi olan beyaz renkli besinleri tüketmek için kis aylari bulunmaz bir firsat sunuyor. Karnabahar, lahana, kereviz ile yapilan yemekler sofralardan eksik edilmemelidir. Bu sebzeleri buharda haslayip üzerine 1 kase sarimsakli yogurt ekleyerek tüketirseniz hem besin degeri yüksek hem de lezzetli bir yemek tüketmis olursunuz.Tüm bu besinleri pisirirken kizartma yönteminden uzak durmaliyiz, aksi takdirde besinlerin faydali bilesiminden yararlanilamaz ve kanserojenlerin olusumuna yol açilmis olur.


Bu beyazlara dikkat! Un, tuz, seker!


Daha çok sofra tuzu olarak kullandigimiz tuzun fazlasi basta hipertansiyon olmak üzere bazi saglik sorunlarina neden olabiliyor. Günlük tuz tüketimi 2-3 gramla sinirli kalmalidir. Seker, kan sekerinin hizli bir sekilde yükselmesine ve sonra da düsmesine sebep olur. Bu da halsizlik, yorgunluk ve uyku halinin olusmasina neden olur. Bunun disinda kan sekeri dengesizligi kisinin sürekli olarak yemek yemek istemesi anlamina gelir. Kan sekerimiz düstügü zaman vücudumuz sekerli besinleri daha çok ister. Bu da kilo kontrolünü saglamaya çalisan kisilerde kilo artisina sebep olabilir. Fazla seker tüketimi, uzun vadede pek çok hastaligin olusmasina da neden olur. Bu nedenle tüketilen seker miktari sinirli olmalidir. Kek, bisküvi, meyve suyu gibi hazir gidalar, reçel, serbetli-sütlü tatlilar miktarina dikkat edilerek tüketilmesi gereken besinlerdir. Ayrica çay ile tüketilen seker miktari da sinirlandirilmali mümkünse sekersiz içilmelidir.


Un da seker benzeri etki gösterir ve kan sekerinde ani inis çikislara neden olur. Her türlü unlu gidanin tüketim miktari sinirlandirilmali ekmek seçimi yaparken tam tahilli, çavdarli, kepekli undan yapilmis ekmekler beyaz unla yapilmis ekmeklere tercih edilmelidir. Ayrica unlu ve sekerli gidalarin fazla tüketilmesi alinan enerji miktarini arttirarak obezitenin olusmasina yol açar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder