21 Mayıs 2011 Cumartesi

Sarimsagin Etken Maddesi Nedir


Sarimsagin etken maddesi Allin adi ile bilinen bir maddedir. Vücut içerisinde degismesine paralel olarak alicin adiyla da anilmaktadir. Insan vücudunda ki en önemli özelligi ise oksitleyici özelligidir.


Bitkisel Tedavide kullanim alanlari


Sarimsagin oldukça fazla faydasi bulunmaktadir. Bu faydalarinin büyük bir kismi insanlar tarafindan bulunmustur. Hala arastirilan ve yeni yeni kesfedilen onlarca faydasi oldugu da tahmin edilmektedir.


-Insan vücudunda bulunan solucan ve kurtlari kisa bir süre içerisinde düsürmektedir
-Haricen dogrudan yara üzerine uyguladiginda etkili bir tedavi yöntemidir.
-Mantar ve çesitli hastaliklarin tedavisinde de kullanilmaktadir.
-Saçkiran kaskiran gibi hastaliklarin tedavi edici maddesi olarak asirlardan beri kullanilmaktadir.
-Tansiyon düsürücü etkisinden dolayi siklikla tercih edilmektedir.
-Antiseptik özelligi sayesinde ilaç sektöründe de kullanilmaktadir.
-Kolesterolü düsürücü yag ve yag asitlerini yakici etkisi bulunmaktadir.
-Vücutta bulunan safranin atimini saglamaktadir.
-Sakinlestirici özelliginden dolayi da tercih edilmektedir.


Sarimsak dan etken madde elde edilmesi


1- Üsare(Tentür) Yöntemi: Bu metodun hazirlanmasi için elimize aldigimiz birkaç adet sarimsagin bir zemin üzerinde ezilmesi gerekmektedir. Ezilen sarimsaklar avuç içine alinarak sikilir, bu karisimin bir gram kadari yaklasik olarak bir yemek kasigi su içerisinde sulandirilir. Bu karisimin için bir miktar da etil alkol eklenir.


2- Emdirme Yöntemi: Yine avuç içerisine alinan sarimsak disleri ortadan ikiye ayrilir. Bir ekmek kabugu veya ona benzer emici bir besin içerisine sürülür. Etken maddenin sarimsagi besin olarak emmesi saglanir


3- Sarimsak ruhu Yöntemi: Bir miktar sarimsak incecik kiyilarak bir havan içerisine koyulur. Üzerine bir miktar tuz ekilerek havan içerisinde bir süre dövülür. Daha sonra yaklasik bes dakika kadar dinlendirilmeye birakilir. Ardindan dinlendirme islemine göre kisa bir süre havan içerisinde süzülür. Sivi kismi deriye sürebilirsiniz. Posa kismini ise dogrudan tüketmekte kullanabilirsiniz.


4- Lapa Yöntemi: Bir baska yöntemde lapa yöntemidir. Incecik kiyilan sarimsaklarin bir havan içerisine alinmasi saglanir. Bir süre daha havan içerisinde bekletilen sarimsaklar lapa haline getirilir. Bir miktar tuz veya yerine göre alkol ilave edilebilir. Bu yöntem genellikle ayak mantarlari veya ayak enfeksiyonlarinda uygulanmaktadir.


Sarimsagin Tedavilerde Uygulanmasi:
Kurt ve solucan Düsürücü: Kabugu güzelce soyulmus bir parça sarimsak dislere ayrilarak bir ekmek kabugunun parçasina kuvvetle sürülür. Çikan esansi yenmis olan ekmek parçasinin tüketilmesi gerekmektedir. Ayni amaç ile sarimsak surubu da uygulanmaktadir. Bir miktar parçalara ayrilmis sarimsagin üzerine hacminin iki kati olacak sekilde su ve seker ilave edilerek yaklasik olarak 24 saat bekletilir. Elde edilen bu karisim bir süre sonra içilir.


Yara Iyilestirici: Yukari kisimda da anlattigimiz gibi lapa olarak hazirlanmakta olan sarimsak yara üzerine uygulanir. Uygulanan sarimsak bir miktar o sekilde bekletilir. Akabilin de bölge temizlenerek arindirilir.


Saç Kiran Hastaligi: Biraz öncede belirttigimiz gibi üsaresi hazirlanan sarimsaklar bir kenarda hazir olarak bekletilir. Saçkiran hastaliginda asil önemli olan sey ise etken bölgenin ince tig ucu veya bir kibrit çöpü ile hafifçe kanatilmasi saglanir. Daha sonra üsaresi hazirlanan sarimsak bu bölgeye yavasça uygulanir. Bekleme süresi ise genellikle yarim saat ile bir saat arasinda degismektedir.


Dikkat: Saç kiran rahatsizliginda kullanildigi gibi saçlarin dökülmesinde de sarimsak uygulanmaktadir. Kullanan pek çok insan sarimsagin bu konuda faydalarina deginmektedir. Tam olarak bu durumun sebepleri tespit edilmese bile kullanmakta bir takim faydalarda bulunmaktadir.


Ayak Mantari Hastaligi: Yine ayni sekilde üsare yardimiyla ayakta mantar olusan bölgeye sarimsak ilave edilebilir. Bu oldukça faydali bir uygulama olacaktir.


Tansiyon düsürücü olarak: Bir miktar sarimsak basi ezilerek etil alkol ile karistirilir. Karisimi dogrudan bir bez üzerine uygulanarak basa bir tülbent yardimiyla sarilmalidir. Bu sayede tansiyonun kisa bir süre içerisinde düstügü tespit edilmistir.


Yan Etkileri:


Sarimsagin tespit edilen büyük bir yan etkisi bulunmamasina ragmen çig olarak tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Fazla asitli özelliginden dolayi bu sekilde tüketimi mide açisindan zararli olabilir. Bazen tansiyon problemi olan insanlarda da asiri sarimsak tüketimi bir takim rahatsizliklara sebep oldugu tespit edilmistir. Kansizlik yaptigi da bilinmektedir. Eger gün içerisinde fazlaca sarimsak tükettiyseniz bir süre boyunca sarimsak tüketiminden uzak durmaniz gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder