Saglikli yasamin sirri kutsanmis tohumlarda!


“Onlar da ne?” diyorsaniz haberimizi okuyun


Gida Uzmani Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, saglikli beslenmek için, ”Kutsanmis tohum” olarak bilinen çörek otunun da aralarinda bulundugu nar çekirdegi, üzüm çekirdegi, hashas yagi gibi fonksiyonel yenilebilir sivi yaglarin tüketilmesini öneriyor.


Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gida Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Özcan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, dünyada ve Türkiye’de yagli tohumlar, bitkisel yag ve mamulleri sektörünün son 20 yilda büyük bir ivme kazandigini, son bir yil içerisinde de küresel gida ihtiyaci nedeniyle yagli tohumlarin öneminin daha da arttigini belirtti.


Yaglik tohumlarin içerisinde bulunan önemli yag asitleri ve bilesenlerin vücut için gerekli olan maddeleri barindirdigini dile getiren Özcan, yaglarin, yasamimizi saglikli bir biçimde sürdürebilmemiz için gerekli olan temel besin ögelerinden biri oldugunu vurguladi.


Vücutta birçok hayati fonksiyonu tamamlayan yaglarin, besinlerden alinan vitaminlerin vücuda yararli olmasini sagladigini dile getiren Özcan, ”Ayrica A, D, E, K vitaminlerinin vücutta emilimini saglayarak vücudun hayati fonksiyonlarinin yerine getirilmesine yardimci olmaktadir. ‘Fonksiyonel Gida’ terimi, genel olarak besinlerin yani sira saglik için yarar saglayan gidalari tanimlamaktadir. Fonksiyonel yaglarda içerisinde bulunan yag asitleri, fenolik maddeler ve çesitli etken maddeler ile hastaliklara karsi koruma potansiyeline sahiptir” dedi.


Çok sayida fonksiyonel bitkisel sivi yaglarin bulundugunu, bunlarin basinda üzüm çekirdegi, nar çekirdegi, çörek otu ve hashas yaginin geldigini ifade eden Prof. Dr. Özcan, sunlari kaydetti:


”Saglikli beslenmek istiyorsak, ‘kutsanmis tohum’ olarak bilinen çörek otunun da aralarinda bulundugu nar çekirdegi, üzüm çekirdegi, hashas yagi gibi fonksiyonel yenilebilir sivi yaglar tüketmeliyiz. Bu ve benzeri yenilebilir özellikteki yaglari özellikle günlük diyetlerimizle tüketmeliyiz. Salatalarda, soslarda ve firin ürünlerinde bu yaglari kullanmaliyiz. Soguk presle elde edilen bu yaglarin fonksiyonel özelliklerinde fazla bir kayip olmadigindan, dogrudan tüketilebilir niteliktedirler. Bu özellikleri, hem kullanimini hem de yarayisliligini artiran temel unsurlardir.”


-ÇÖREK OTU: KRONIK HASTALIKLARA KARSI KORUYOR-
Çörek otu, 100'ün üzerinde degerli besin maddesi içermektedir. Takriben yüzde 21 protein, yüzde 38 karbonhidratlar ve yüzde 35 bitkisel yaglardan olusmaktadir. Içerigindeki aktif maddeler, nigellon, thymoquinon ve yenilebilir yaglardir. Diger maddeler ise, linoleik asit (Omega-6, Omega-3), oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakir, magnezyum, selenyum, fosfor, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niasin ve C vitaminidir.


Çörek otu, Orta Dogu ülkeleri arasinda birçok derdin dermani oldugu için ‘Habbat Al Barakah’ ya da ‘Kutsanmis Tohum’ olarak bilinir. Binlerce yildir Orta Dogu, Asya ve Afrika’da kullanildigi gibi günümüzde Amerika ve Avrupa’da da kullanilmaktadir. Içinde Omega-3 ve Omega-6 ihtiva eden yüzde 50-60 oraninda temel yag asidi vardir. Bunlar, bagisiklik sistemini alerji ve enfeksiyonlara karsi güçlendirip dengeleyerek kronik hastaliklara karsi korumaya yardimci olmaktadir.


-NAR ÇEKIRDEGI: KALP IÇIN YARARI KANITLANDI-
Nar çekirdegi yagi E vitamini içerigi yüksektir. Yapisinda, Punisik asidin yani sira yüzde 0,6 oraninda antioksidan özellikteki polifenolleri içermektedir. Nar çekirdegi yagi konjuge yag asitlerini yapisinda bulunduran ender bitkilerden biridir. Nar çekirdegi yagi alaninda yapilan çalismalar çok yeni olmasina ragmen, alinan basarili sonuçlar bu yaga duyulan ilgiyi tüm dünyada artirmistir. Nar çekirdegi bileseninde bulunan linoleik asit ve polifenollerin kalp damar hastaliklarindaki koruyucu etkisi deneysel çalismalar sonucu belirlenmistir.


-ÜZÜM ÇEKIRDEGI: KÖTÜ KOLESTEROLÜN DÜSMANI-
Üzüm çekirdegi, yapisina oranla yüksek miktarlarda yenilebilir yag içermektedir. Ortalama olarak yag içerigi yüzde 10 -15 arasindadir. Üzüm çekirdegi yagi, basta linoleik ve oleik asit gibi doymamis yag asitlerince zengindir. Bilesimindeki doymus yag asitleri yüzde 15-20 dolaylarindadir. Yani yüksek oranda doymamislik özelligindedir. Dahilen ve Haricen kullanimlari mevcuttur. Dahilen olarak, üzüm çekirdegi yaginda yüzde 60-65 oraninda bulunan Omega-6 da Omega-3 yag asidi gibi damar iç çeperlerini koruyucudur ve kalp ritmini de düzenlemeye yardimcidir.


Yine yapisinda dogal olarak bulunan E vitamininin güçlü antioksidan etkisi sayesinde kötü kolesterol (LDL-oksidasyonu) azaltilabilir. Haricen olarak, üzüm çekirdegi yagi, akiskan bir yag olmasi ve esansiyel yag asitlerince çok zengin olmasi nedeniyle mükemmel bir masaj yagidir ve bu nedenle Aromaterapi’de tercih edilir. Üzüm çekirdegi yagi Deriye kolayca nüfuz eder ve nemlendirir. Yaglarin direkt olarak nemlendirme özellikleri yoktur, ancak cilt üzerinde ince bir film tabakasi olusturup deri yüzeyinden buharlasmayla sivi kaybini yavaslattiklari için dolayli olarak nemlendirirler.


-HASHAS YAGI: CILDIN GENÇ GÖRÜNMESINI SAGLIYOR -
Hashas yagi, Omega-6 ve Omega-9 yag asitlerince zengindir. Bu yagda yüksek oranda E vitamini bulunmaktadir. Antioksidan etkiye sahiptir. Vücudumuzdaki doku hücrelerinin önemli yapi taslarini olusturur. Bagisiklik sistemini güçlendirir. Kan dolasimini düzenler. Cildin nemini koruyarak, daha genç görünmesine ve tüm cilt hücrelerinin islevlerini düzenlenmesine yardimci olur. Aromaterapide masaj yagi olarak kullanilir. Ayrica bazi hamur isleri, yemekler, salata ve soslara özel aroma katmak için kullanilir.


AA


Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/578078-saglikli-yasamin-sirri-kutsanmis-tohumlarda