21 Mayıs 2011 Cumartesi

Sigarayi biraktirmada, sinirli sayida sigara tasinmasi ve izmaritlerin biriktirilmesi gibi yaklasimlarin kullanildigi, tiksindirme ve gevseme teknikleri ile bireysel ya da grup terapilerinin uygulandigi psikososyal tedavinin, sigarayi birakmada basariyi artirdigi belirtildi.


Türkiye Psikiyatri Dernegi Genel Baskani Dr. Seref Özer, 9 Subat Dünya Sigarayi Boykot Günü sigara içme veya dumaninin solunmasinin zamanla kiside psisik ve fiziksel bagimlilik yarattigini ama sigaranin tiryakilerin sandiginin aksine “birakilabilir” oldugunu söyledi.


Ancak önce kisinin kararli olmasi gerektigini dile getiren Özer, bunun 5 ayri dönemde ele alinmasi gerektigini söyledi. Özer, birakmaya niyeti olmayanlardan olusan 1. dönemdekilerin 6 ay içinde ürünleri birakmaya niyeti olmayan kisilerden olustugunu ifade ederek, bu gruptakilerin, sigara ve tütün ürünlerinin kullaniminin yol açtigi risklerin farkinda olmadiklarini ya da önemsemediklerini belirtti.


Bunun yaninda, 2. dönemdekilerin 6 ay içinde bu ürünleri birakmaya niyetli olduklarini, tütün ürünlerinin zararlarini bildiklerini ancak kendisine etkisini iyi degerlendiremediklerini dile getiren Özer, bu gruptakilerin birakma konusunda iradesinin zayif oldugu, nikotin yoksunluguna dayanamayacagi ya da kilo alacagi yönünde endiseleri olabildiklerini söyledi.


Özer, “Kendine güvenmeyen kisilerin psikiyatrik açidan degerlendirilmeleri yararli olabilir. Nikotin yoksunluguna dayanamayacagini düsünenlere çesitli ilaç tedavileri, nikotin bantlari ile davranissal ve bilissel müdahaleler yararli olabilir” diye konustu.


Seref Özer, 3. dönemdekilerin 1 ay içinde sigarayi birakmayi düsündüklerini, sigaranin zararlarini bildiklerini ve nasil birakacaklari konusunda plan yaptiklarini söyledi. Birakma eylemi içinde olan 4. dönemdekilerin de bu ürünleri çesitli yöntemlerle kullanmayi birakmis ve 6 aydir kullanmamis kisiler oldugunu anlatan Özer, “Bu kisilere, birakmak için bilimsel yöntemlerin tercih edilmesi önerilmelidir” dedi.
Sigarayi birakmis kisilerden olusan 5. dönemdekilerin en az 6 aydir sigara içmediklerini ancak tekrar baslama riski yüksek kisiler oldugunu ifade eden Özer, “4. veya 5. dönemdekilerin tek bir kez dahi bu ürünleri kullanmamalari önerilir. Eger tek bir kez kullandiginda bunu bir hata olarak degerlendirmeli ve tekrarlamamaya çalismalidir” uyarisinda bulundu.


“YÜZDE 20'SININ NIKOTIN BAGIMLISI”


“Sigara içenlerin yüzde 20'sinin nikotin bagimlisi haline geldigini, çogunun sigarayi birakmayi denedigi ancak yüzde 15'ten az bir kisminin basarili oldugunun tespit edildigini” ifade eden Özer, sigarayi birakmada hekim desteginin çok önemli oldugunu belirtti.


Özer, “sigarayi birakmak için herhangi bir yardim almayanlarda basari oraninin yüzde 10'un altinda kaldigini” ifade ederek, “Her yil sigara içenlerin yüzde 70'i birakmayi düsünmekte, üçte biri birakmayi denemektedir. Fakat kendi basina deneyenlerin yüzde 98'i sonraki bir yil içinde yeniden sigaraya baslamaktadir” dedi.


Sigara biraktirmada hekimlerin destekleyici, bilgilendirici ve ortaya çikan fiziksel-ruhsal yoksunluk belirtilerini ortadan kaldirmada yardimci olmasi gerektigini ifade eden Özer, “Sigara biraktirma yöntemlerinin hiçbiri tek basina yüzde 100 etkili degil. En basarili sonuçlar, ruhsal tedavilerin ilaç tedavileriyle birlikte kullanimi ile elde edilmektedir” diye konustu.


TERAPILER, HIPNOZ VE DIGER YÖNTEMLER…


Bilissel davranisçi terapi, bireysel ya da grup terapileri, hipnoz, ruhsal egitim ve bilgilendirme yaklasimlarinin kullanilan yöntemler oldugunu dile getiren Özer, sunlari kaydetti:


“Ilaç tedavisinde, nikotin bantlari (yerine koyma tedavisidir), antidepresanlar ve diger bazi ilaçlar kullanilir. Nikotin bagimliliginda kullanilan ve etkileri çesitli arastirmalarla kanitlanmis bir çok antidepresan vardir. Psikososyal tedaviler de nikotin bagimliliginin tedavisinde kullanilir. Ruhsal egitsel yaklasim, davranisçi tedaviler, tiksindirme ve gevseme teknikleri ile hipnoz kullanilan yöntemlerdir. Bireylere sinirli sayida sigara tasimalari, sigaraya ulasmayi zorlastirmalari, kül tablalari ve izmaritleri biriktirmeleri önerilmektedir.”


Basvuranlara, sigara birakmayla elde edecek avantajlarla ilgili bir liste hazirlamalari istediklerini belirten Özer, söyle devam etti:
“Sigarayi birakmak için uygun bir tarih belirlemeleri, yasami düzenlemeleri ve etkinlik yapmalari, sigarayi birakmaya yönelik bir zihinsel hazirlik yapmalari, buna yönelik bir davranissal hazirlik ve gözlem yapmalari istenir.


Sigara birakma sürecinin basarili olmasinda en önemli etkenlerden biri de ödüllendirmedir. Bireyin birakmayi bir törenle yapmasi, biraktigi ve izleyen süreçte de yeniden baslamadigi için kendini ödüllendirmesi istenir. Çevrenin ödüllendirmesinin de büyük yarari vardir. Tedavinin en önemli parçalarindan biri uzun süredir birakmis olan birinin yeniden baslamamasi için uygun beceriler gelistirmesini saglamaktir.”


“VERGILER ARTIRILMALI”


Seref Özer, sigara tüketiminin en aza indirilebilmesi için zararlari konusunda farkindaligin artirilmasi gerektigini dile getirerek, egitim kurumlarinda çok erken yaslardan baslayarak yaygin egitim programlari uygulanmasi, sigara ve tütün ürünlerinden alinan vergilerin artirilmasi ve bu ürünlerin fiyatlari cazip olmaktan çikartilmasi gibi öneriler yapti.


Özer ayrica, “sigaranin kisiye degil yalniz ilaç tekellerine yarar sagladigini” vurgulayarak, su tavsiyelerde bulundu:


-Sigara ve tütün ürünleri üreten fabrika kurulmasi kosullari zorlastirilmali hatta sigaranin bir sektör olmaktan çikarilmasini saglayan düzenlemeler yapilmali.


-Tütün yetistiriciligi yapilan tarim alanlarinda baska ürünlerin yetistirilmesini özendiren devlet destek programlari hazirlanarak uygulamaya sokulmali.


-Tüm saglik kurumlarinda yaygin, kamu sagligi hizmeti olarak sigara bagimliligi önleme ve tedavi birimleri kurulmali.


-Bagimliligin önlenmesi ve tedavisinde kullanilan ilaçlar ve diger tedavi yaklasimlari sosyal güvenlik sistemi kapsaminda katki payi alinmadan ve ücretsiz saglanmali.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder