21 Mayıs 2011 Cumartesi

Solunum yollarindaki iltihabi olaylar ve çesitli tahrisler, degisik özelliklere sahip çesitli balgamlarin ortaya çikmasina neden olurlar. Mükö balgam: Yumurta aki gibi saydam bir balgamdir. Genellikle küçük hava kabarciklari içeren bu balgam çesidi iltihabi özellikler tasimaz. Akut bronsit, akut trakeit, bronsial astma ve diger bazi hastaliklarda görülür. Mukopürülan balgam: Sari-yesilimtrak renktedir. Iltihabi ögeler tasir. Kronik bronsit, tüberküloz, akciger apsesi, akciger gangreni ve diger bazi hastaliklarda görülür.


Cerahatli balgam: Kirli sari renkte ve tümüyle cerahattan olusan bîr balgam türüdür. Akciger apsesi veya kangreni, bronslara fistülize olmus akciger zarlarinin cerahatli iltihaplari [ampiyem] bronslara fistülize olmus akciger loplari arasi apseleri, tüberküloz ve diger bazi agir cerahatli akciger hastaliklarinda görülür. Pas renginde balgam: Zatürree (pnömoni) olaylarinda akcigerlerdeki hava keseciklerine dolusan alyuvarlar burada parçalanirlar ve pas renginde, içi fibrinli yapiskan bir balgam biçiminde atilirlar.


Seröz balgam: Köpüklü, mukussuz, sulu bir balgamdir. Akcigerlerdeki ödem sonucu olusur ve en sik sol kalp yetmezliginde görülür. Sol kalp yetmezliginde akcigerlere göllenen kan, daha sonra burada bir ödeme neden olur. Ödem sivisi, hava keseciklerine geçer ve buradan balgam biçiminde atilir.Kan göllenmesi sonucu bir miktar alyuvar, ödem sivisiyla birlikte hava keseciklerine geçer ve burada parçalanir. Parçalanan bu alyuvarlar seröz balgama pembe lekeli bir görünüm kazandirirlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder