21 Mayıs 2011 Cumartesi

Sonra da “Kilo aldik” diye üzülüyoruz! Iste o gidalar!

Sonra da “Kilo aldik” diye üzülüyoruz! Iste o gidalar!


Gidalara katilan katki maddelerinden biri olan mono sodyum glutamat (MSG), ürünün beyin tarafindan güzel algilanmasini sagliyor. Prof. Dr. Ismail Sait Dogan, MSG’nin fazla tüketilmedigi sürece bir zarari olmadigini söylerken, gida mühendisi Mustafa Uyar ve Esen Alp insanin sagligini tehdit ettigini belirtiyor.


Bir katki maddesi olan mono sodyum glutamat (MSG), hazir gidalarda yaygin bir sekilde kullaniliyor. Lezzet artirici olarak da bilinen MSG, fazla miktarda tüketildigi takdirde sagligi olumsuz etkiliyor. Uzmanlar MSG’li ürünlerin özellikle çocuklar tarafindan sinirli tüketilmesi gerektigini söylüyor.


Zaman’in haberine göre, MSG, nisasta, seker ve melas hammaddeleri kullanilarak bakteriyel fermantasyon yoluyla elde edilen tuz görünümünde bir tür katki maddesi. Yiyeceklere katildiginda, o ürünün tadinin beyin tarafindan güzel olarak algilanmasini saglar ve daha fazla yemeye sebep olur. MSG’nin tat alma duyusunu etkiledigini belirten gida mühendisi Mustafa Uyar, MSG içeren ürünlerin yogun tüketilmesinden sonra MSG içermeyen diger gidalardan tat alinamadigini söylüyor. Uyar, MSG’nin birçok hastaliga davetiye çikardigini ve insan sagligini tehdit eden kanserojenik bir lezzet verici oldugunu ifade ediyor. Uyar, “Etikette MSG, E621, glutamat, mono sodyum glutamat, glutamic asit, glutamin terimlerinin yer aldigi ürünler asla tercih edilmemeli.” diyor. Gida mühendisi Esen Alp ise fazla miktarda tüketilen MSG’li ürünün ‘Çin restorani sendromu’ denilen ve kendini bas agrisi, bulanti, hafiza kaybiyla gösteren semptomlara yol açtigini belirtiyor. Besin alimindan 15-20 dakika sonra belirtilerin basladigini ve 2 saat kadar devam ettigini söyleyen Alp, MSG içeren gidalarin tercih edilmemesi veya çok az tüketilmesi gerektigini belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder