21 Mayıs 2011 Cumartesi

Sporcularin ihtiyaç duydugu  besinler


Karbonhidratlar:
Karbonhidratlar,sporcular için en önemli enerji kaynagidir.Karbonhidratlar,kas ve karacigerde glikojen olarak depolanmaktadir.Her türlü egzersiz glikojen depolarini azaltmaktadir
Sporcular yeterli karbonhidrat tüketerek enerji gereksinmelerini karsiladigi sürece ,karbonhidrat depolarini istenen düzeyde tutabilirler ve böylece antremanlarini sürdürebilirler.Basit karbonhidratlar daha az besleyici oldugu için ,bos enerji kaynaklari olarak bilinmekte ,bu nedenle sporcu beslenmesinde  ikinci planda yer almaktadir.
Kan sekerinde ani düsüs  ,performansi olumsuz yönde etkileyecegi için ,basit seker ve yüksek oranda glikoz içeren içecekler ,antremanlar ve müsabaka öncesi tüketilmemelidir.
Kompleks karbonhidratlar temel karbonhidrat kaynagi olmali ,çünkü kompleks karbonhidratlar vitamin ,mineral ,posa da içermekte ve daha uzun sürede yavas yavas enerji saglamaktadir.


 


Karbonhidratlarin yeterli tüketiminin  dayaniklilik sporculari kadar kisa süreli sporlar için de önemli oldugu unutulmamali


Sivi:
•  Susama duygusu olmadan önce az ve sik araliklara su içmelisiniz .Antreman /müsabaka öncesi ve sonrasi kadar müsabaka sirasinda  da sivi tüketmek önemlidir.
• Seker içerigi yüksek içeceklerden kaçinilmalidir.Serin ,konsantre olmayan meyve sulari ve su sivi gereksinimi  karsilamak için en ideal içeceklerdir.
• Elektrolit içeren içeceklerin amaci sivi kaybini karsilamak olmalidir  .Fakat pek çogunun seker içerigi yüksek oldugu için sivi kaybini karsilamayi geciktirmektedir.
• Terle elektrolit kaybi olur,ancak su ile kiyaslandiginda oldukça az miktarlardadir.Terleme sonucu kan hacmi azalmakta ve kan elktrolit düzeyi artmaktadir.Bunun anlami ;elektrolit destegine hemen gerek duyulmamasidir.
Sivi destegi daha önemlidir.Elektrolit kaybi ,antreman /müsabaka sonrasi ögünde kolaylikla 1 bardak meyve suyu ve yemeklere biraz tuz eklemekle  karsilanabilmektedir.
•Alkollü içeceklerden kas yakiti için gerekli enerji saglanmadigi ,koordinasyonu bozdugu ,dehidrasyona neden oldugu için uzak durulmalidir.
Vitaminler ve minareller
• Çesitli besinlerden olusan diyet tüketimi ile yeterli miktarlarda vitamin –mineral tüketimi saglanabilinir
• Yagda çözünen vitaminlerin megadoz kullanimi sonucu fazlasi vücutta depolanmakta ,bu durum  karacigerde toksik etki yaparak zehirlenmeye neden olmaktadir.
• Demir ; yetersizligi görülen minerallerden biridir ve bu mineralin yetersizligini önlemek için ,diyette demirden zengin yiyecekler yer almalidir.
• Sporcular ,beslenme aliskanliklarini olumlu yönde gelistirmeli ,sadece vitamin –mineral suplementi kullanmak pozitif beslenme aliskanligi kazanmak anlamina gelmemelidir.
• Tek bir besin ögesinin suplementasyonu para ve zaman kaybidir.Gerekirse günde 1 adet mültivitamin –mineral tableti tüketmek yeterlidir


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder