21 Mayıs 2011 Cumartesi

Stres5 150x150 Stres en büyük yaslanma sebebi


Stresin bir çok nedeni bulunmaktadir. Bu sebepler okul, aile ve is hayati olarak yaygin olarak karsimiza çikiyor. Stres sadece verdigi huzursuzlukla degil sagliga yarattigi etkilerle de tam bir bas belasi oldugunu söyleyebiliriz.


Stres altinda bozulan kan dolasimi, kilcal damar genislemelerine ve varislerin sebebi olabilmektedir.


Pek çok saglik sorunun ya nedeni oluyor ya da tetikliyor. Örnegin bagisiklik sistemine zarar vererek kisileri hastaliklara daha yatkin hale getiriyor.


Stres altinda bozulan kan dolasimi, kilcal damar genislemelerine ve varislere neden oluyor. International Hospital´dan Psikiyatri Uzmani Dr. Ali Ayas, bilimsel arastirmalara göre uzun süre strese maruz kalan kadinlarin vücudunda hücrelerin daha fazla serbest radikal ürettigini, bu zararli maddelerin de kadinlarin yaslanma sürecini hizlandirdigini belirtiyor.


Strese giren kadinlarin vücudunda neler oldugunu anlatan Dr. Ali Ayas, bunlari söyle siraliyor:


- Cildi bozuyor; cilt yaslanmasi ve kirisikliklar gibi sorunlar çikiyor.
- Cildin nem ve yag dengesini bozuyor.
- Akneleri artiriyor ve alerjik reaksiyonlara yol açiyor.
- Stres altinda ter bezleri daha fazla çalisiyor.
- Saçlarin dökülmesine ya da beyazlasmasina neden olabiliyor.
- Bazi insanlarda tirnak ve saçlarin uzamasi yavasliyor.
- Sinirlendigimizde, öfke ve endise gibi duygular bizi ele geçirdigi anda, yüz mimiklerimiz degisiyor.
- Göz, alin ve agiz çevresinde kasilmalar basliyor.
- Dudaklar uçukluyor.
- Stres altinda bozulan kan dolasimi, kilcal damar genislemelerine ve varislere yol açiyor.


KESINTISIZ STRES, KROMOZOMLARI KISALTIYOR


Araliksiz olarak devam eden stresin sagliga zarar verdigi artik kesin olarak biliniyor. Yapilan son bilimsel çalismalar da, insanlarin stres yüzünden hastaliklara niçin daha duyarli hale geldigini gösteriyor. Dr. Ali Ayas, uzun yillar devam eden stresin, belli basli beden hücrelerinin ömrünü kisaltarak, insanlarin daha çabuk yaslanmalarina neden oldugunu söylüyor. Yillarca stres altinda yasayan 58 kadini inceleyen Amerikali bilim adamlarina göre stres altinda kalan bagisik hücrelerindeki kromozom uçlari, saglikli kadinlarinkine göre daha kisa.


DNA´nin bu bölümlerindeki uzunluk, hücrenin ne kadar süre daha bölünecegini belirliyor. Belli bir kisaligi astiktan sonra ise önemli genetik bilgiler yok oluyor ve hücre ölüyor. Kadinlar gündelik yasamda ne kadar çok strese girerlerse ve stres durumu ne kadar uzun devam ederse bu kromozom uçlari o denli kisaliyor, bunlari tamir eden enzimin etkinligi düsüyor ve hücreler daha fazla serbest radikal üretiyor. Bu durum da yaslanmaya yol açiyor.


STRESLI KADIN, YASLANDIRAN MADDELER ÜRETIYOR


Stres seviyesi çok yüksek olan bazi kadinlarin hücreleri biyolojik açidan bakildiginda on yil daha yasli görünüyor. Arastirmacilar, stres hormonunun artisina bagli olarak daha fazla serbest radikal üretildigini tahmin ediyor. Vücutta stresin etkisiyle üretilen serbest radikaller ise “tamir edici enzime” zarar veriyor. Hizlandirilmis hücre yaslanmasi, stres yasayan insanlarda kalp hastaliklari veya bagisiklik sisteminde zayiflama gibi sorunlarin daha sik ortaya çiktigini açikliyor. Stres, kortizol hormonunu artiriyor.


Özellikle düzenli ve yogun strese maruz kalindiginda yaslanmayla dogal olarak artacak olan kortizol hormonu genç yaslarda artmaya basliyor. Kortizol hem hücre yaslanmasini hizlandiriyor hem de vücudun savunma sistemini zayiflatiyor. Bu nedenle yaslilikta yakalanacagimiz hastaliklara daha erken yaslarda yakalanma olasiligi artiyor.


Yine, kadinlik hormonlarindan östrojen, basta cilt ve kemikler olmak üzere bedenin yaslanmasini azaltan etkilere sahiptir. Yogun ve sürekli strese maruz kalan kadinlarda östrojen salinimi düzensizlesiyor. Bu durum gerek ruhsal hastaliklara yatkinligi artiyor, gerekse yaslanmayi hizlandiriyor.


Dr. Ali Ayas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder