21 Mayıs 2011 Cumartesi

Termal masaj yataklari son günlerde oldukça popüler hale gelen zayiflama ve masaj aletleri arasinda olup internette sikça aramasi yapilan bir konu haline gelmistir. Insanlar termal masaj yatagi almadan önce, termal masaj yataklari fiyatlari hakkinda arastirmalar yaparak termal masaj yataklarinin faydalari ve zararlari hakkinda bilgi edinmek istiyorlar. Bu konuda termal yataklar ne ise yarar ve nasil kullanilir sorularina cevap teskil edecek güzel bir yaziyi sizler için derledik.


Ülkemizde adeta son zamanlarda hanimlarda takinti haline gelen termal masaj yatagi hakkindaki bilgilerimiz son derece kisitli. Bu nedenle bu yazimizi termal masaj yataginin faydalari, termal masaj yataginin zararlari, termal masaj yataginin kullanimi ve termal masaj yatagi fiyatlari gibi konularda bilgilendirmek üzere uzmanina sorularimizi cevaplattik.


Son yillarda Türkiye’nin dört bir yaninda, büyük sehirlerden küçük Anadolu ilçelerine kadar bir termal masaj yatagi çilginligi yasaniyor. Yattigin yerden masaj yapip hem rahatlatan hem de içerdigi yesim tasi sayesinde her türlü hastaligi iyilestirdigi söylenen bu yataklarin tanitim merkezlerinde her gün yüzlerce kisi sifa ariyor. Gördügü faydaya göre ikna olanlar, pesin fiyati 5 bin liradan baslayan bu aletleri evine alip istedigi gibi kullanabiliyor. Parasi yetmeyenler ise istedikleri zaman siraya girip numara alarak günde 40 dakika ücretsiz faydalanabiliyor. Yataklar Sanayi Bakanligi’nin izniyle ithal ediliyor. Saglik Bakanligi ise yataklarin kendileriyle bir ilgisi olmadigini belirtiyor.


Yataklari Güney Kore’den ithal edip satisa sunan firmalar, satis merkezlerinin sadece tanitim için açildigini söyleseler de, hasta insanlar buraya tedavi olmak için geliyor. Mucize gibi iyilesme hikayeleri dilden dile anlatiliyor. Ancak, bir saglik merkezi gibi hizmet veren bu satis yerleri hiçbir kurum tarafindan denetlenmiyor. Masaj yataklarinin vücuda tesirleriyle ilgili müdavimlerin sözlü ifadelerinden baska hiçbir takip sistemi mevcut degil. Firma yetkilileri böyle bir sorumluluklarinin bulunmadigini ifade ediyor. Ancak, uzman doktorlar, masaj yataklarini sürekli kullanmanin baska hastaliklarin teshis ve tedavisini geciktirebilecegine dikkat çekiyor.
Termal masaj yatagi fiyati 5 bin TL’den basliyor
Masaj yataklarini özellikle her türlü agrisi olan yaslilar, ev hanimlari ve fiziksel engeli olan, herhangi bir iste çalismayan kisiler kullaniyor. Bayrampasa’da Ceragem satis merkezine bir yildir her gün gelen Abdullah Fidan (58), bu süre içinde prostat sikayetlerinin geçtigini, ameliyat olmaktan vazgeçtigini, ilaçlari da biraktigini anlatiyor. Bu sekilde iyilesmesine doktorunun da sasirdigini söyleyen Fidan için, her gün buraya gelmek biraz da sosyal ortam degisikligi anlami tasiyor. Hediye Öztürk (55) de bir yildir düzenli kullandigi masaj yataklari sayesinde topuk dikeninin, boyun fitiginin, bel agrilarinin geçtigini ifade ediyor. Doktorun verdigi ilaçlari kullanmayi birakan Öztürk, sikayeti olmadigi için doktora kontrole gitmeye de gerek görmüyor. Termal masaj yatagi satis merkezini bir yil önce açan Mehmet Keles, bu zamana kadar tanesi 5 bin liradan 180 yatak satmis. 26 yatak bulunan merkeze her gün 416 kisi geliyor. Seminerlerde, hamilelerin, belinde platin olanlarin, kan kanseri tedavisi görenlerin ve yeni ameliyat olmus kisilerin 6 ay geçmeden masaj yatagini kullanamayacagi anlatiliyor.
Bazi hastaliklari gizleyebilir
Sema Hastanesi’nden fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmani Dr. Esra Ates, masajin fizik tedavide küçük bir bölüm oldugunu, asil tedavinin egzersiz aletleriyle yapildigini belirtiyor. Termal masaj yataklarinin hastanelerde kullanilmadigini ifade eden Dr. Esra Ates söyle konusuyor: “Masaj yataklari hafif isi vererek altindaki aletlerle kaslari harekete geçiren bir sisteme sahip. Hasta ne hastaligi oldugunu ögrenmeden buraya giderse kaslarinda geçici bir iyilesme hisseder. Bu ciddi bir hastaligin teshisini geciktirir. Ayrica, baslamis bir kanser enfeksiyonu veya ciddi bir bel boyun fitigi varsa, bunlari vücuda yayar. Vücudunda iltihabi bir enfeksiyon baslamistir ama hasta onu bilemez. Sadece bir yeri agrir. Masaj yatagi bunu isinin etkisiyle vücuda yayar.” Dr. Esra Ates, bu yataklarin eve alinmasini da dogru bulmuyor. Her agrisi oldugunda ona yatma ihtiyaci duyacak hastanin gerçek bir tedavi için zaman kaybedecegini belirtiyor. Manuel fizyoterapi uzmani Dr. Ayset Sarifova da masaj yataklarinin iyi gelmesini yorulmus kaslari ve omurgayi dinlendirmesine bagliyor. Iyi hissetmenin tedavi sayilmayacagini vurgulayan Dr. Sarifova, “Masaj yatagi kemik erimesine iyi gelmez çünkü kemiklerinin güçlenmesi için kalsiyum almasi lazim. Masajla vücudun kani degismez. Böbreklerinde tas olusturabilir. Karacigerinde safra kesesinde sorun varsa kesinlikle kullanmamali. Sadece saglikli insanlar kullanabilir.” diyor.


Neset Kim (Choyang Genel Müdürü): Deneyerek satis bütün dünyada var
Termal masaj yatagi satan Choyang firmasinin Genel Müdürü Neset Kim, yatagin tedavi etmedigini ama vücudun bozulan dengesini düzene soktugunu, denge saglaninca hastaliklarin da kalmadigini anlatiyor. Tedavi süreci devam eden hastalari uyardiklarini belirten Neset Kim, satis merkezlerinin denetlenmesine gerek olmadigini, deneyerek satis sisteminin bütün dünyada ayni sekilde uygulandigini söylüyor.
Erkan Kilinç (Migun Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi): Saglik Bakanligi’na basvurduk, ama cevap alamadik
Migun firmasinin yönetim kurulu baskan yardimcisi Erkan Kilinç ise termal masaj yataklarinin medikal bir cihaz olarak kabul edilmesi için Saglik Bakanligi’na basvurduklarini ama cevap alamadiklarini anlatiyor. Yataklarin tespit edilmis hiçbir yan etkisinin bulunmadigini iddia eden Kilinç söyle konusuyor: “Satis merkezlerinde doktor olmasi gerekmiyor. Bazi bayilerimizin kendisi doktor. Bilimsel anlamda günlük takibimiz yok. Bütün bayilerimize günde toplam 5 bin kisi geliyor. Bunlari takip edecek bir mekanizmamiz yok. Misafirlerimiz tedavi için geliyor ama ben bir hastane degilim. Müsteri memnuniyeti çok iyi.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder