21 Mayıs 2011 Cumartesi

Tropikal meyvelerden bir tanesi olarak görülen ananas proteinlerin parçalanmasini kolaylastirarak sindirimin kolay olmasini sagliyor. Eger sindirim problemleriniz varsa ananastan yardim almaniz mümkün olacaktir.


Ayni zamanda ananas bazi saglik sorunlarinada sifa saglamaktadir. Ananas hakkinda merak ettiginiz tüm bilgileri bu makalemizde sizlere sunuyoruz.


Ananas sindirimi kolaylastiriyor!


Bromelain enzimleri nedeniyle dokulardaki enflamasyonu gideriyor. Ananas üzerine bugüne kadar yürütülmüs 800 kadar çalisma bu meyvenin ayni zamanda kan dolasimini arttirdigi ve darlasmis damarlari açtigini gösteriyor. Taze bir ananasin ortasini ya da yan taraftaki daha yumusak bölgelerini yiyin. 100 graminda yalnizca 41 kalori var.


 


Ananas sadece kokteyllere tat katan
bir meyve degildir.
Bu tropik meyve hücre kaybini engeller,
enerji üretimine yardimci olur


Ilk defa Orta ve Güney Amerika’da
yetistirilen ananas,
Avrupa’ya tanitildiktan sonra
yaygin olarak kullanilmaya baslanmis.
Ananas genis ve silindirik yüzeyli,
pürüzlü, kahverengi-sari karisimi bir renk
tasiyan bol lifli tropik bir meyve.
Meyve olarak yenilebilir,
suyu cikartilarak kokteyllerde kullanilabilir.
Meyve veya sebze olarak ya da salata malzemesi
olarak tercih edilebilir.
Muzdan sonra Amerika’da favori
tropik meyveler arasinda ikinci sirada yer aliyor.


Kansere karsi etkili
Taze ananas bromelin enzimini icerir.
Bromelin protein ayristirici ve sindirimine yardimci
bir enzimdir.
ilk kez 1957 yilinda tanimlanmis ve
bircok arastirmaya konu olmustur.
Kükürtlü bilesikleri iceren bromelin enzimi
sadece protein sindirimine yardimci olmakla kalmaz,
ayni zamanda siskinligin ve
ödemin atilmasina da katkida bulunur.


Deneysel calismalarda kanser önleyici etkilerine
rastlanmistir.
Klinik calismalarinda ise siskinligin ve ödemin
görüldügü sinüzit, bogaz agrisi, kireclenme ve gut gibi
iltihabi durumlarda iltihap önleyici etki göstererek
siskinligin azalmasina yardimci olabilecegi saptanmistir.


Ananasin tek basina ögün aralarinda sap kisminin
ve gövdesinin tüketilmesiyle bromelin enziminin
iltihap ve ödem önleyici etkisi
maksimum düzeyde artirilabilir.


Bagisiklik sisteminin destekcisi
Ananas biyoyararliligi yüksek olan
C vitaminini icerir.
C vitamini antioksidan özelligiyle
vücutta hasar olusturan serbest radikallerin
etkisini azaltmakta ve hücre kaybini
önleyebilmektedir.
Yüksek düzeyde serbest radikal
damar hasarina neden olup hasari ilerletmekte,
astim ataklarini siklastirmakta,
kolon hücrelerine zarar verip
kolon kanseri riskini artirmakta,
eklem agrilarinin görüldügü hastaliklara
neden olabilmektedir.


Ananas besinlerle az miktarda alinan
manganezin de zengin bir kaynagidir.
Manganez enzimlerin etkinliginin görülebilmesi ve
antioksidan özelligin daha verimli olabilmesi icin
önemlidir.


Ananas manganezin yani sira iyi derecede
B1 vitamini icerir.
B1 vitamini enzimatik reaksiyonlarda
tamamlayici ve enerji üretiminde yardimcidir.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder